3 начини за промена на големината на сликата во PaintTool SAI (со чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Дали сте залепиле слика во PaintTool SAI само за да биде преголема или премала? Сакате да ја промените големината на изборот на вашиот дизајн? Добрата вест е дека промената на големината на сликата во PaintTool SAI е лесно! Користејќи неколку кратенки на тастатурата и опции од менито, ќе ја промените големината на вашата слика за кратко време!

Моето име е Елијана. Имам диплома за ликовни уметности во илустрација и користам PaintTool SAI повеќе од седум години. Знам сè што треба да се знае за програмата, а наскоро и вие.

Во овој пост, ќе ви дадам чекор-по-чекор инструкции за тоа како да ја промените големината на сликата во PaintTool SAI користејќи Transform и менито Change Size .

Ајде да навлеземе во тоа!

Key Takeaways

  • Користете ја кратенката на тастатурата Ctrl + T (Transform) за брзо менување на големината на сликата.
  • Користете ја алатката Промени ја големината во панелот за слоеви за да ја промените големината на сликата со приближни мерења.
  • Користете Резолуција за да ја промените големината на сликата без да ја изгубите резолуцијата.

Метод 1: Променете ја големината на сликата со Transform

Најлесниот и најбрзиот начин за промена на големината на сликата во PaintTool SAI е со користење на кратенката на тастатурата Ctrl + T (Трансформирајте). Со неколку кликања, можете лесно да ја промените големината на вашата слика.

Следете ги чекорите подолу:

Чекор 1: Отворете или залепете ја сликата што сакате да ја промените во вашето платно во PaintTool SAI.

Чекор 2: Држете Ctrl и T на вашата тастатура истовремено за да се отвори менито Transform .

Чекор 3: Кликнете и повлечете ја вашата слика за да ја промените големината по желба. Држете Shift додека влечете за совршено да ја промените големината на сликата.

Чекор 4: Кликнете Enter и тоа е тоа.

Метод 2: Променете ја големината на сликата со Canvas > Промени ја големината

Како што можете да видите во последниот метод, успеавме да ја промениме големината на нашата слика. Сепак, кажете дека сакав да ја сменам големината на мојата слика на поголема од моето сегашно платно. Можеме и да ги прошириме страните на платното за да одговараат на нашата новопроменета слика користејќи Платно > Промени ја големината. Еве како.

Чекор 1: Кликнете на Платно во горната лента со мени и изберете Промени ја големината . Ова ќе го отвори дијалогот Промени ја големината на платно .

Чекор 2: Во горниот дел од дијалогот Промени ја големината на платно , ќе видите Екстензија за секоја страна

или Ширина и висина. За овој пример, ќе го користиме менито Екстензија за секоја страна .

Чекор 3: Сега ќе ги видите опциите во внесување вредност за проширување на Горно, Долно, Лево, и Десно страните на платното и паѓачкото мени во средината што ви овозможува да одредите која мерка на единицата да ја користите.

За овој пример, избирам Инчи и ја проширувам десната страна на платното за 3, и На врвот од 1 .

Чекор 3: Кликнете OK .

Вашето платно сега ќе ја промени големината како наведено. Уживајте!

Метод 3: Прилагодување на ширината и висината

Друг начин за промена на големината на вашата слика во PaintTool SAI е со промена на Width и висина својства во менито Промени ја големината на платно . Ова е најлесниот начин да ја промените големината на вашата слика или платно со претходно дефинирани мерења.

Пред да започнеме, ќе објаснам краток преглед на ова мени.

Во менито Ширина и висина , ќе видите неколку различни опции. Најважното нешто што треба да се забележи е паѓачкото мени кое ќе ви овозможи да ја промените големината на вашето платно според следните метрики: % (Процент) , Пиксели, Инчи, Cm (центиметри) , и mm (милиметри).

Постојат и дополнителни информации во дијалогот Ширина и висина што треба да се забележи. Тие се како што следува:

Ширина – Каде да ја внесете саканата ширина на вашиот документ.

Висина Каде за да ја внесете саканата висина на вашиот документ.

Сидро Од која оска ќе се протега вашето додавање.

Тековна големина – Тековната големина на вашиот документ (во пиксели и mm).

Нова големина – Предложената големина на вашиот документ ако продолжен (во пиксели и mm).

Сега можеме да продолжиме со нашето упатство:

Чекор 1: Кликнете на Платно во горната лента со мени и изберете Промени ја големината . Ова ќе се отворидијалогот Промени ја големината на платно .

Чекор 2: Во горниот дел од дијалогот Промени ја големината на платно , ќе видите Екстензија за секоја страна или Ширина и висина. За овој пример, ќе го користиме менито Ширина и висина .

Чекор 3: Променете ја метриката во паѓачкото мени на мерната единица што сакате да ја користите за промена на големината на документот. За овој пример, користам Инчи. Слободно изберете која метрика најмногу одговара на вашите цели.

Чекор 4: Внесете ги саканите единици во Ширина и Висина полиња. Сакам да ја направам мојата слика со големина на American Letter, така што ќе ги користам единиците 8.5 за висина и 11 за ширина.

Чекор 5: Кликнете OK .

Вашето платно сега ќе ја промени големината.

Завршни мисли

Способноста за промена на големината на сликата во PaintTool SAI е важна за да ви заштеди време и енергија. Запомнете ја кратенката на тастатурата Ctrl + T (Трансформирајте) и како да стигнете до менито за големина на платно со Платно > Промени ја големината .

Менито Change Canvas Size нуди различни функции кои ќе ви помогнат да ја промените големината на сликата. Користете ги функциите во Екстензија за секоја страна или Ширина и висина по потреба.

Како ја менувате големината на вашите слики? Кажете ми во коментарите подолу!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.