19 Најдобар слободен & засилувач; Платен софтвер за пишување романи во 2022 година

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Содржина

Романсиер е ткајач кој вешто ги испреплетува приказните во предмет на убавина. Читателот е изненаден и воодушевен: предизвиците се надминуваат, односите се развиваат, конфликтите се решаваат. Романсистот создава веродостојни ликови кои се менуваат и растат; тие дизајнираат привлечни светови за истражување.

Пишувањето роман е голема работа. Според Агенцијата за ракопис, тие обично се во должина од 60.000 до 100.000 зборови, можеби и подолги. Блогот Ридси проценува дека на повеќето автори им се потребни шест месеци до една година за да ја завршат книгата, иако тоа зависи од тоа колку е потребно истражување и колку време романсиерот посветува на пишувањето секој ден. Тоа би можело да потрае дури и години, според Kindlepreneur.

Не секој се фокусира на истражување. Некои претпочитаат да се нурнат и да почнат да пишуваат, гледајќи каде ги носи приказната. Други поминуваат повеќе време во истражување отколку во пишување. Толкин славно мапираше цели светови и создаде нови јазици во процесот на пишување на неговата фантастична серија.

Како го одржувате организираниот ваков гигантски потфат? Наменскиот софтвер за пишување може да ја олесни задачата. Најдобрата алатка за вас зависи од вашето искуство и работниот тек. Дали би ги ценеле алатките за развој на материјалот за позадина на вашиот роман? Што е со насоки за тоа што да напишете или да помогнете да го полирате вашето пишување за да биде читливо и привлечно? Дали ви треба алатка за производство на висококвалитетно печатено или електронскоScrivener, не се нудат опции за форматирање.

Алтернативи: Novlr и Novelize се онлајн апликации за пишување со референтни секции во слободна форма. LivingWriter, Shaxpir и The Novel Factory се онлајн алтернативи кои нудат воден развој на елементите на приказната. Бесплатни онлајн апликации за пишување вклучуваат Reedsy Book Editor, Wavemaker и ApolloPad.

Најдобар софтвер за пишување романи: The Competition

Еве листа на опции кои исто така се одлични за разгледување.

8> Ulysses

Ulysses е „најдобрата апликација за пишување за Mac, iPad и iPhone“. Тоа е мојата лична омилена апликација за пишување, иако не е толку моќна како Scrivener за пишување романи. Работи на Mac и iOS.

Наместо да работи во контура, секој дел од вашиот роман е лист. Овие листови може да се групираат заедно и да се комбинираат за да се извезе целосна е-книга. Силата на Ulysses е неговата едноставност, вклучувајќи интерфејс без одвраќање, употреба на Markdown за форматирање и единствена библиотека со целата ваша работа.

Ми е полесно да се фокусирам кога користам Ulysses отколку која било друга апликација за пишување . Нејзините цели за пишување го следат вашиот напредок; индикаторот станува зелен кога секој дел ќе ја исполни целта. Исто така, ќе ви каже колку треба да пишувате секој ден за да го исполните вашиот краен рок. Во написот Ulysses vs Scrivener, детално го споредуваме со нашиот победник.

Преземете го од Mac App Store бесплатнопробна верзија, потоа претплатете се за 5,99 $/месец или 49,99 $/годишно.

Функции:

 • Фокусирано пишување: темен режим без одвраќање
 • Истражување: Слободна форма
 • Структура: Листови и групи
 • Напредок: цели на бројот на зборови, краен рок
 • Лекторирање: проверка на правопис и граматика
 • Ревизија: проверка на стил користејќи ја интегрираната услуга LanguageTool Plus
 • Соработка: Не
 • Објавување: Извези во PDF, ePub

Storyist

Storyist е „моќно пишување средина за романсиери и сценаристи“. Работи на Mac и iOS и вклучува многу исти функции како Scrivener. Storyist има две предности што нашиот победник ги нема: правилно ги форматира сценаријата и има поголем фокус да ве води низ фазата на истражување и планирање на вашиот роман.

На Storyboard се прикажуваат картички со индекс што ви даваат преглед на вашиот роман и ги прикажува фотографиите на секој лик. Листовите со приказни се посветени страници кои ви дозволуваат да развиете лик, точка на заплетот или сцена.

Storyist исто така нуди робусни функции за следење цели. Има и уредувач на книги што ви овозможува да го форматирате изгледот на финалниот производ. Не е толку флексибилна како одликата за компајлирање на Scrivener. Ние, исто така, го споредуваме детално со Scrivener во посебна статија: Scrivener vs Storyist.

Купете за 59 долари од официјалната веб-страница (еднократна такса) или преземете бесплатно од Mac App Store и изберетекупувањето во апликација од 59,99 долари. Достапно е и за iOS и чини 19 долари од App Store.

