4 начини за бришење резервни датотеки во Windows 10 (Водич)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Дали хард дискот на вашиот компјутер е речиси полн? Google „Мојот хард диск постојано се полни без причина со Windows 10“ и ќе најдете многу фрустрирани корисници. Која е причината за проблемот? Иако има неколку, еден од најголемите е тоа што Windows се пополнува со создавање преовладување на резервни датотеки .

Резервните копии се корисни, но не кога ви снемува простор. Целосниот диск води до фрустрација: вашиот компјутер ќе работи бавно или целосно ќе престане, нема да имате каде да складирате нови датотеки и нема да бидат можни дополнителни резервни копии.

Што треба да направите? Да се ​​избришат резервните копии? Задржи ги? Дали нешто друго? Прочитајте за да дознаете.

Исчистете ги резервните датотеки на Windows 10

Прво, да одвоиме малку време за да разбереме што се случува. Кои точно резервни копии ги направи Windows што го пополнуваат вашиот хард диск?

 • Копии од секоја верзија на секоја датотека
 • Копии од вашиот систем секогаш кога правите ажурирање или инсталирате драјвер
 • Ако сте ажурирале на нова верзија на Windows, можеби сè уште имате резервна копија од старата верзија.
 • Ако сте го имале компјутерот некое време, може да има дури и стари резервни копии кои датираат од Windows 7!
 • Сите привремени датотеки оставени од апликациите и самиот Windows

Сите тие резервни копии користат многу простор. Еве како да го ставите вашиот хард диск под контрола.

1. Исчистете ја историјата на датотеки на Windows

Историјата на датотеки е новото на MicrosoftАпликација за резервна копија за Windows 10. Опишана е вака во контролната табла: „Историјата на датотеки зачувува копии од вашите датотеки за да можете да ги вратите ако се изгубени или оштетени“. Претпочита да користи надворешен хард диск за да ги зачува овие резервни копии.

Услужната програма прави повеќекратни резервни копии - снимки - на секоја датотека и документ додека работите на нив. Значи, ако денес е среда, но ја претпочитате понеделничката верзија на вашиот термински труд, можете да ја користите оваа програма за да се вратите на старата.

Тоа е корисно, но бара простор - и просторот што го користи продолжува да расте со текот на времето. Стандардно, Windows засекогаш ја зачувува секоја верзија на секој документ! Можете да замислите колку брзо тоа ќе ви го уништи просторот на тврдиот диск.

Не препорачувам да ги елиминирате резервните копии од компјутерот. Тоа е одлука за која веројатно ќе зажалите еден ден. Наместо тоа, можете да ги скротите поставките на Историјата на датотеки или да изберете да користите друга апликација за резервна копија. Во овој дел, ќе ви покажеме како да го направите првото и ќе се поврзете со некои други резервни апликации на крајот од статијата.

Еве како можете да го ограничите просторот што го користи Историјата на датотеки. Прво, отворете го контролниот панел.

Под насловот Систем и безбедност, кликнете Зачувајте резервни копии од вашите датотеки со Историја на датотеки .

I не користете резервна програма на Microsoft; тоа е исклучено на мојот компјутер. Ако сте решиле да користите друга апликација, можете да ја исклучите и овде. Во спротивно, ќе ви требада кликнете на Напредни поставки за да го прилагодите просторот што програмата го користи.

Тука, можете да прилагодите колку често ги зачувува копии од вашите датотеки и колку копии да чува . Ви препорачувам да ја изберете опцијата Додека не е потребен простор . Ако сакате, можете да изберете да чувате резервни копии за одреден период од еден месец до две години.

2. Избришете ги старите резервни копии на Windows 7

старата апликација за резервна копија на Microsoft (нагоре до и вклучувајќи го Windows 7) се викаше Резервна копија и обновување и сè уште е достапен за Windows 10. Ви овозможува пристап до вашите постари резервни копии. Некои корисници може дури и да ја претпочитаат во однос на поновата програма.

Посебна забелешка до оние од вас со постари компјутери: можеби имате некои стари резервни копии на Windows 7 зафаќаат простор на тврдиот диск. Еве како можете да ги проверите и избришете:

 • Кликнете на Резервна копија и обновување (Windows 7) во делот Систем и безбедност на контролната табла.
 • Кликнете Управувајте со просторот потоа Прегледајте резервни копии .
 • Изберете ги периодите на резервна копија што сакате да ги отстраните, а потоа притиснете Избриши.

