4 причини зошто уредувањето видео е добра кариера во 2022 година

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Живееме во свет каде што екраните се насекаде и уредите се во рацете на сите. Со побарувачката за видео на највисоко ниво на сите времиња, навистина никогаш немало подобро време да станете уредувач на видео.

Во оваа статија, ќе откриеме зошто сега е најдоброто време е да станете уредник на видео и како можете да ја искористите огромната побарувачка за видео содржини на денешниот пазар.

Причина 1: Нема повеќе пречки за трошоците

До неодамна видео продукција и постпродукција беше многу скапа кариера со хардвер и софтвер кој чини десетици илјади долари. Страствените системи бараа приспособени поставки и кутии за Linux, а целата снимка беше снимена на лента или филм што бара скапи палуби и технологија за пренос на филмови.

Дигиталното видео и интернетот целосно ги демократизираа процесот и индустријата. Софтверот за уредување видео како DaVinci Resolve е достапен бесплатно, а форматите како филм и видео лента го отстапија местото на дигиталните формати кои може да се пренесат на хард дискови и преку интернет.

Никогаш не било полесно за некој што сака да влезе во индустријата за уредување видео да земе лаптоп, да го преземе софтверот бесплатно и да трча на земја.

Причина 2: Стрмно учење Curves are Gone

Порано беше дека најтешкиот дел од уредувањето видео беше учењето како да се користи софтверот, како и сложеноста на дигиталнатамедиуми. Со оглед на тоа што видеото беше толку техничко, речиси мораше да се искачиш како чирак во индустријата пред да можеш да допреш станица за уредување и да почнеш да се уредуваш.

Сега, сепак, интернетот е полн со професионални упатства не само за техничките аспекти на уредувањето видео, туку и за креативната страна на уметничката форма. Сајтовите како YouTube имаат илјадници, ако не и милиони часови посветени на занаетот за уредување видео.

Другите страници, како што се Motion Array и Envato, ви дозволуваат да преземате упатства или шаблони за да можете да ги сецирате и да ги инженерите постојните датотеки на проекти и да дознаете како професионалците ги градат своите проекти.

Причина 3: Има многу работа

Постоеше некогаш време кога единственото место за гледање видео беше на телевизија. И, освен ако не произведувате телевизија од висока класа, може да произведувате само реклами.

Сега, сепак, не можете да се свртите без да видите екран со видео на него. Помеѓу илјадниците телевизиски канали, стриминг мрежи, социјални видео реклами и влијателни видеа, индустријата е преполна со можности за оние кои бараат работа.

Ако сте уредник на видео и барате работа, постојат можности со рекламни агенции, брендови, мрежи на социјални медиуми и хонорарни сајтови како што се Upwork, Fiverr и повеќе.

Причина 4: Видео Уредниците можат да работат одНасекаде

Брендовите, бизнисите и организациите имаат потреба од видео содржини за да ги продаваат своите производи и услуги. Како такви видео едитори се во голема побарувачка. Одлична вест е што уредниците на видео не треба да се наоѓаат со нивните клиенти за да создаваат содржина.

Благодарение на брзиот интернет и дигиталните видео формати, повеќето уредници можат да работат на нивните проекти надвор од локацијата и ги испорачуваат своите проекти од далечина без воопшто да се сретнат со своите клиенти лице-в-лице. Ова овозможува неверојатна количина на слобода, како во животниот стил, така и во креативноста.

Завршни мисли

Благодарение на технолошкиот напредок, промените на пазарот и изобилството на можности за видео содржини, времето за влегување во индустријата за видео монтажа никогаш не било подобро.

Не само што уредувањето видео е неверојатно возбудлива индустрија бидејќи добивате шанса да искусите врвна технологија и да држите чекор со популарната култура, туку можете и да бидете дел од секојдневното раскажување приказни.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.