Функции:

 • Фокусирано пишување: темен режим без одвраќање
 • Истражување: Водено
 • Структура: преглед, приказна за приказна
 • Напредок: цели за броење зборови, краен рок
 • Лекторирање: проверка на правопис и граматика
 • Ревизија: Не
 • Соработка: Не
 • Издавање: Уредник на книги

LivingWriter

LivingWriter е „апликација број 1 за пишување за автори и романсиери“. Тоа е онлајн апликација која ве води низ процесот на развивање на елементите на вашата приказна. Прегледот ви помага да ги планирате вашите поглавја, таблата со плута ви дава преглед, а страничната лента ви овозможува да запишувате белешки.

Вклучени се шаблони за преглед од успешни приказни и филмови; Smart Text автоматски ги пишува имињата на знаците и локациите додека пишувате. Оваа функција исто така го прави секој елемент на приказната хиперврска што ви овозможува брз пристап до вашите белешки. Каде е роден Фродо? Само кликнете на неговото име за да дознаете.

Целите за пишување ви помагаат да го следите вашиот напредок. Во секој момент, можете да го споделите она што сте го направиле досега со пријател или уредник, давајќи им пристап само за читање или дозволувајќи им да уредуваат. Тие дури ќе можат да ги видат вашите белешки и истражувања.

Започнете го вашиот 30-дневен бесплатен пробен период на официјалната веб-страница (потребна е кредитна картичка), а потоа претплатете се за 9,99 $/месец или 96 $/годишно.

Карактеристики:

 • Фокусиранипишување: без одвраќање, темен режим
 • Истражување: Водено
 • Структура: Outliner, corkboard
 • Напредок: цели на бројот на зборови, краен рок
 • Лекторирање: Не
 • Ревизија: Не
 • Соработка: други писатели, уредници
 • Објавување: извезете во DOCX и PDF користејќи формати на ракопис на Amazon

Novlr

Novlr е „софтвер за пишување роман создаден од писатели за писатели“. Тоа е онлајн апликација со офлајн режим и е следното најдобро нешто за Squibler.

Не ве води низ развивањето на елементите на вашата приказна, туку нуди дел за белешки во слободна форма за складирање на вашето истражување. Како и Squibler, вклучува напредна граматичка проверка која нуди предлози за стилови на пишување. Исто така, постојат кратки курсеви за пишување кои траат помалку од 10 минути на ден.

Кога ви треба помош, Novlr може да ве контактира со бесплатни и платени професионалци кои можат да ги лекторираат, дизајнираат, уредуваат и објавуваат вашите роман. Алтернативно, можете да го споделите (само за читање) со пријателите и уредниците.

Регистрирајте се за 2-неделен бесплатен пробен период на официјалната веб-страница (не е потребна кредитна картичка), а потоа претплатете се за $10/ месец или 100 $/година.

Карактеристики

 • Фокусирано пишување: без одвлекување, ноќен и вечерен режим
 • Истражување: слободна форма
 • Структура: окно за навигација
 • Напредок: цели за броење зборови
 • Лекторирање: проверка на правопис и граматика
 • Ревизија: Стил на пишувањепредлози
 • Соработка: пристап само за читање за уредниците
 • Објавување: извезете во формати на е-книги

Bibisco

Bibisco е „софтвер за пишување роман што ви помага да го напишете вашиот роман на едноставен начин“. Достапно е на Mac, Windows и Linux. Иако е достапна бесплатна верзија, сериозните писатели треба да потрошат 23 евра за изданието Поддржувачи (се препорачуваат 28 евра).

Оваа апликација од помош ќе ве води низ процесот на креирање на елементите на вашата приказна. Тоа ви овозможува да го креирате вашиот свет, да ги интервјуирате вашите ликови и да ја визуелизирате нивната приказна во временска рамка. Вашиот роман е поделен на поглавја и сцени, кои може да се анализираат според должината, времето и локацијата.

Можете да пишувате во средина без одвраќање, да поставите свои цели за пишување и да ја извезувате вашата завршена работа во ePub формат. Во написот Scrivener vs Bibisco, детално го споредуваме со Scrivener.

Преземете ја бесплатната верзија на Заедницата од официјалната веб-страница, но сериозните писатели треба да го купат изданието Поддржувачи.

 • Фокусирано пишување: Да
 • Истражување: Водено
 • Структура: Табла, временска рамка
 • Напредок: цели на бројот на зборови, краен рок
 • Лекторирање: Не
 • Ревизија: Управува со ревизија на сцени
 • Соработка: Не
 • Објавување: Извези во PDF, ePub

Shaxpir

Shaxpir е „софтвер за раскажувачи“ и работи онлајн, наMac и на Windows. Вилијам Шекспир беше славно неконзистентен со тоа како го пишува своето презиме, но оваа верзија е најкреативната што сум ја видел.

Софтверот вклучува градител на ракопис што ви овозможува да го преуредите вашиот роман користејќи влечење и спушти. Вклучува и тетратка за градење свет што ги следи елементите на вашата приказна - ликови, места и теми. Можете да додавате концептуална уметност, да правите белешки на маргините, да поставувате цели и да го следите вашиот напредок.

