7 работи што VPN може да ви помогне да ги скриете (и негативната страна)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Оние кои работат од далечина со поврзување на мрежата на нивната компанија најверојатно ќе бидат запознаени со VPN. Оние кои ги користат за лична мрежна безбедност веројатно исто така добро ги знаат. Ако немате искуство со VPN, сигурен сум дека сте го слушнале терминот во одреден момент. Значи, што се тие и како се користат?

Еве го краткиот одговор: VPN или виртуелна приватна мрежа обезбедува начин за поврзување со приватна мрежа, давајќи ви пристап до ресурсите во таа мрежа.

Виртуелната приватна мрежа обезбедува безбедност преку ограничен пристап. VPN-ите ни дозволуваат да влеземе во приватни мрежи преку јавна интернет-врска, сето тоа без да дозволиме други непознати корисници да влезат во нив. Ако сакате да дознаете повеќе детали за VPN, погледнете го нашиот дел за софтвер за VPN.

ВПП обезбедува еден куп придобивки, како што е пристапот до ресурсите на LAN-от на вашата компанија. Сепак, најголемата придобивка е безбедноста што ја обезбедуваат. Ако работите од дома за компанија која се занимава со доверливи информации, најверојатно користите VPN за да се осигурате дека вашата врска е безбедна.

Ајде да погледнеме какви работи VPN може да скрие од можни сајбер криминалци и други кои можеби сакаат да направат штета.

Работи што VPN може да ги скрие

1. Вашата IP адреса

Една од најважните работи што VPN-ите можат да ја направат е да ја маскираат или сокријат вашата IP адреса. Вашата адреса на Интернет протокол уникатно ја идентификува вашатакомпјутер или уред на интернет. Вашата адреса може да им дозволи на другите, како што се вашиот интернет провајдер (интернет услуги), пребарувачите, веб-локациите, огласувачите, па дури и хакерите да ве следат на интернет.

Можеби мислите дека користењето на приватноста на вашиот прелистувач или режимот инкогнито може скриј кој си. Иако може, во некои случаи, вашиот интернет провајдер сè уште може да ја види вашата IP адреса и да им ја обезбеди на другите. Ако вашиот интернет провајдер сè уште може да го види, нема сомнеж дека и хакерите можат да го добијат. Во секој случај, потпирањето на заштитниот режим на прелистувачот за безбедност не е одлична идеја.

На некои од вас можеби не им е грижа. Но, за други, овој недостаток на безбедност може да звучи малку страшно. Користењето VPN ви овозможува да изгледате како да го користите серверот и IP адресата на VPN. Давателот често има повеќе IP адреси лоцирани низ целата земја или дури и во светот. Многу други исто така ќе го користат истовремено. Резултатот? Обезбедените натрапници кои гледаат преку вашето рамо не можат да ве издвојат.

Криењето на вашата IP адреса е првиот чекор кон вистинската онлајн безбедност. Тоа е како онлајн стапало; наоѓањето може да доведе до откривање други важни, приватни информации што можеби не сакате да ги изложите.

2. Географска локација

Штом некој ќе ја има вашата IP адреса, може да ја користи за да ја одреди вашата географска локација. Вашата адреса означува каде се наоѓате според географската должина и ширина. Тоа дури може да дозволи некому - т.е.крадец на идентитет, сајбер-криминал или само огласувачи - за да ја дознаете адресата на вашиот дом или деловна активност.

Ако некој може да утврди каде сте, тоа може да ве доведе во опасност. Бидејќи VPN во основа ја менува вашата IP адреса (ова исто така се нарекува и измама на IP), другите нема да можат да ја најдат вашата географска локација. Тие ќе ја видат само локацијата на серверот на кој се поврзувате.

Искрадувањето на IP може да биде корисно ако сакате да пристапите до локациите што може да се ограничени или различни во вашата географска локација. На пример, Netflix обезбедува специфично програмирање во зависност од тоа во која нација сте.

Бидејќи VPN има своја IP адреса, можете да видите програмирање достапни на локацијата на VPN серверот. На пример, потенцијално може да пристапите до содржината на Netflix само за ОК кога вашата физичка локација е во Соединетите Американски Држави.

Исто така, прочитајте: Најдобра VPN за Netflix

3. Историја на прелистување

Вашата IP адреса може да им даде на другите детални информации - а историјата на прелистување е дел од тоа. Вашата IP адреса може да се поврзе со секаде каде што сте посетиле на Интернет.

Можеби мислите дека ги чувате овие информации од други со бришење на историјата на вашиот прелистувач. Сепак, вашиот интернет провајдер, огласувачите, па дури и хакерите сè уште можат да го најдат.

