3 начини да направите стрелки во Adobe InDesign (со чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Многу дизајнерски пуристи веруваат дека е можно да се води окото на вашиот гледач низ вашиот дизајн со помош на суптилни визуелни индиции кои едноставно се чини дека течат природно - но дефинитивно има моменти кога ви треба само џиновска црвена стрелка што го покажува патот.

InDesign не вклучува претходно поставени облици на векторски стрелки, но сепак можете брзо и лесно да правите прецизни стрелки.

Постојат три начини да направите различни типови стрелки во InDesign. Следете го и видете како функционира!

Метод 1: Правење стрелки со помош на Line Tool во InDesign

За да направите совршено права стрелка во InDesign, креирајте погазена патека, а потоа приспособете го Почеток/Крај што цвета во панелот Stroke. Постојат неколку различни начини на кои можете да го направите ова, но наједноставниот метод е да ја користите алатката Line .

Стрелките се толку корисни!

Префрлете се на алатката Line користејќи го панелот Tools или кратенката на тастатурата \ (тоа е обратна коса црта, во случај да не е јасно!)

Кликнете и повлечете го глувчето каде било на вашата страница за да ја креирате вашата линија. Можете да го прилагодите позиционирањето подоцна ако не го поставите точно онаму каде што сакате при првиот обид, па не грижете се премногу за тоа.

Следно, отворете го панелот Stroke . Панелот Stroke содржи огромен опсег на опции за приспособување на изгледот и структурата на потезите, вклучувајќи ја и можноста за додавање врвови од стрелките.

Овој панел треба дада бидат видливи во повеќето стандардни работни простори на InDesign, но ако исчезнат, можете да го вратите со отворање на менито Window и кликнување на Stroke . Можете исто така да ја користите кратенката на тастатурата Команда + F10 (само користете F10 ако сте на компјутер).

Лоцирајте го делот со наслов Почеток/Крај , како што е нагласено погоре. паѓачкото мени Почеток е оној лево, а паѓачкото мени Крај е десно.

Почетокот на вашата линија е првата точка што сте ја кликнале со алатката Line , а крајот на вашата линија е точката каде што сте го пуштиле копчето на глувчето за да ја финализирате линијата.

Во зависност од тоа на кој начин сакате да покажува вашата стрелка, отворете го соодветното паѓачко мени и изберете една од стрелките од списокот.

Постојат шест различни претходно поставени врвови на стрелки и шест претходно поставени крајни точки за избор (иако секогаш можете да нацртате своја со алатката Пенкало ако не ви се допаѓа ниту една од претходно поставените поставки).

Изберете стил на стрелката и тој веднаш ќе се примени на соодветниот крај на вашата линија. Можете да ги уредувате овие во секое време, затоа не грижете се ако случајно ја ставите стрелката на погрешниот крај од вашата линија!

Главовите на стрелките може да бидат малку премали кога ја користите стандардната тежина на удар, иако зависи од тоа како планирате да ја користите. Постојат два начина за зголемување на големината на врвот на стрелката: зголемување на тежината на ударот илизголемете ја големината на самиот врв на стрелката.

За да ја зголемите тежината на ударот, лоцирајте ја поставката Тежина на горниот дел од панелот Мозочен удар и зголемете ја. Ова ќе ја зголеми големината на врвот на стрелката, но исто така ќе ја направи вашата линија многу подебела.

За да ја зголемите само главата на стрелката, користете ја поставката Скала под паѓачкото мени Почеток/Крај .

Можете и да користите опцијата Порамни за да се приспособи дали точката на прицврстување на вашата линија се совпаѓа со врвот на стрелката или со основата на врвот на стрелката.

Честитки, штотуку направивте стрелка во InDesign! Иако ова ги опфаќа основите, можете да ги комбинирате вашите стрелки со дополнителни бои, типови на удари и повеќе додека не ја креирате совршената стрелка за вашиот распоред.

