3 брзи начини за зачувување на една страница од PDF (со чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Ако некогаш работите со PDF-датотеки, знаете колку големи можат да станат. Понекогаш имате огромна, бескрајна PDF-датотека и ви треба само една страница од целата работа. Во овој случај, нема смисла да се чуваат сите други страници наоколу. Зошто едноставно да не се ослободите од нив?

Па, можете. Ако сакате да знаете како да зачувате само една страница во PDF-датотека, тогаш сте дошле на вистинското место. Прво, брзо ќе погледнеме зошто можеби ќе треба да префрлите страница од PDF. Потоа, ќе ви покажеме неколку едноставни начини како да го остварите тоа.

Зошто да заштедите само една страница во PDF?

Постојат придобивки од извлекувањето само на информациите што ви се потребни од PDF-датотеката.

PDF-датотеките честопати може да бидат доста големи. Способноста да се задржи една одредена страница или страници ќе ја направи вашата датотека многу помала, заштедувајќи простор на дискот на вашиот уред или компјутер. Исто така, ќе го олесни испраќањето како прилог на е-пошта или текстуална порака. Преместувањето податоци брзо и лесно е секогаш добра работа!

Ако едната страница е форма или нешто што луѓето треба да го испечатат, многу е подобро да се испечати само една страница, а не отпадна хартија. Да, Adobe ви овозможува да печатите одредена страница од документ. Меѓутоа, честопати, кога некој добива голема, тие само ја печатат целата работа. Тоа е огромно губење хартија!

Понекогаш, може да има документ во кој сакаме другите да гледаат информации само од една страница. Други може да содржат чувствителни иликомерцијални информации. Зачувувањето на една страница ќе ви овозможи да го испратите само она што сакате да го видат.

На крај, ако имате голем документ, тој може да содржи огромни количини на текст. Понекогаш е подобро само да ги дадете релевантните информации што им се потребни на вашите читатели за да не бидат одвлечени од остатокот од содржината.

Неколку методи за зачувување на една страница од PDF

Без оглед на причината што ја имате за да извлечете одредени страници од PDF, постојат повеќе начини да го направите тоа.

Adobe Acrobat

Ако имате инсталирано Adobe Acrobat со соодветни алатки, можете да ја изберете страницата што ја сакате, да ја извадите и потоа да ја зачувате во датотека што содржи една страница. Иако е едноставно решение, потребно е да имате некои платени алатки од Adobe. Овие алатки нема да ги имаат сите достапни за нив.

Microsoft Word

Друг начин на кој можете да го направите тоа е да го отворите документот, да ја изберете страницата и да ја копирате на таблата со исечоци. Потоа можете да го залепите во Microsoft Word и да го зачувате како PDF-датотека. Овој метод исто така работи доста добро.

Забелешка: мора да имате на располагање Microsoft Word; ќе мора да го купите ако веќе го немате.

Со методот Microsoft Word, ќе го изгубите и форматирањето што е во документот. Можеби ќе потрошите прилично време за уредување на документот во MS Word пред да изгледа слично на оригиналот - што е фрустрирачко и време -троши.

Алтернатива: отворете го документот во Adobe Acrobat Reader, а потоа направете слика од екранот на страницата што ја сакате. Потоа можете да ја чувате како датотека со слика и да ја користите како ваша една страница. Сепак, има една негативна страна: нема да имате можност да го уредувате текстот освен ако не користите алатка за копирање на екранот како Snagit.

Ако навистина сакате сликата да биде во PDF-датотека, можете да ја залепите во Word документ и потоа зачувајте го како PDF-датотека. Повторно, овој метод и методите погоре бараат да имате специфичен софтвер или алатки како SmallPDF - а понекогаш тие алатки чинат пари.

Конечно, го имаме наједноставниот метод: отворете ја датотеката со Google Chrome (исто така работи со Microsoft Edge), изберете ја страницата што ја сакате, а потоа испечатете ја во нова PDF-датотека.

Поврзано читање: најдобар софтвер за уредувач на PDF

Мој претпочитан метод: Користете го вашиот прелистувач

Користејќи го Google Chrome, можете лесно да отворите PDF-датотека и да ја испечатите/зачувате страницата што ја сакате во нова датотека. Најдобро од сè, овој е бесплатен.

Откако ќе го имате Chrome, користете ги следните чекори за да зачувате една или повеќе страници од PDF документ во нов PDF документ.

Иако овие упатства се за во околината на Windows, можете да користите слични чекори за да го направите истото на други оперативни системи.

Чекор 1: Отворете ја оригиналната PDF-датотека

Користете го Explorer за да отидете до PDF-датотеката што сакате да ја измените. Десен-клик на датотеката, изберете „Отворисо“, а потоа изберете „Google Chrome“.

Чекор 2: Кликнете на иконата за печатачот

Откако датотеката ќе се отвори во прелистувачот, погледнете за иконата за малиот печатач во горниот десен агол. Можеби ќе треба да го ставите покажувачот на глувчето над документот за да се појави. Кликнете на иконата за печатачот.

Чекор 3: Изберете „Зачувај како PDF“ како дестинација

Откако ќе го видите прозорецот за печатење, ќе видите паѓачки избор кој ви овозможува да ја изберете дестинацијата. Тој список најверојатно содржи список на печатачи - но исто така ќе има и еден што ќе гласи „Зачувај како PDF“. Изберете ја опцијата „Зачувај како PDF“.

Чекор 4: Внесете го бројот на страницата што сакате да го извезете

Изберете „Прилагодено“ во „Страници“ Поле. Под него, можете да ги напишете броевите на страницата што сакате да ги извезете. Изберете опсег на страници користејќи цртичка, како што е „5-8“. Можете исто така да изберете поединечни страници користејќи заедничко за да ги разграничите, како што е „5,7,9“.

Откако ќе ги изберете вашите страници, кликнете на копчето „Зачувај“.

Чекор 5: Изберете го името и локацијата за да ја зачувате новата датотека

Изберете ново име и локација за датотеката, а потоа кликнете „Зачувај“.

Чекор 6: Отворете ја новата PDF-датотека за да ја потврдите

Откако ќе ја зачувате новата датотека, одете до нејзината локација, па отворете ја. Сакате да потврдите дека ја содржи страницата или страниците што ги очекувате. Ако е точно, тогаш сте готови.

Завршни зборови

Кога треба да зачувате една страница или дури и повеќе страници од PDF-датотека во нова датотека, има многу начини да го направите тоа. Многу од нив бараат алатки што треба да ги купите - но користењето на прелистувачот Chrome е брзо, лесно и бесплатно.

Се надеваме дека оваа статија ќе ви помогне да бидете поефикасни и попродуктивни. Како и секогаш, ве молиме известете не ако имате какви било прашања или коментари.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.