Регистрирајте се за бесплатен пробен период од 30 дена на официјалната веб-страница. Shaxpir 4: Секој е бесплатен, но за се што ви треба за да напишете роман, ќе треба да се претплатите на Shaxpir 4: Pro за 7,99 долари месечно.

Карактеристики:

 • Фокусирано пишување: Прилагодени теми
 • Истражување: Водено
 • Структура: Outliner
 • Напредок: Следење на броење зборови
 • Лекторирање: Правопис и граматичка проверка
 • Ревизија: проверка на стилот на пишување
 • Соработка: Не
 • Објавување: Извези во ePub

Dabble

Dabble е алатка за пишување базирана на облак која работи и онлајн и исклучено. Достапни се и верзии за Mac и Windows.

Таа има за цел да понуди поголем дел од функционалноста на нашиот победник во пакет полесен за користење. Генерално, успева. Нема некои од понапредните функции на Scrivener, но многу автори кои никогаш не се чувствувале како дома со Scrivener, постигнале успех со Dabble. За повеќе детали, погледнете ја нашата статија за споредба наDabble vs Scrivener.

Регистрирајте се за бесплатен 14-дневен пробен период на официјалната веб-страница, а потоа изберете план за претплата. Основни $10/месец, стандардни $15/месец, Premium $20/месец. Може да купите и доживотна лиценца за 399 долари.

Карактеристики:

 • Фокусирано пишување: темен режим без одвраќање
 • Истражување: Водена
 • Структура: Outliner
 • Напредок: цели на бројот на зборови, краен рок
 • Лекторирање: Не
 • Ревизија: Не
 • Соработка: Не
 • Издавање: Не

Фабриката за романи

Фабриката за романи е „крајниот софтвер за пишување романи“. Можете да го користите онлајн или да преземете апликација за Windows. Тој се фокусира на планирање на вашиот роман однапред - фазата на истражување - така што е добар за многу организирани автори. Ви овозможува да планирате делови, знаци, локации и ставки, нудејќи широк опсег на статистика за вашиот напредок.

Пробајте ја онлајн или верзијата на Windows бесплатно 30 дена. Потоа купете лиценца за работна површина на Windows за 39,99 долари од официјалната веб-страница или претплатете се на онлајн верзијата од 7,50 долари месечно.

Карактеристики:

 • Фокусирано пишување: Не
 • Истражување: Водено
 • Структура: Табла на приказни
 • Напредок: цели за бројот на зборови
 • Лекторирање: Не
 • Ревизија: Не
 • Соработка: Не
 • Издавање: Не

Novelize

Novelize ви помага „да се фокусирате на пишувањето“ и „да го завршите вашиот роман“. Тоа е онлајналатка развиена од семејство писатели. Тие имаа за цел да создадат рационализирана алатка која нема да ве одвлече од пишувањето.

Апликацијата работи во три режими - нацртај, пишувај и организирај. Проверката на граматиката е испуштена, иако софтверот е компатибилен со Grammarly и ProWritingAid. Тетратката е секогаш достапна на страна, за да можете да ги следите вашите мисли додека пишувате.

Регистрирајте се за бесплатна сметка и 17-дневен пробен период на официјалната веб-страница (потребна е кредитна картичка ). Потоа, претплатете се за 45 долари/годишно.

Функции:

 • Фокусирано пишување: Минимизира одвлекување на вниманието, темна тема
 • Истражување: Слободна форма
 • Структура: Outliner
 • Напредок: Не
 • Лекторирање: Не
 • Ревизија: Не
 • Соработка: Не
 • Издавање: Не

Atticus

Atticus е понова алатка, замислена како врвна програма за пишување, форматирање и соработка за писателите. Доколку Scrivener, Google Docs и Vellum се соберат и имаат бебе, неговото име би било Атикус.

Иако не е толку сложено како Scrivener, распоредот е прекрасно интуитивен и обезбедува напредни функции кога станува збор за форматирање. Откако ќе се напише вашата книга, потребни се само неколку кликнувања на копчето и можете да имате прекрасно форматирана е-книга и PDF подготвени за објавување. А најдобриот дел е што работи на речиси сите платформи, вклучувајќи ги Windows, Mac, Linux и Chromebook.

Како што есофтвер за пишување, Atticus има се што може да му треба на авторот. Има најголем дел од способноста за уредување текст што би ја очекувале од кој било процесор на текст, но исто така додава функции за цели за пишување за да го следи бројот на зборови и да ги подобри вашите навики.

Има еднократна цена од 147 долари и ова ги опфаќа сите идни надградби што ќе ги добиете без дополнителни трошоци.

Карактеристики:

 • Фокусирано пишување: Не
 • Истражување: Не
 • Структура: Панче за навигација
 • Напредок: цели за броење зборови, краен рок
 • Лекторирање: проверка на правопис и граматика
 • Ревизија: Наскоро
 • Соработка: Наскоро
 • Објавување: Извези во PDF, ePub, Docx

Бесплатни алтернативи

SmartEdit Writer

SmartEdit Writer (порано Atomic Scribbler) е „бесплатен софтвер за писатели на романи и раскази“. Го започна животот како додаток за Microsoft Word и сега е самостојна апликација за Windows која ви помага да го планирате, пишувате, уредувате и полирате вашиот роман.

