2 брзи начини за боење во внатрешноста на линиите во Procreate

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Можете да обоите внатре во линиите во Procreate или со користење на алатката за паѓање на бојата или со активирање на Alpha Lock на вашиот слој и рачно да го обоите. - одзема.

Јас сум Керолин и водам сопствен бизнис со дигитална илустрација значи дека сум на Procreate секој ден од мојот живот создавајќи различни видови уметнички дела за различни клиенти. Ова значи дека треба да ги знам сè во апликацијата што може да ми заштеди време и напор.

Боењето внатре во линиите може да изгледа како едноставна задача како возрасен уметник, но верувајте ми, тоа е потешко отколку што изгледа. Во оваа статија, ќе покажам два начини за остро и брзо бојадисување во линиите без да потрошите часови за да го направите тоа. Прокреирајте.

 • Можете да ја користите алатката за паѓање боја за да ги пополните вашите наведени форми или текст.
 • Можете да го користите методот Алфа заклучување откако ќе ја наполните бојата за да примените боја, текстура или засенчување .
 • И двата методи се брзи и лесни за учење.
 • Можете да ги користите и двата методи за да обојувате внатре во линиите на Procreate Pocket.
 • 2 начини за боење внатре во линиите во Procreate

  Методот на паѓање на бојата е одличен ако сакате само една полна боја, а методот Алфа заклучување е одличен за додавање нови бои, текстури изасенчување во рамките на линиите. Проверете ги деталните чекори на двата методи подолу.

  Метод 1: Метод на опаѓање на бојата

  Чекор 1: Откако ќе ја нацртате вашата форма или ќе го додадете текстот што сакате да го боја, проверете дали слојот е активен. За да го направите ова, едноставно допрете на слојот и тој ќе биде означен со сино.

  Чекор 2: Изберете ја бојата што сакате да ја користите на тркалото за боја. Допрете и повлечете ја бојата и спуштете ја во средината на вашата форма или текст за да ја пополните бојата. Погрижете се да не го испуштите на контурата или само ќе го обои контурата, а не содржината на обликот.

  Чекор 3: Повторете го овој чекор додека не ги добиете сите посакувани форми се полни.

  Метод 2: Метод на алфа заклучување

  Чекор 1: Допрете го слојот со пополнетата форма. Во опаѓачкото мени, скролувајте надолу и допрете на Алфа заклучување . Ќе знаете дека Alpha Lock е активна кога има штиклирање покрај него во паѓачкото мени и сликичката на слојот сега е чекирана.

  Чекор 2: Сега можете да користите која било четка што ја сакате за да нанесете боја, текстура или сенка на вашата форма без да се грижите дека ќе излезете надвор од линиите. Само содржината на обликот ќе биде активна.

  Запомнете: Ако не ја наполните формата со цврста основна боја пред да примените Alpha Lock, ќе можете само да нанесете боја, текстура или сенка на рабовите на вашата форма.

  Бонус Совет

  Ако виеимајте серија форми и сакате да ја обоите секоја форма посебно, можете да ја користите алатката за избор за да превртите различни делови од вашиот цртеж и да ги обоите на тој начин. Допрете на алатката Selection, изберете Automatic и потоа притиснете на Invert и започнете со боење.

  Најдов прекрасно видео на TikTok кое ви покажува како да го направите за само 36 секунди!

  @artsyfartsysamm

  Одговори на @chrishuynh04 Овие ги користам цело време! #procreatetipsandhacks #procreatetipsandtricks #procreatetipsforbeginners #learntoprocreate #procreat

  ♬ оригинален звук – Samm Leavitt

  ЧПП

  Подолу се дадени серија најчесто поставувани прашања за оваа тема. Накратко ви одговорив:

  Како да се обои внатре линиите во Procreate Pocket?

  Добри вести Корисници на Procreate Pocket, можете да ги користите чекорите прикажани погоре за да ги користите двата методи за да обојувате внатре во линиите во апликацијата.

  Како да обоите внатре облик во Procreate?

  Easy peasy. Обидете се со методот Пад на боја погоре. Едноставно повлечете ја вашата избрана боја од тркалото за боја во десниот агол и пуштете ја во центарот на вашата форма. Ова сега ќе ја пополни содржината на вашата форма со таа боја.

  Како да се пополни бојата во Procreate?

  Повлечете ја вашата активна боја од тркалото за боја во горниот десен агол на платното и спуштете ја на кој било слој, облик или текст што сакате да го пополните. Тој автоматски ќе го пополни просторот сооваа боја.

  Што да направите кога падот на бојата не пополнува слој во Procreate?

  Ако го имате овој проблем, можеби сте го деактивирале Alpha Lock или можеби сте го одбрале погрешниот слој. Проверете ги овие две работи и обидете се повторно.

  Можете ли да ја смените бојата на линијата во Procreate?

  Да, можеш. Можете да го користите методот Опаѓање на боја погоре за да ја промените бојата на линијата. За да го олесните ова за пофините линии, активирајте го Alpha Lock на вашиот слој пред да ја повлечете и пуштите новата боја на линијата.

  Како да обоите цртеж во Procreate?

  Ако сакате да обоите или засенчите цртеж на Procreate, препорачувам да ја пополните секоја форма прво со неутрална боја како бела, а потоа да го активирате Alpha Lock. На овој начин можете слободно да обоите без да излегувате надвор од линиите.

  Заклучок

  Учењето и практикувањето на овие методи на почетокот на обуката за Procreate ќе ви овозможи да работите побрзо, со што ќе потрошите повеќе од вашето скапоцено време за вештини кои одземаат повеќе време или тешко се учат и помалку време за боење.

  Испробајте ги двата горенаведени методи и видете кои од нив можете да ги користите за различни проекти. Може дури и да откриете нешто ново што можете да го користите секојдневно. И практиката прави совршена, затоа не плашете се да ги повторувате овие чекори додека не сте задоволни со резултатите.

  Имате нешто да додадете? Ве молиме слободно да ги споделите вашите повратни информацииво коментарите подолу за да можеме да учиме еден од друг.

  Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.