3 брзи начини за затемнување на текст во PDF (чекор-по-чекор)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Ако работите со чувствителни документи и информации, ја знаете важноста на безбедноста. Многу компании и владини агенции имаат строги правила за заштита, складирање и отстранување на документи со висока безбедност. Тие упатства се клучни кога станува збор за ракување со чувствителни записи.

Постојат моменти кога треба да обезбедиме датотеки што содржат чувствителни информации за клиентите, клиентите или на пошироката јавност. Кога го правиме тоа, може да има ситуација кога треба да им ограничиме да гледаат одредени делови. Тоа може да вклучува доверливи, сопственички или лични информации (ПИИ). Што е следно? Треба да зацрниме или редактираме податоци во документот .

PDF-датотеките се најчестиот метод за преместување документи што не можат да се менуваат преку мрежата. Тие се широко компатибилни и може да се видат на повеќето компјутерски системи. Тие се лесни за создавање и испраќање. Што е најважно, тие се тешки за менување. Накратко, може да се чувствувате разумно сигурни дека никој не може случајно или намерно да го промени вашиот оригинал.

Дали има начини да ги затемните чувствителните информации од PDF? Апсолутно. Еве ги најчестите начини да го направите тоа.

Методи за редакција на текст во PDF-датотека

Постојат неколку начини за затемнување на текстот во PDF. Сепак, мора да се осигурате дека информациите што ги заштитувате се навистина заштитени. Тестирајте ги ознаките што ги правите откако ќе ги завршите.

Како? Само отворете ја датотеката и извршете брзо пребарување на текст користејќи ги клучните зборови што се обидувате да ги редактирате. Ако пребарувањето излезе празно, тогаш ќе знаете дека сте безбедни. Запомнете: проверете што очекувате.

Методот на Adobe Acrobat Pro

Ако поседувате Adobe Acrobat Pro, тогаш затемнувањето на текстот е едноставно. Acrobat Pro содржи алатки за редакција; се што треба да направите е да ги употребите. Користете ги следните чекори:

Чекор 1: Направете копија од оригиналот

Ова е многу важно. Не сакате да правите промени, а потоа да ја изгубите вашата оригинална датотека. За копирање, можеби ќе сакате да го користите оригиналното име на датотеката и да го додадете „-redacted“ на новото име на датотеката. Сега, можете да правите модификации и сè уште да го имате вашиот оригинал на кој треба да се вратите ако направите грешки.

Чекор 2: Отворете ја датотеката во Adobe Acrobat Pro и отворете ја алатката Redact

Кликнете на табулаторот/менито „Алатки“. Откако ќе се отвори, изберете ја алатката „Redact“. Ако не го видите веднаш на вашиот екран, кликнете на копчето „Прикажи повеќе“. После тоа, треба да го видите во списокот со алатки.

Чекор 3: Изберете го текстот за редакција

На лентата со алатки за редакт директно над документот, кликнете на „ Обележете за редакција“. Ќе бидете прашани од скокачки прозорец. Изберете „Во ред“. Изберете го текстот што сакате да го затемните или со двоен клик или со влечење на покажувачот на глувчето преку него.

Чекор 4: Кликнете „Примени“

На редакцијаталентата со алатки, кликнете на „Примени“. Потоа, кликнете „Во ред“ за да потврдите.

Чекор 5: Отстранете ги скриените информации

Ќе ве праша дали сакате да ги отстраните скриените информации од вашата PDF-датотека. Ако изберете „да“, ќе ги отстрани метаподатоците што содржат статистика за документот. Тие метаподатоци може да вклучуваат кој ги создал кога бил создаден и историјата на нејзината ревизија. Ова е секогаш добро да се направи за редактирана копија.

Чекор 6: Тестирајте ја редакцијата

Тестирајте ја редакцијата со пребарување на зборови, фрази или имиња што ги се затемни. Ако е успешно, вашето пребарување треба да излезе со 0 резултати. Ова исто така осигурува дека не сте пропуштиле ставки што сте сакале да бидат прикриени.

Алатката за редакција во Adobe Acrobat Pro може да го отстрани секој примерок од збор, фраза или име. Алатката исто така може да го затемни истиот дел на страница низ цел документ. Ова функционира добро за текстот на заглавието или подножјето.

Алтернативни методи

Горениот метод функционира доста добро и е супер лесен. Единственото предупредување е тоа што бара да поседувате Adobe Acrobat Pro. Оваа алатка бара да имате платена месечна претплата. Ако го правите ова за вашата работа и вашата компанија плаќа за тоа, тоа можеби нема да биде проблем.