Преземете бесплатно од официјалната веб-страница. Додатокот Word сè уште е достапен за 77 долари, а Про верзијата на додатокот чини 139 долари.

Карактеристики:

 • Фокусирано пишување: Темна тема
 • Истражување: Freeform
 • Структура: Outliner
 • Напредок: Дневно броење зборови
 • Лекторирање: проверка на правопис
 • Ревизија: SmartEdit помага да се подобри вашето пишување
 • Соработка: No
 • Издавање: No

Reedsy BookEditor

Reedsy Book Editor е „прекрасна алатка за производство што се грижи за форматирањето и конверзијата уште пред да завршите со пишувањето“. Ве води низ целиот процес на создавање роман, од пишување до уредување до наборување. Сепак, нема силни алатки за лекторирање и ревизија, така што самите уредници ќе треба да користат алатки од трети страни.

Започнете со регистрирање за бесплатна сметка на официјалната веб-локација.

Карактеристики:

 • Фокусирано пишување: вечерен режим без одвраќање
 • Истражување: Не
 • Структура: Панче за навигација
 • Напредок: Не
 • Лекторирање: Не
 • Ревизија: Не
 • Соработка: Други писатели, уредници
 • Објавување: Типови во PDF и ePub, продажба и дистрибуција

Ракопис

Ракописот е „алатка со отворен код за писатели“ која вклучува корисен асистент за романи што ви помага да ги развивате вашите идеи и да развиете ликови, заплети и детален универзум. Нуди многу од карактеристиките на нашите победници, но е бесплатна и изгледа прилично застарена.

Апликацијата е бесплатна (со отворен код) и може да се преземе од официјалната веб-страница. Ако сакате да ја поддржите апликацијата, можете да придонесувате на различни начини.

Функции:

 • Фокусирано пишување: без одвлекување
 • Истражување : Водени
 • Структура: преглед, плута, приказна
 • Напредок: цели за броење зборови
 • Лекторирање: правопискнига?

  Оваа статија е сеопфатен поглед на алатките за пишување романи што ви се достапни. Нашите двајца омилени?

  Scrivener е Rolls Royce од апликациите за пишување. Ги вклучува карактеристиките за форматирање што им се потребни на писателите - а потоа ги отстранува од патот кога е време за пишување. Тоа ви дава овластување да ги опишете вашите истражувања и идеи, да ги следите целите и роковите за бројот на зборови, да ги преуредите парчињата од вашиот роман и да го составите конечниот резултат во книга.

  Squibler , од друга страна, многу полесно се учи и користи. Дизајниран е да го олесни пишувањето. Ќе ве води како да го поставите вашиот проект и што да напишете во секое поглавје. Тоа ви помага да фатите печатни грешки и да идентификувате каде е тешко да се прочита вашето пишување. Исто така, ќе создаде е-книга со кликнување на глувчето.

  Иако овие две апликации се победници на нашиот преглед, тие не се единствените ваши опции. Ќе опфатиме низа алтернативи, опишувајќи ги нивните силни и слаби страни. Прочитајте понатаму за да откриете која апликација за пишување романи е најдобра за вас.

  Зошто да ми верувате за овој водич за купување

  Моето име е Адријан Пробај и бев професионален писател и уредник повеќе од една деценија. Тестирав и користев безброј апликации за пишување, текстуални процесори и уредувачи на текст во текот на тие години.

  Сè уште не сум напишал книга или роман. Сепак, штотуку ја проверив мојата статистика во Ulysses, апликацијата каде што го пишував најголемиот дел од моите пишувања во последните пет години. Тоа кажувапроверка

 • Ревизија: Анализатор на фреквенција
 • Соработка: Други писатели, уредници
 • Објавување: Компајлирај и извезувај во PDF, ePub

Ракописи

Ракописите се „алатка за пишување каква што не сте виделе досега“ што ви овозможува „да ја планирате, уредувате и споделувате вашата работа“. Се чини дека е дизајниран за академски документи, но може да се користи и за пишување романи.

Ракописи е бесплатна (со отворен код) апликација за Mac и може да се преземе од официјалната веб-страница.

Карактеристики:

 • Фокусирано пишување: Не
 • Истражување: Не
 • Структура: Outliner
 • Напредок: Број на зборови
 • Лекторирање: проверка на правопис и граматика
 • Ревизија: Не
 • Соработка: Не
 • Издавање: Создава ракописи подготвени за публикација

Wavemaker

Wavemaker е „софтвер за пишување роман“ во форма на прогресивна веб-апликација која ви овозможува да пишувате онлајн или исклучете. Бесплатен е, иако опционално може да го поддржите развивачот со донација преку PayPal или Patreon.

