2 начини да додадете транзиции во DaVinci Resolve (професионални совети)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Има многу одлични начини да се префрлите од еден клип на друг. Ова се нарекува транзиција. Користењето на транзиција е одличен начин да додадете одредена професионалност на вашите проекти. Со DaVinci Resolve, има широк избор на претходно поставени транзиции од кои можете да изберете.

Се викам Нејтан Менсер. Јас сум писател, режисер и сценски актер. Кога не ги правам овие работи, уредувам видеа, така што во текот на последните 6 години од мојата кариера за уредување видео, користев транзиции за да додадам професионализам и квалитет на мојата работа секој пат!

Во оваа статија, ќе ви покажам како да додавате транзиции од листата на претходно поставени транзиции на DaVinci Resolves.

Метод 1

Од страницата „ Уреди “, кликнете со левото копче и повлечете на вашата временска линија за да ги изберете клиповите меѓу кои ви требаат транзиции. Потоа притиснете Ctrl+T за корисници на Windows и Command+T за корисници на Mac. Ова ќе додаде транзиции помеѓу сите избрани аудио и видео клипови.

За да додадете транзиции само на видео клиповите , кликнете на прекини ја врската копче од хоризонталното мени на врвот на временската линија. Потоа, изберете ги само вашите видео клипови и повторно притиснете Ctrl+T или Command+T. Ова ќе додаде транзиции помеѓу сите ваши видео клипови, но не и вашите аудио клипови.

Метод 2

Одете на страницата „ Уреди “. Од тука, изберете го копчето со наслов „ Режим за уредување на скратување. “ На временската линија, кликнете на крајот напрвиот клип и почетокот на следниот клип .

Потоа, кликнете на копчето „ Времеплов “ од хоризонталното мени во горниот лев агол на екранот. Ова ќе отвори вертикално мени подолу. Изберете „ Додај транзиции .“

Вообичаено, ќе добиете малку скокачки прозорец со објаснување дека некои од вашите клипови можеби ќе треба малку да се исечат за да одговараат на транзициите. DaVinci Resolve ќе го направи ова за вас автоматски кога ќе кликнете на „Скратете ги клиповите“.

Можете да направите транзицијата да трае подолго или пократко со влечење на работ на транзицијата лево и десно.

Професионални совети

За двата од овие методи, Можете да ја промените должината на транзицијата со десен клик на клипот. Ова ќе отвори скокачко мени и можете да го изберете времетраењето на клипот со менување на бројот во полето до „ Времетраење “.

За да го промените типот на транзиција , одете до алатката „ Инспектор “. Се наоѓа во горниот десен агол на екранот. Проверете дали сте на страницата „Транзиции“ во алатката „Инспектор“. Можете да изберете од неколку различни типови на транзиции, бои и агли за да го направите вашето видео да изгледа попрофесионално.

Исто така, постојат десетици претходно поставени преодни поставки што ви се достапни преку DaVinci Resolve 18. Одете во горниот лев агол на на екранот и кликнете „Ефекти“. Ова ќе отвори кутија со алатки во долниот лев агол на екранот. Изберете „ВидеоТранзиции“. Оттука, можете да играте наоколу со различни ефекти додека не го најдете совршениот за вашето видео.

Заклучок

Како тоа едноставно, сега знаете како професионалните транзиции помеѓу клиповите го прават вашето видео помалку абразивни и попрофесионални.

Спуштете линија во делот за коментари ако овој напис ви помогна да научите како да додавате транзиции на вашето видео во DaVinci Resolve. Кажете ми што ви се допадна во оваа статија и што не ви се допадна, а исто така и за што би сакале да слушнете следно.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.