Метод 2: Правење криви стрелки со алатката за пенкало

Ако сакате да создадете послободен изглед за вашата стрелка, не мора да ја користите алатката Line за да го креирате вашиот потег. InDesign ви овозможува да примените удар на која било векторска патека, вклучително и закривени патеки создадени од алатката Pen и ова отвора многу нови креативни опции за вашите стрелки.

Префрлете се на алатката Пен користејќи го панелот Алатки или кратенката на тастатурата P . Кликнете еднаш каде било во вашиот документ за да ја поставите првата точка на вашата патека, а потоа кликнете и повлечете за да ја поставите втората точка, како и кривата на вашата линија.

Пред васослободете го копчето на глувчето, ќе видите преглед на вашата крива, како што е прикажано погоре. Откако ќе го ослободите копчето, вашата крива ќе се нацрта со помош на вашите тековни поставки за удар.

Ако сакате подоцна да ја прилагодите кривата, можете да користите комбинација од Алатката за пенкало и алатката за директно избирање за да ги прилагодите рачките за контрола на кривата и точката на прицврстување позиции.

Откако ќе бидете задоволни со вашата крива линија, можете да го следите истиот метод за додавање на стрелките што го опишав во првиот дел: отворете го панелот Stroke и користете го делот Почеток/Крај за да додадете врв на стрелката до соодветната точка на вашата крива линија.

Веднаш треба да биде јасно зошто се зафатив со фотографија наместо со илустрација 😉

Можете да користите и повеќе облини или која било друга форма што ја сакате! Речиси е едноставно како создавање на совршено права стрелка, но добивате целосна контрола врз крајниот резултат.

Ако сакате сериозно да отидете на приспособените стрелки на следното ниво, можете дури и да нацртате преглед на обликот на стрелката целосно со алатката Пенкало и целосно прескокнете го претходно поставеното цветање. Од тебе зависи!

Метод 3: Користење на таблата Glyphs за додавање стрелки

Постои уште еден начин за додавање стрелки на распоредот на InDesign, иако нема да работи во секоја ситуација. Многу професионални фонтови имаат огромен опсег на знаци на симболи кои речиси никогаш не се користат при нормално пишување, но тие сè уште се таму.чекаат да се користат - се додека знаете како да ги најдете.

Префрлете се на алатката Type и креирајте нова текстуална рамка или користете ја алатката Type за да го поставите курсорот во постоечка текстуална рамка.

Следно, отворете го менито Type и кликнете Glyphs за да го отворите панелот Glyphs . Можете исто така да ја користите кратенката на тастатурата Shift + Опција + F11 (користете Shift + Alt + F11 на компјутер).

Полето за пребарување е малку тешко да се види дали сте во темен режим

Во Пребарај поле, напишете „стрелка“ и ќе видите дали вашиот моментално избран фонт има соодветни глифи со стрелки.

Двоен клик на избраниот знак во резултатите од пребарувањето и тој автоматски ќе се вметне во вашата текстуална рамка.

Можете да го користите целосно во текстуална рамка или можете да го претворите во векторска форма за да го користите како елемент за распоред надвор од текстуалните рамки. За да го конвертирате, изберете ја стрелката во рамката за текст користејќи ја алатката Тип, потоа отворете го менито Тип и кликнете Креирај контури . Стрелката ќе се претвори во векторска патека.

Векторската патека ќе биде закотвена во рамката за текст, што ве спречува да ја преместите. Изберете го со алатката Избор , потоа притиснете Command + X за да го Исечете од рамката, а потоа притиснете Наредете + V за Залепете назад на страницата, надвор од контејнерот со рамка.

Завршен збор

Тоа ги опфаќа најчестите начини за правење стрелки во InDesign! Убаво е да сонувате дека сте толку талентирани што можете да ги водите вашите гледачи без да користите стрелки, но понекогаш на луѓето само треба да им се покаже точно каде да гледаат со голема црвена стрелка. Тоа може да заштеди многу време и често придонесува за подобро корисничко искуство - и тоа е она што навистина е важно.

Среќна режија!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.