Пристапете до софтверот онлајн од официјалната веб-локација и инсталирајте го со притискање на копче.

Карактеристики:

 • Фокусирано пишување: Не
 • Истражување: Слободна форма
 • Структура: преглед, плута, времеплов, табла за планирање, умствени мапи
 • Напредок: Број на зборови
 • Лекторирање: Не
 • Ревизија: Не
 • Соработка: Не
 • Објавување: Извези како ePub (експерименталнакарактеристика)

yWriter

yWriter е „моќен софтвер за пишување романи“ за Windows, Mac, iOS и Android и е развиен од писател. Софтверот и веб-страницата изгледаат доста застарени, а природата на базата на податоци на оваа апликација бара малку учење. За детална споредба со нашиот победник, погледнете ја нашата статија Scrivener vs. yWriter.

Најдете ја и преземете ја најновата верзија за вашиот оперативен систем на официјалната веб-страница.

 • Фокусирано пишување: Не
 • Истражување: Водено
 • Структура: преглед, плута, приказна
 • Напредок: број на зборови, краен рок
 • Лекторирање: Не
 • Ревизија: Не
 • Соработка: Не
 • Објавување: Извези во ePub и Kindle

ApolloPad

ApolloPad е „преполна со карактеристики онлајн средина за пишување што ќе ви помогне да ги завршите вашите романи, е-книги и раскази“. Тоа е веб-апликација со офлајн режим и е бесплатна за користење додека е во бета верзија. Тоа ви овозможува да додавате ставки што треба да ги направите во вашите белешки, да развивате знаци, локации и објекти и да го следите вашиот напредок на контролната табла.

Регистрирајте се за бесплатна сметка на официјалната веб-локација.

 • Фокусирано пишување: без одвраќање, темни теми
 • Истражување: водени
 • Структура: преглед, плута, времеплов
 • Напредок: број на зборови цели
 • Лекторирање: Не
 • Ревизија: Не
 • Соработка: Не
 • Објавување: Извези во PDF и ePub

НајдоброСофтвер за пишување романи: Како тестиравме

Еве неколку работи што ги земаме предвид кога ги оценуваме најдобрите софтвери и апликации за пишување романи.

Дали софтверот работи на вашиот компјутер или уред?

Очигледно треба да изберете програма што работи на компјутерот или уредот што го поседувате. Некои работат во веб-прелистувачи, додека други се десктоп или мобилни апликации развиени за одредени оперативни системи.

Онлајн:

 • Squibler
 • LivingWriter
 • Novlr
 • Shaxpir
 • Dabble
 • The Novel Factory
 • Novelize

Mac:

 • Scrivener
 • Ulysses
 • Storyist
 • Bibisco
 • Shaxpir
 • Dabble

Windows:

 • Scrivener
 • Bibisco
 • Shaxpir
 • Dabble
 • The Novel Factory

iOS:

 • Scrivener
 • Ulysses
 • Storyist

Дали софтверот нуди карактеристики што ви помагаат да се фокусирате на задачата за пишување?

Како повеќето писатели одолговлекуваат? Со тоа што се занимаваат со форматирањето на нивниот текст, тие веќе напишале наместо да напишат нешто ново. Повеќето апликации за пишување нудат режим без одвраќање што ја крие лентата со алатки и другите прозорци од поглед. Многумина нудат и темен режим, кој го намалува оптоварувањето на вашите очи, особено ноќе.

Овие апликации нудат можности без одвраќањережим:

 • Scrivener
 • Squibler
 • Ulysses
 • Storyist
 • Living Writer
 • Novlr
 • Dabble

Додека овие нудат темен режим или тема:

 • Scrivener
 • Squibler
 • Ulysses
 • Storyist
 • Living Writer
 • Novlr
 • Shaxpir
 • Dabble
 • Novelize

Дали софтверот Ви помага да ја развиете приказната на вашиот роман?

Иако некои писатели претпочитаат да се нурнат и да почнат да пишуваат, скоро сите писатели можат да користат некаде за да ги снимат своите идеи и да ги развијат своите мисли. Вашето истражување не треба да се вбројува во бројот на зборови на вашиот ракопис или да се извезува во готовиот документ.

Некои писатели претпочитаат пристап во слободна форма, развивање идеи и структурирање како што сакаат. Еве ги апликациите што ви дозволуваат да работите на тој начин:

 • Scrivener
 • Ulysses
 • Novlr
 • Novelize

Другите писатели ценат повеќе насоки. Апликацијата може да понуди одредени области за работа на вашите ликови, локации и идеи за заговор. Тие можат да одат уште подалеку поставувајќи прашања што ќе ве поттикнат да ги развиете поцелосно. Еве апликации кои ја нудат таа дополнителна поддршка:

 • Squibler
 • Storyist
 • LivingWriter
 • Bibisco
 • Shaxpir
 • Dabble
 • Фабриката за романи

Дали софтверот ви помага да го структурирате и преуредите вашиот роман?