Ако ја немате достапна алатката, има и други начини да го затемните текстот на PDF.

Методот на снимање на екранот

Еве го наједноставниот начин за редакција PDF текст со помош на екранфотографирајте.

 1. Отворете го вашиот PDF со прегледувачот на Adobe по ваш избор.
 2. Прилагодете го факторот на зумирање така што целата страница ќе се вклопи на екранот.
 3. Направете снимање на екранот на секоја страница. Зачувајте ја секоја како датотека со слика. Можете да го направите ова со SnagIt или со алатката Snipping обезбедена од Windows.
 4. Отворете ги датотеките со слики во уредувачот на слики по ваш избор.
 5. Користете го софтверот за уредување слики за да го затемните текстот што ви треба да се редактира - избришете ги областите или користете четка за сликање. Може да користите црн правоаголник со црно полнење за да ги исцртате зборовите и да ги прикриете. Само погрижете се да го отстраните или целосно да го покриете текстот.
 6. Тестирајте ги редакциите за да се уверите дека зборовите се навистина нечитливи. Зумирајте ја вашата редакција; осигурајте се дека не можете да го прочитате. Во некои случаи, ако користите алатка за пополнување, а бојата е малку поинаква од текстот, можеби сепак ќе можете да ги прочитате зборовите кога ќе зумирате.
 7. Зачувајте ја датотеката во случај да треба да направите повеќе промени.
 8. Ако вашиот уредувач на слики ви дозволува да ја зачувате датотеката како PDF, тогаш продолжи и направете го тоа.
 9. Ако вашиот уредник на слики не ви дозволува да зачувувате PDF-датотеки, изберете го целиот слика, па копирајте ја.
 10. Отворете текстуален уредувач како што се Microsoft Word или Google Docs и залепете ја сликата во уредувачот на текст. Можеби ќе треба да ја приспособите големината на сликата во текстуалниот уредувач за да одговара или да ја пополни страницата.
 11. Ако имате повеќе страници, повторете ја постапката за секоја страница,вметнување на секоја нова слика во уредувачот на текст како нова страница.
 12. Откако ќе ги имате сите страници во вашиот уредувач на текст, зачувајте го документот во PDF формат. И MS Word и Google Docs ќе го направат тоа.
 13. Сега ќе имате редактирана верзија на вашиот PDF.

Овој метод може да потрае доста време. Ако имате многу страници, ќе ви стане многу досадно. Ако имате само една страница или само неколку страници, тоа е практично решение. Само погрижете се да потврдите дека текстот е нечитлив кога зумирате.

Методот за печатење, обележување и скенирање

Овој метод е малку побрз и полесен ако имате голем документ со многу страници.

 1. Отворете го PDF во прегледувачот на PDF по ваш избор.
 2. Потпечатете го PDF.
 3. Користете квалитетен црн маркер за да затемните сè што сакате да се редактира.
 4. Скенирајте го документот со скенер. Ако немате скенер, користете го телефонот или дигиталната камера за да фотографирате страници.
 5. Отворете ја секоја од сликите, изберете ги, копирајте ја и залепете ја секоја од нив во уредувач на текст како што е MS Word или Google Docs.
 6. Откако сите слики ќе се залепат во уредникот, зачувајте ја датотеката како PDF.
 7. Потврдете дека редактираниот текст е нечитлив со зумирање и уверување дека сте не може да види или прочита ниту еден збор.

Овој метод исто така може да потрае, но ќе биде многу полесно ако имате повеќе страници за редакција.

Завршни зборови

Во оваа статија, имамеви покажа три методи за затемнување на текстот во PDF-датотека. Првиот бара да имате платена верзија на Adobe Acrobat. Тоа е најлесно, иако има приложена такса. Ако редакцијата на PDF-датотеки е нешто што го правите редовно, тоа може да биде достојна инвестиција. Користењето на Acrobat Pro го прави процесот брз и безболен.

Ако не сакате да купите Acrobat Pro, другите два методи ќе функционираат. Само погрижете се да си дадете многу време; и двајцата се многу повеќе вклучени. Кога користите некој од овие три методи, секогаш треба да потврдите дека информациите се целосно преработени пред да ги испратите документите.

Се надеваме дека овој напис може да ви помогне да ги заштитите доверливите податоци во вашиот PDF документи. Како и секогаш, ве молиме известете не ако имате какви било прашања или коментари.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.