2 брзи начини за создавање рамка на Фејсбук во Канва

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Ако сакате да креирате персонализирана рамка која ќе се користи за вашата слика на профилот на Facebook, можете или да пребарувате за шаблон рамка на Facebook во библиотеката Canva или да пребарувате за кружен елемент на рамка и да го уредите за да се сретнете твојата визија.

Здраво! Моето име е Кери и јас сум уметник кој навистина ужива да се занимава со сите дизајнерски платформи за да ги најде најдобрите за различни видови проекти. Правејќи го ова, барам функции и учам техники кои можат да ги подигнат проектите и да се применат на други платформи, особено на социјалните медиуми.

Во овој пост, ќе објаснам како можете да креирате сопствена персонализирана рамка на Фејсбук за да да се користи во вашиот профил на платформата за социјални медиуми. Бидејќи луѓето сакаат дополнително да приспособат како се појавуваат на овие веб-локации, ова може да биде добра техника за учење за да може вашиот профил да одговара на вашата визија.

Дали сте подготвени да научите како да креирате рамки на Facebook со користење на платформа за графички дизајн, Canva? Фантастично. Ајде да дојдеме до него.

Key Takeaways

  • Едноставен начин да пронајдете рамка на Facebook за уредување и дизајнирање е да пребарувате за шаблон „Facebook frame“ во главната лента за пребарување на почетниот екран.
  • Можете да ги користите и рамките што се наоѓаат во картичката Елементи (се наоѓа во главната лента со алатки веднаш до вашето платно) за да изградите рамка на Facebook.

Зошто Создадете рамка на Facebook на Canva?

Во овој момент, не е изненадување штоедна од најпопуларните категории на проекти што луѓето сакаат да ја креираат е сè што е поврзано со социјалните медиуми. Со платформи како што се TikTok, Facebook, Instagram, LinkedIn и многу други достапни за поврзување меѓу себе, луѓето сакаат да се уверат дека нивните профили емулираат одредена атмосфера или личност.

На Canva, имате способност да дизајнирате за овие типови проекти, а тоа можете да го правите со леснотија благодарение на широката разновидност на достапни функции кои им овозможуваат дури и на почетниците да бидат успешни во овие напори.

Постојат две главни техники кои се користат за креирајте рамки на Facebook на платформата Canva. Првиот е да пребарувате и користите еден од претходно изработените шаблони што се наоѓаат на веб-страницата. Другото е да изградите сопствен шаблон користејќи го елементот рамка што се наоѓа во главната кутија со алатки.

Не грижете се. И двата се едноставни и лесни за учење!

Метод 1: Користете готови шаблони за да креирате рамка на Facebook

Како што наведов претходно, еден од најлесните начини да креирате рамка на Facebook е да користите една од претходно направените шаблони кои се веќе поставени на платформата Canva. Ако барате супер-стилизирани опции, ова е рутата за вас.

Следете ги овие чекори за да научите како да уредувате однапред направен шаблон за рамки на Facebook на Canva:

Чекор 1: Вашиот прв чекор ќе биде да се најавите на Canva. Откако ќе се најдете на почетниот екран, одете во лентата за пребарување ивнесете „Facebook frames“ и кликнете Search.

Чекор 2: Ова ќе ве доведе до страница каде што ќе има многу различни претходно изработени шаблони од кои можете да изберете. Скролувајте низ опциите и кога ќе најдете некоја што одговара на вашата визија, кликнете на неа за да го отворите шаблонот во нов прозорец на вашето платно.

Запомнете дека кој било шаблон или елемент на Canva со мала круна закачена на неа значи дека може да добиете пристап до тоа парче само ако имате сметка за платена претплата, како што се Canva Pro или Canva за тимови .

Чекор 3: На вашето платно, одете на левата страна на екранот до местото каде што се наоѓа главната кутија со алатки. Поставете ја фотографијата што сакате да ја користите во вашата рамка со кликнување на картичката Постави датотеки за да додадете датотека од вашиот уред во библиотеката Canva.

Чекор 4: Откако ќе се постави, повлечете го и пуштете го во рамката за да ја замените сликата на шаблонот. Можете да кликнете на оваа фотографија или други елементи за да ги преуредите, да ја промените големината или опциите за боја.

Метод 2: Користете го елементот рамка за да направите рамка на Facebook

Следете ги овие чекори за да научите како да го користите елементот рамка за да креирате рамка на Facebook:

Чекор 1: Исто како што би правеле со додавање други дизајнерски елементи на вашиот проект, одете на левата страна на екранот на главната кутија со алатки и кликнете на јазичето Елементи .

Чекор2: За да најдете рамки што се достапни во библиотеката, можете или да скролувате надолу во папката Елементи додека не ја најдете етикетата Рамки или можете да ги пребарувате во лентата за пребарување со внесување на клучен збор за да ги видите сите опции. Одлучете која рамка ќе сакате да ја користите во вашиот проект!

Чекор 3: Откако ќе ја изберете формата на рамката што сакате да ја користите во вашиот дизајн, кликнете на неа или повлечете и пуштете го на вашето платно. Потоа можете да ја прилагодите големината, поставеноста на платното и ориентацијата на рамката во секое време.

Чекор 4: За да ја пополните рамката со профилна слика, одете назад на левата страна на екранот до главната кутија со алатки и побарајте ја графиката што сакате да ја користите. Ако сакате да вклучите ваша фотографија за вашиот профил или друга лична графика, одете во картичката Прикачувања во главната лента со алатки и поставете го медиумот што сакате да го вклучите.

Можете и да додавате различни филтри и ефекти на она што сте го вклучиле во вашата рамка, вклучително и прилагодување на транспарентноста и поставките на сликата!

Чекор 5: Кликнете на која било графика што ќе ја изберете и повлечете ја и пуштете ја на рамката на платното. Со повторно кликнување на сликата, ќе можете да приспособите кој дел од визуелната слика сакате да се гледа додека се прилепува веднаш во рамката.

Можете да прикажете различни делови од сликата во рамката со двоен кликна неа и репозиционирање на сликата со влечење во рамката. Ако кликнете само еднаш на рамката, таа ќе ги нагласи рамката и визуелните слики во неа, така што ќе ја уредувате групата.

Конечни мисли

Без разлика дали создавате едноставна рамка каде што само сакате да снимите фотографија во одредена форма или користите однапред направен шаблон што е малку постилизиран, Canva е една од наједноставните алатки што можете да ги користите за дизајнирање рамки на Facebook!

Дали некогаш сте посакале да креирате рамка на Facebook на Canva? Ние би сакале да слушнеме за вашето искуство и сите совети што може да ги имате на темата. Исто така, ако сте ја користеле оваа дизајнерска платформа за други проекти за социјални медиуми, ве молиме споделете ги вашите идеи подолу во делот за коментари!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.