Повеќето апликации обезбедуваат некој начин да се добие преглед на вашиот роман и да се преуредипарчиња, како што се преглед, плута, приказна или временска рамка. Некои апликации нудат неколку.

Outliner:

 • Scrivener
 • Squibler
 • Storyist
 • LivingWriter
 • Shaxpir
 • Dabble
 • Novelize

Картички или индексни картички:

 • Scrivener
 • Squibler
 • Living Writer
 • Bibisco

Storyboard:

 • Storyist
 • The Novel Factory

Timeline :

 • Bibisco

Друго:

 • Ulysses: Листови и групи
 • Novlr: Панел за навигација

Дали софтверот ве одржува на вистинскиот пат?

Авторите често треба да работат до одреден рок и да ги исполнат барањата за броење зборови. Еве ги апликациите што ви дозволуваат да поставите цели за броење зборови:

 • Scrivener
 • Squibler
 • Ulysses
 • Storyist
 • LivingWriter
 • Novlr
 • Bibisco
 • Dabble
 • The Novel Factory

И овие ви дозволуваат да останете на врвот на вашите рокови:

 • Scrivener
 • Ulysses
 • Storyist
 • Living Writer
 • Bibisco
 • Dabble

Дали софтверот ви помага да го лекторирате и ревидирате вашиот роман?

Апликациите што нудат предлози како да го подобрите вашето пишување се корисни, но ретки. Еве ги оние кои помагаат:

Squibler: Автоматски предложени подобрувања во граматиката

 • Ulysses: Проверка на стил користејќи ја интегрираната услуга LanguageTool Plus
 • Novlr: Предлози за стилови на пишување
 • Шакспир: Стил на пишувањепроверете

Дали софтверот помага при уредување и објавување?

Дали пишувате како дел од тим? Само две апликации ви дозволуваат да соработувате со други писатели:

 • Squibler
 • LivingWriter

Само две ви дозволуваат да соработувате со уредниците:

 • Living Writer
 • Novlr (пристап само за читање)

Повеќето нудат некој начин да го објавите вашиот роман како е-книга или PDF подготвен за печатење:

 • Scrivener: Powerful Compile функција
 • Squibler: Форматирање книги, извоз во PDF или Kindle
 • Ulysses: Export to PDF, ePub
 • Storyist: уредник на книги
 • LivingWriter: Извези во DOCX и PDF користејќи формати на ракопис на Amazon
 • Novlr: Извези во формати на е-книги
 • Bibisco: Извези во PDF, ePub
 • Shaxpir: Извези во ePub

Резиме на функции

Овој графикон ги сумира главните карактеристики што ги нуди секоја апликација. Зелената значи дека добро ја врши работата, портокаловата дека не е толку опремена во таа област, а црвената значи дека целосно му недостасува таа карактеристика.

Клучни:

 • Фокус: DF = без одвраќање, DM = темен режим
 • Структура: O = контура, C = плута, S = приказна, T = временска линија
 • Напредок: W = цел на бројот на зборови , D = краен рок
 • Лекторирање: S = проверка на правопис, G = проверка на граматиката
 • Соработка: W = писатели, E = уредници

Колку чини софтверот Цена?

Повеќето од апликациите што ги покриваме се достапни. Многу себазирани на претплата, но има некои квалитетни програми што можете да ги купите целосно за разумна ниска цена.

Купете целосно:

 • Bibisco: 17,50 $ (всушност 15 евра)
 • <0 11>Фабриката за романи (за Windows): 39,99 $
 • Скривенер: 49 $ (Mac), 45 $ (Windows)
 • Раскажувач: 59 $
 • Dabble: 399 $ за доживотна лиценца

Претплата (месечно):

 • Романизација: 3,75 долари (всушност 45 долари/годишно)
 • Улис: 5,99 долари
 • Романот Фабрика (онлајн): $7,50
 • Shaxpir: $7,99 (достапен е и бесплатен план)
 • Squibler: $9,99
 • LivingWriter: $9,99
 • Novlr: $10
 • Dabble: $10 (основно), $15 (стандардно), $20 (премиум)
Напишав доволно текст за да пополнам седум романи. Користам колку што можам повеќе функции за структурирање и преуредување на она што го пишувам, следење на моите зборови и извезување во корисни формати.

Но, мојата омилена апликација можеби не е ваша; пишувањето за веб е секако различно од пишувањето роман. Го имав тоа на ум при изборот на нашите победници. Апликациите што ги вклучуваме нудат доволно разновидност за да им се допаднат на широк опсег на автори.

Одвоив време и да ја направам оваа табела која ги сумира главните карактеристики што ги нуди секоја апликација. Погледнете го делот „Како тестиравме“ за повеќе.

Како вистинскиот софтвер може да ви помогне да напишете роман

Пишувањето роман е мамут потфат. Вистинската апликација за пишување ќе ја подели на остварливи делови. Процесот вклучува низа многу различни задачи, а таму има апликации кои помагаат во сè.