Со VPN, не треба да се грижите. Во основа ќе бидете непознат корисник во огромна толпа корисници, сите користат иста IP адреса.

4. ОнлајнКупување

Ако купувате онлајн, на тоа е прикачена и вашата IP адреса. Огласувачите и продавачите можат да одредат каков тип на производи купувате и да ги користат тие податоци за да ви испраќаат реклами. Дали некогаш сте се запрашале како Google знае да ви испраќа реклами за производите што ги прелистувавте на Амазон? Едноставно е: следи каде сте биле и што сте гледале со следење на вашата IP адреса.

ВПН може да ги скрие и вашите навики за купување преку Интернет, што ве спречува да бидете насочени од одредени огласувачи.

5. Социјални медиуми и други онлајн сметки

ВПН исто така може да ви помогне да го скриете вашиот идентитет на социјалните медиуми и други видови онлајн сметки. Со маскирање на вашата IP адреса, нема никакви траги дека ги користите, освен информациите што ги ставате на располагање. Без виртуелна приватна мрежа, постојат начини на кои администраторите можат да откријат кој сте, дури и ако не давате вистински информации за контакт.

6. Торентинг

Торентирањето, или споделувањето датотеки од peer-to-peer, е популарно кај многу техничари. Ако споделувате материјал заштитен со авторски права, може да западнете во вистинска неволја. Ние секако не препорачуваме да го правиме тоа. Сепак, VPN често се користат од страна на прекршителите на авторските права во обид да се заштитат од правни проблеми.

7. Податоци

Кога се поврзувате на интернет, секогаш пренесувате и примате податоци. Ако работите од дома, постојанопренесувајте податоци преку вашата работна средина. Испраќањето е-пошта, IM пораки, па дури и видео/аудио комуникации преку интернет, исто така, пренесува големи количини на податоци.

Тие податоци можат да бидат пресретнати од хакери и други сајбер-криминалци. Од него, тие веројатно можат да добијат важни PII (информации за лична идентификација) за вас. Резултатот? Тие може да ја пробијат скоро секоја онлајн сметка што ја имате.

ВПП може да ги скрие овие податоци за вас. Користејќи шифрирање на податоци, тој ќе ги пренесува и прима вашите податоци во формат што хакерите и сајбер-криминалците не можат лесно да го декодираат. Иако постојат начини околу сè, ако е тешко да се дојде до вашите информации, постои голема шанса тие да се префрлат на некој полесен за хакирање.

Криењето или шифрирањето податоци е исклучително важно за оние од нас кои далечинска работа. Вашата компанија може да има чувствителни информации како што се медицинска евиденција, информации за банкарска сметка или други сопственички податоци. Тоа е причината зошто повеќето компании кои им дозволуваат на вработените да работат од далечина користат некој тип на VPN за да ги задржат нивните податоци безбедни.

Негативна страна

Иако VPN се одлични за безбедност и криење на вашите лични информации, постојат неколку негативни страни. Поради шифрирањето и далечински лоцирани сервери, тие можат да ги забават вашите мрежни врски. Ова беше вистински проблем во минатото, но со новата технологија и неверојатно брзите брзини на податоци достапни денес, ова не е проблемот што некогашбеше.

Друго прашање што се појавува: бидејќи вашата IP адреса е маскирана, можеби ќе треба да преземете дополнителни чекори за да се најавите на системи со повисока безбедност (на пример, банкарска сметка). Сметките со висока безбедност често ја паметат вашата IP-адреса и ве препознаваат кога се обидувате да се најавите. за да потврдите дека сте вие.

Иако ова е добра работа - бидејќи значи дека вашите системи се безбедни - може да биде проблем ако треба брзо да влезете во сметката. Без вашата вистинска IP адреса, не можете секогаш да користите системи што автоматски ја знаат вашата локација. Ако го барате најблискиот ресторан, на пример, можеби ќе треба рачно да го внесете вашиот поштенски број пред да се случи пребарувањето.

Едно последно нешто: VPN-овите се добро познати по тоа што предизвикуваат проблеми со интернет-врската и други главоболки . Ова може да се избегне со користење на доверлив софтвер и добавувачи. Виртуелните приватни мрежи изминаа долг пат во изминатите неколку години.

Завршни зборови

ВПП може да скрие многу работи од надворешниот свет; повеќето од тоа е поврзано со вашата IP адреса. Со маскирање на вашата IP адреса, VPN може да ве одржува безбедни и анонимни, додека шифрирањето може да ги спречи вашите чувствителни податоци да дојдат во погрешни раце.

Се надеваме дека оваа информација ви беше информативна и корисна. Како и секогаш,ве молиме известете не ако имате какви било прашања или коментари.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.