3. Скроти ги точките за враќање на системот на Windows

Точката за враќање е резервна копија на состојбата на конфигурациите и поставките на вашиот оперативен систем. Нов автоматски ќе се креира секогаш кога користите Windows Update или инсталирате нов драјвер за уред, како што е двигател за печатач. Со текот на времето, просторот што го користат овие резервни копии може да станезначајни. Вашиот компјутер може да складира стотици, па дури и илјадници точки за обновување.

Не ви препорачувам да ги избришете сите овие точки за обновување бидејќи тие се корисни при поправање одредени проблеми со Windows. Ако вашиот компјутер почне да се однесува лошо по промената на некои поставки или додавањето нов хардвер, можете да го вратите часовникот на пред почетокот на проблемот. Точките за враќање можат да бидат спасителни.

Наместо да ги избришете сите точки за обновување, можете да побарате од Windows да не зазема толку многу простор. Тоа ќе резултира со помалку точки за обновување, па помалку искористен простор за складирање. Еве како.

Од менаџерот на датотеки, кликнете со десното копче на Овој компјутер и изберете Properties.

Следно, кликнете на Напредни системски поставки и кликнете на табулаторот Заштита на системот на врвот.

Копчето Конфигурирај ви овозможува да ја изберете количината на простор на дискот за користење.

Поместете го лизгачот на дното надесно, подалеку од Max Usage . Подолу ќе ја видите количината на простор што ќе се користи за точките за обновување. Откако ќе се искористи тој простор, најстарите резервни копии ќе се избришат за да се направи простор за нови. Не заборавајте да кликнете Примени .

4. Исчистете ги системските датотеки и привремените датотеки

Многу други системски датотеки и привремени датотеки користат простор на вашиот хард диск. Windows Алатката за чистење диск е пригоден начин за враќање на просторот што го користат ониедатотеки.

Еден брз начин за пристап до алатката е да кликнете со десното копче на дискот што сакате да го исчистите и потоа изберете Карактеристики . Во овој пример, ќе го исчистам мојот C: диск.

Сега кликнете на копчето Disk Cleanup и проверете дали е избрана картичката General .

Ќе видите долг список на категории на датотеки на вашиот хард диск, заедно со количината на простор што го користат. Кликнете на категоријата за да видите детален опис. Проверете ги полињата на категориите што сакате да ги исчистите. Вкупниот простор што ќе го исчистите е прикажан подолу.

Еве неколку категории што може да ослободат доста простор:

 • Привремено Интернет-датотеки: Ова се веб-страници што се зачувани на вашиот хард диск за да можете побрзо да ги гледате во иднина. Со нивното бришење ќе се ослободи простор на дискот, но тие веб-страници ќе се вчитуваат побавно следниот пат кога ќе ги посетите.
 • Преземања: Ова се датотеки што сте ги преземале од интернет. Често, тоа се програми што веќе сте ги инсталирале, но можеби има некои ставки што сакате да ги задржите. Вреди да преместите сè што сакате да го задржите надвор од папката Преземања пред да ја проверите оваа опција.
 • Привремени датотеки: Ова се податоци складирани од апликациите на привремена основа. Овие датотеки вообичаено може безбедно да се отстранат.
 • Претходни датотеки за инсталација на Windows: Кога инсталирате ново големо ажурирање на Windows10, старата верзија е резервна копија и складирана во папка наречена Windows.old. Треба автоматски да се отстрани по еден месец, но ако немате малку простор на дискот, можете да го отстраните сега - се додека нема проблеми со ажурирањето.

Значи, што треба да направите ?

Windows 10 автоматски прави резервна копија од конфигурацијата на вашиот систем и чува снимки од сите ваши датотеки за ваша заштита. Тоа го прави тоа зад сцената и еден ден може да ве спаси од катастрофа. Но, со текот на времето, резервните копии може да го надминат вашиот хард диск, предизвикувајќи повеќе проблеми отколку што вредат. Следете ги чекорите погоре за да ги скротите вашите резервни копии.

Но, не треба да го користите софтверот за резервна копија на Microsoft - има многу одлични алтернативи. На пример, можете да го користите Acronis True Image за да направите локална резервна копија на вашиот хард диск и Backblaze за да ги копирате вашите датотеки во облакот за чување. Погледнете ги овие прегледи за повеќе информации и други алтернативи:

 • Најдобар софтвер за резервни копии за Windows
 • Најдобри услуги за резервна копија во облак

Порано во оваа статија, јас спомна дека резервните датотеки се само едно нешто што може да го искористи просторот на вашиот хард диск. Бидејќи сè уште читате, сигурен сум дека ќе сакате да дознаете за другите причини. Проверете го нашиот најдобар водич за чистење компјутер кој ќе ви помогне да ја победите битката за простор на дискот.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.