Пишувањето на првиот нацрт

Пишувањето на првиот нацрт на вашиот роман е огромна работа која бара месеци на типкање, имагинација и борење. Многу апликации обезбедуваат интерфејс без одвлекување за да ви помогнат да се фокусирате на креативниот процес. Често, постои и темен режим кој е полесен за вашите очи, особено ноќе.

Тие исто така ќе ви помогнат да ја креирате приказната за вашиот роман, да ги идентификувате и развиете вашите ликови и локации, да размислите низ точките на заговор и да ги следите вашите идеи. Тие ќе го поделат вашиот роман на преглед на поглавја и сцени, а потоа некаги преуредувате со леснотија.

Можеби имате рокови за исполнување и барања за броење зборови за секое поглавје. Добрата апликација за пишување ќе го следи ова за вас, ќе ве известува кога ќе ги исполните вашите цели и ќе ве предупредува кога ќе заостанете од распоредот. Тие, исто така, ќе ви дадат јасен показател за тоа колку зборови треба да напишете секој ден за да завршите на време.

Лекторирање и засилување; Ревизија

Колку и да сте горди на вашиот прв нацрт, тоа е само почетна точка - вие самите си ја кажувате приказната. За да го направите вашиот роман попривлечен, можеби ќе треба да ја преуредите неговата структура, да додавате или одземате делови и да ја подобрите неговата формулација. Треба да ги поправите и сите правописни и граматички грешки.

Половина од апликациите што ги покриваме вклучуваат алатки кои ви помагаат да ги постигнете овие задачи. Алтернативно, можете да користите специјализиран софтвер од трета страна како овој:

 • Grammarly Premium е точна и корисна проверка на правописот и граматиката што исто така ќе го подобри вашето пишување. Ние веруваме дека тоа е најдобрата програма за проверка на граматиката.
 • ProWritingAid е сличен производ што исто така вреди да се разгледа. Може да креира детални извештаи кои детално ви покажуваат како можете подобро да пишувате.
 • AutoCrit е дизајниран за оние кои самостојно уредуваат. Тоа е платформа за уредување за писатели. Апликацијата користи вештачка интелигенција за да понуди чекор-по-чекор препораки за подобрување на вашиот ракопис. По анализата на милиони објавеникниги, софтверот ќе ви покаже како најдобро да го усогласите јазикот за вашиот жанр и публика.

Уредување и засилување; Објавување

Ако имате намера да работите со професионална агенција или уредник, ќе откриете дека тие имаат специфични барања за софтвер. Вообичаено, тие претпочитаат Microsoft Word (или можеби Google Docs) поради моќната функција за промена на песната што ви ги прикажува предложените уредувања и ви овозможува да дејствувате според нив.

Поради таа причина, многу апликации за пишување се одлучуваат да не нудат уредување и карактеристики на соработка. Всушност, само две од апликациите во нашиот преглед го прават тоа. Тие се добри опции ако планирате самостојно да уредувате, заедно со AutoCrit.

Сепак, повеќето апликации на нашата листа ви дозволуваат да креирате е-книги и PDF-датотеки подготвени за печатење. Некои нудат поголема контрола врз нивниот изглед од другите, додека други се фокусираат на леснотијата на користење. Некои дури ви помагаат да го продадете и дистрибуирате вашиот готов роман.

Најдобар софтвер за пишување романи: Победниците

Еве ги нашите препораки заедно со брз преглед на секој од нив.

Најдобро за искусни писатели: Scrivener

Scrivener 3 е „апликација за писатели од секаков вид, што ја користат секој ден од најпродаваните романсиери“. Тоа е целосно опремена апликација за пишување со крива на учење што работи на Mac, Windows и iOS и најдобрата апликација севкупно за сериозни автори. Прочитајте го нашиот целосен преглед на Scrivener.

49$ (Mac) или 45$ (Windows) од веб-локацијата на развивачот (еднократна такса).44,99 долари од Mac App Store. 19,99 долари (iOS) од App Store.

Функции:

 • Фокусирано пишување: тема без одвлекување, темен режим
 • Истражување: Слободна форма
 • Структура: Outliner, corkboard
 • Напредок: цели за броење зборови, краен рок
 • Лекторирање: проверка на правопис, проверка на граматика (само за Mac)
 • Ревизија: Не
 • Соработка: Не
 • Објавување: Моќна функција за компајлирање

Како и неколку други програми вклучени во нашиот преглед, Scrivener беше развиен од автор кој не можеше да најде софтверска алатка која му одговараше. Така, тој ја создаде совршената алатка за пишување за него — а можеби и за вас.

Кога ќе ја отворите програмата, ќе најдете окно за пишување десно. Ова е местото каде што ќе го поминете најголемиот дел од вашето време пишувајќи ја содржината на вашиот роман. Лево е преглед на структурата на вашиот роман. Ова го дели вашиот проект за пишување на податливи делови што може да се преуредат со влечење и спуштање. Прегледот може да се прегледа подетално, вклучувајќи ги и колоните што го прикажуваат статусот на секој дел.

