3 брзи начини за враќање на клип во DaVinci Resolve

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Превртувањето на клипот е важна стилска техника за уредување што многу професионални и аматерски уредници ја користат во наративни филмови и креативна комерцијална работа. Да се ​​знае како да се преврти клипот е суштинска вештина, и се случува лесно да се направи и трае само секунди во DaVinci Resolve.

Се викам Нејтан Менсер. Јас сум писател, режисер и сценски актер. Во текот на последните 6 години кога се занимавам со уредување видео, се најдов себеси како ја користам алатката за обратна страна многу пати, и затоа сум возбуден што ќе добијам можност да ја споделам оваа вештина со вас.

Во оваа статија, ќе објаснам три различни методи за превртување на клип, постигнати во три или помалку чекори.

Метод 1

Чекор 1: Одете на страницата „ Уреди “ во DaVinci Resolve. Можете да го најдете ова со одење до хоризонталната лента со мени на дното на екранот и избирање на опцијата што вели „Уреди“.

Чекор 2: Десен-клик или за корисници на Mac „Ctrl-Click“, на клипот што треба да го вратите назад. Ова ќе отвори вертикално скокачко мени. Изберете „ Промени ја брзината на клипот “.

Чекор 3: Сега ќе имате пристап до неколку напредни опции за уредување. За да го вратите клипот, штиклирајте го полето за „ Реверзија на брзина. “ Потоа, во долниот десен агол на скокачкиот прозорец, кликнете „ Промени “.

Метод 2

За методот 2, ќе ги следиме истите инструкции.

Чекор 1: Од страницата „Уреди“, кликнете со десното копче на клипот што го враќате назад. Ќе се отвори истото вертикално мени како и претходно. Овој пат, кликнете на „ Контроли за повторно време “ или „ Ctrl+R “.

Чекор 2: Сега треба да видите дека се појавува сина линија на триаголници на клипот од временската линија. На дното на клипот треба да пишува 100%. До него, ќе има стрелка што покажува надолу . Кликнете на неа и ќе се отвори скокачко мени. Изберете „ Обратен сегмент .“

Метод 3

Понекогаш е добро да имате алтернативни опции во задниот џеб. Имањето различни избори ве прави поконечен уредник и може да ви го направи животот многу поедноставен. За трет метод за превртување на клипот, ќе ја користиме алатката Инспектор.

Чекор 1: Од страницата „Уреди“, одете до хоризонталната лента со мени во горниот десен агол на екранот. Изберете ја алатката „ Инспектор “.

Чекор 2: Ова ќе отвори мени десно од прозорецот за репродукција на видео. Проверете дали сте на опцијата со наслов „ Видео “, бидејќи ќе го менувате видео клипот. Кликнете на „ Промена на брзина “. Ова ќе направи неколку скриени опции да се појават подолу.

Чекор 3: Ќе има 2 стрелки. Едната е да го репродуцирате видеото наназад, а другата напред. Изберете стрелката што покажува на лево.

Заклучок

Тоа навистина е едноставно како r десен клик на клип, избирање брзина на промена и потоа избирање обратна опција .

Професионален совет: ако стебарајќи да го направите обратниот клип побрз или побавен, променете го процентот на вредноста на брзината. Колку е помал бројот, толку брзо ќе се менува, и обратно. Пример: – 150% е брзо обратно , -50% е бавно обратно .

Ви благодариме што ја прочитавте оваа статија. Ако ова ви помогна да научите како да превртите клип или ако сте научиле нов метод, известете ме со оставање коментар. Ако имате некакви критики или идеи за што би сакале да пишувам следно, известете ме!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.