4 брзи начини за промена на големината на сликата во Adobe InDesign

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Сликите се суштински дел од повеќето распореди на страници, така што има широк опсег на алатки за промена на големината на сликите во InDesign. Без разлика дали ви треба прецизно менување на големината или брзо автоматско прилагодување, една од овие алатки ќе ја заврши работата.

Ајде да ги погледнеме различните опции и како да ги искористиме за промена на големината на вашите слики.

Работа со слики во Adobe InDesign

Пред да ги продлабочиме алатките, треба да знаете една важна работа за тоа како функционираат сликите во InDesign: секоја слика е содржана во рамка за слика која е одделен од вистинскиот објект на сликата . Рамката на сликата има сина рамка за ограничување (или која и да е бојата на вашиот моментален слој), додека објектот на сликата има кафена рамка за ограничување.

Ако поставите слика директно во празен распоред, InDesign ќе креирајте рамка што одговара на точните димензии на сликата. Ова може да биде малку збунувачки на почетокот бидејќи двете гранични кутии директно се преклопуваат една со друга.

Премногу е лесно случајно да се смени големината на рамката на сликата наместо самиот објект на сликата, што ќе ја натера рамката да дејствува како маска за отсекување, криејќи делови од вашата слика наместо да ја менува големината.

Сепак, Adobe неодамна додаде нов метод за одвојување на објектот на сликата од вашата рамка. Кликнете еднаш на вашата слика и над вашата слика ќе се појават двојни сиви проѕирни кругови. Ова е имагинативно именувано Content Grabber , и дозволувада го изберете, трансформирате и репозиционирате објектот на сликата одделно од самата рамка.

Сега кога разбирате како функционираат сликите во InDesign, можете да изберете кој било од методите подолу за да ја промените големината на сликата.

Метод 1: Рачно менување на големината на сликата

Најбрзиот начин за промена на големината на сликата е со користење на граничното поле на објектот на сликата . Запомнете, тоа е различно од рамката на сликата, па наместо тоа ќе треба да го активирате објектот на сликата пред да започнете со промена на големината.

Префрлете се на алатката Избор користејќи го панелот Алатки или кратенката на тастатурата V . Кликнете еднаш на вашата слика за да се прикаже Content Grabber , а потоа кликнете на самиот Content Grabber за да се прикаже кафената рамка на објектот на сликата.

Кликнете и повлечете кој било од четирите агли на рамката за да ја промените големината на сликата. Ако сакате пропорционално да ја промените големината на сликата, држете го копчето Shift додека ја менувате големината за да ја заклучите сликата на тековниот сооднос.

Можете и да ја промените големината на рамката на сликата и објектот на сликата во исто време со држење на копчето Ctrl додека ја менувате големината. Можете исто така да ги комбинирате двата модификатори и да држите Ctrl + Поместувајте заедно додека влечете за да ја промените големината на рамката на сликата и објектот на сликата пропорционално во исто време.

Овој метод е брз и едноставен, што го прави одличен избор за фазата на интуитивна композиција на вашиот распоред. Можете брзо да експериментиратесо различни опции за големина и распоред без да мора да го прекинете вашиот проток со префрлување алатки или правење какви било пресметки.

Метод 2: Променете ја големината на сликата прецизно со Transform

Ако треба да бидете попрецизни со промената на големината на сликата, тогаш користењето на командата Scale transform е вашата најдобра опција. Можете да го примените ова или на објектот на сликата или на рамката и објектот заедно, во зависност од тоа кои елементи се активно избрани.

Ако сакате да ја промените големината на рамката и сликата во исто време, едноставно кликнете на сликата користејќи ја алатката Избор за да ја изберете.

Ако сакате да ја промените големината само на сликата, а не на рамката, започнете со избирање на вашата слика со алатката Избор и потоа кликнете на сивиот Content Grabber за да го активирате објектот на сликата.

Следно, лоцирајте го Control панелот што се протега преку горниот дел од главниот прозорец на документот. Кога е активна алатката Избор , панелот Контрола обезбедува голем број опции за брза трансформација, вклучувајќи ја и можноста за промена на големината на вашата слика со помош на Ширина и Висина полиња, како што е нагласено погоре.