На дното на прегледот, ќе најдете дел за истражување. Ова е местото каде што можете да го развиете материјалот за позадина на вашиот роман. Можете да ги наведете и опишувате клучните знаци и локации. Можете да складирате други идеи што ви доаѓаат. Сето ова е прикажано во свој преглед во слободна форма, кој можете да го организирате на начин што ќе има смисла за вас.

Некоиавторите можеби претпочитаат алтернативна апликација која нуди повеќе насоки, како на пример да ве поттикне да ги развиете вашите ликови со опишување на нивната историја, личности и врски. Расказот, Бибиско, Дабл и Новлр го прават ова. Scrivener е исто така слаб во лекторирање, ревизија и уредување, во што некои други апликации се одлични.

The Corkboard е уште еден начин да добиете преглед на вашиот роман. Го прикажува секој дел на индекс-картичка заедно со краток преглед. Тие картички може повторно да се нарачаат со влечење и спуштање. Тие картички може повторно да се нарачаат со влечење и спуштање.

Scrivener ви овозможува да поставите цели, како што е барањето за броење зборови за вашиот роман (па дури и одредени делови), како и краен рок. Овие информации може да се следат во подетален преглед.

Штом ќе заврши фазата на пишување на вашиот роман, апликацијата ќе создаде е-книга или PDF подготвена за печатење за вас. Функцијата Compile нуди избор на распореди во широк опсег на формати. Алтернативно, можете да го извезете вашиот роман како датотека DOCX ако имате намера да работите со професионален уредник или агенција.

Алтернативи: Ulysses и Storyist се две алтернативни, моќни десктоп апликации кои работат на Mac и iOS. Manuskript и SmartEdit Writer се моќни бесплатни алтернативи. Ако претпочитате апликација за пишување што ве води низ развојот на елементите на приказната, размислете за Storyist или Dabble.

Најдобро за нови писатели:Squibler

Squibler е „уредувач на текст што одговара на вас“ и „го олеснува процесот на пишување“. Тоа е квалитетна апликација за пишување која има многу поинаков пристап кон Scrivener:

 • Работи онлајн наместо да биде самостојна апликација
 • Нуди водени пристап за пишување на вашиот роман
 • Автоматски сугерира како можете да го подобрите вашето пишување
 • Ви овозможува да соработувате со други

Ако Scrivener изгледа премногу тешко за користење или не одговара на вашиот тек на пишување, Squibler можеби е подобар избор. Ова е особено точно ако ја цените помалку сложената апликација, помошта при почетното поставување и насоките во процесот на пишување.

Регистрирајте се за бесплатен 14-дневен пробен период на официјалната веб-страница (кредитна картичка потребен е број), потоа плаќајте 9,99 УСД/месечно за континуирана употреба.

Карактеристики:

 • Фокусирано пишување: без одвраќање
 • Истражување: Водено
 • Структура: Outliner, corkboard
 • Напредок: цели за броење зборови
 • Лекторирање: проверка на правопис и граматика
 • Ревизија: автоматски предложени подобрувања во граматиката
 • Соработка: други писатели, но не и уредници
 • Објавување: Форматирање книги, извоз во PDF или Kindle

Кога започнувате нов проект, можете да изберете од неколку шаблони за книги, вклучувајќи општи фикција, романтичен роман, детска книга, историски роман, фантастична фантастична книга, трилер роман, роман од 30 поглавја, мистерија и многу повеќе.Ова ќе ви даде почеток со поставување поглавја, метаподатоци и цел за секојдневно пишување.

Поглавјата се однапред пополнети со корисни информации кои ќе ве водат низ градењето на вашиот роман. На пример, во шаблонот за роман од 30 поглавја, Поглавје 1 го воведува главниот лик и ви е даден список на прашања на кои треба да се одговори додека пишувате.

Со Squibler, насоките што ги „Понуденото е токму таму во текстот. Другите апликации го прават тоа во посебен референтен дел, каде што поединечно го развивате секој елемент на приказната на картичките со индекс. Ако претпочитате да скокнете веднаш во пишувањето на вашиот роман, оваа апликација може подобро да ви одговара. На оние кои сакаат планирање подобро ќе им служи апликација како Storyist, Bibisco, Dabble или Novlr. Забелешките и коментарите може да се остават на маргината.

Додека пишувате, правописните и граматичките грешки се означени и се даваат предлози за подобрување на пишувањето. Ова е многу слично на Grammarly Premium.

Достапен е режим без одвраќање. Го поедноставува интерфејсот за промовирање на фокусот. Можете исто така да овозможите темни режим, што е полесен за очите.

Можете да ги поканите членовите на тимот да помогнат во романот, иако секој од нив ќе чини дополнителни 10 долари месечно. Можете да одредите секое лице да биде член или администратор.

Кога вашиот роман ќе заврши, можете да го преземете како PDF, текстуална датотека, Word-датотека или е-книга Kindle. За разлика од

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.