Ако сакате големината на вашата слика да биде пропорционална, проверете дали е овозможена иконата за мала врска со синџир, која ги поврзува висината и ширината заедно користејќи го нивниот моментален сооднос.

Потоа се што треба да направите е да ги внесете новите димензии што ги сакате за вашата слика. InDesign е прилично флексибилен когастанува збор за единици, така што можете да ја внесете саканата големина за вашата слика во која било мерна единица што ја сакате (вклучувајќи проценти), а InDesign ќе се справи со сите конверзии на единици за вас.

Ако не сакате да ја користите таблата Контрола или не е дел од вашиот тековен работен простор, можете да ја промените големината на сликата преку менијата. Со избраниот саканиот елемент на сликата, отворете го менито Објект , изберете го подменито Transform , а потоа кликнете Scale .

InDesign ќе го отвори прозорецот за дијалог Scale , што ќе ви овозможи да ги внесете новите димензии за вашата слика.

Користењето на командата Scale од менито Object ја има предноста што ви овозможува да креирате намалена копија со кликнување на копчето Copy наместо да ја зголемите оригиналната слика, но јас' не сум сигурен колку често ќе треба да ја користите таа функција (никогаш не сум ја имал!).

Метод 3: Променете ја големината на сликата со алатката Скала

Иако јас лично сметам дека оваа алатка не е толку ефикасна како другите методи, некои корисници се колнат во неа. Клучната разлика е во тоа што ви овозможува да ја скалирате вашата слика во однос на одредена точка на прицврстување, која можете да ја поставите со кликнување на кое било место во документот додека алатката е активна.

Алатката Scale е вгнездена во панелот Tools под алатката Free Transform , така што најбрзиот начин да се активира е со притискање на кратенка на тастатура S .

Одстандардно, точката на прицврстување е поставена на горниот лев агол на вашата слика, но можете да кликнете со левото копче каде било во прозорецот на документот за да поставите нова точка на прицврстување. Кога сте задоволни со поставувањето на точката за прицврстување, само кликнете и повлечете за да ја промените големината на вашата слика околу таа точка на прицврстување. Можете исто така да го користите копчето Shift за да ја внесете сликата во нејзините сегашни пропорции доколку сакате.

Метод 4: Алатки за автоматско менување на големината

Во некои ситуации, менувајте ја големината на сликите со рака во InDesign може да стане досадно. Можеби имате премногу слики за промена на големината, или ви треба точна прецизност брзо или вашата рака можеби не е доволно стабилна за работата.

За среќа, InDesign има низа алатки за автоматско менување на големината што може брзо да ја промени големината на вашата слика, иако тие се најпогодни за слики кои веќе имаат рамка со различна големина.

Користејќи ја алатката Избор , кликнете еднаш на вашата слика за да ги изберете рамката и содржината, потоа отворете го менито Објект и изберете го Подмени за фитинг . Овде има низа опции достапни во зависност од видот на промена на големината што треба да го направите, и сите тие се прилично самообјаснети.

Постои уште еден полуавтоматски метод за промена на големината на сликите во InDesign: Transform Again . Откако еднаш ќе примените команда Scale користејќи го менито Object / Transform , можете брзо да ја повторите истата трансформација без да мора да влезете воисти бројки одново и одново. Ова може да заштеди многу време кога имате неколку стотици слики за промена на големината!

Отворете го менито Објект , изберете го подменито Трансформирај повторно , и кликнете Трансформирај повторно .

Завршен збор

Тоа е сè што треба да знаете за тоа како да ја промените големината на сликата во InDesign! Ќе работите многу со слики за време на вашата дизајнерска кариера, па затоа е добра идеја да се запознаете со што е можно повеќе различни методи за манипулација со слики.

Иако рамки на слики и објекти на слики може да бидат малку досадни на почетокот, штом ќе се навикнете на системот, ќе сфатите колку е ефективен.

Среќна промена на големината!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.