Capture One Pro Review: Дали навистина вреди во 2022 година?

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Capture One Pro

Ефективност: Исклучително моќни алатки за уредување и управување со библиотеката Цена: 37 $/месец или 164,52 $/годишно. Скапо во споредба со слични производи Лесност за користење: огромен број алатки и контроли го прават корисничкиот интерфејс збунувачки Поддршка: Темелни информации за упатства достапни на интернет за нови корисници

Резиме

Capture One Pro се наоѓа на највисокото ниво на професионалниот софтвер за уредување слики. Ова не е софтвер наменет за обични корисници, туку за професионални фотографи кои бараат врвен уредувач во однос на работниот тек на RAW, од снимање до уредување слики и управување со библиотека. Ако имате дигитален фотоапарат со среден формат од 50.000 долари, веројатно ќе работите со овој софтвер над сите останати.

И покрај оваа првична цел, Phase One ги прошири можностите на Capture One за да поддржи опсег на влез - камери и објективи од ниво и среден опсег, но интерфејсот сè уште го одржува својот пристап на професионално ниво за уредување. Ова ја прави застрашувачка програма за учење, но наградата за одвојување време е навистина неверојатен квалитет на сликата.

Она што ми се допаѓа : Целосно управување со работниот тек. Импресивна контрола на прилагодување. Огромен опсег на поддржани уреди. Одлична поддршка за упатства.

Што не ми се допаѓа : Малку поразителен кориснички интерфејс. Скапо за купување / надградба. Повремено Елементи на интерфејс што не реагираат.

потребите.

Цена: 3/5

Capture One не е евтин по никаков распон на имагинацијата. Освен ако не сте совршено задоволни со она што е достапно во оваа верзија, веројатно би било најисплатливо да ја купите лиценцата за претплата, бидејќи тоа ја одржува вашата верзија на софтверот ажурирана. Се разбира, ако работите со видови на камери за кои софтверот првично беше дизајниран, цената нема да биде примарна грижа.

Лесност за користење: 3.5/5

Процесот на учење за Capture One е прилично сложен, и сфатив дека сè уште имам проблеми со него и покрај тоа што поминував часови работејќи со него. Како што е кажано, може целосно да се приспособи за да одговара на вашиот конкретен стил на работа, што веројатно би го олеснило користењето - ако можете да одвоите време да сфатите како најдобро да организирате сè. Не сите фотографи имаат искуство со дизајнот на корисничкиот интерфејс, а стандардното поставување може да користи малку рационализирање.

Поддршка: 5/5

Со оглед на тоа колку е застрашувачки овој софтвер биде, Фаза Еден направи одлична работа за воведување на нови корисници во софтверот. Достапни се многу упатства и секоја алатка е поврзана со онлајн база на знаење што ја објаснува функционалноста. Никогаш не сум почувствувал дека е неопходно да се контактирам со нивниот персонал за поддршка, но има лесен формулар за контакт за поддршка на веб-страницата, како и активен форум на заедницата.

Capture One ProАлтернативи

DxO PhotoLab (Windows / Mac)

OpticsPro нуди голем број исти функции како Capture One и обезбедува многу поголема поддршка за брзи прилагодувања. Сепак, не нуди никаков вид на врзана опција за снимање слики и практично нема алатки за управување со библиотека или организациски алатки. Сепак, за секојдневна професионална и професионална употреба, тоа е многу попогодна опција - а исто така е поевтина за ELITE Edition. Прочитајте го нашиот целосен преглед на PhotoLab за повеќе.

Adobe Lightroom (Windows / Mac)

За многу корисници, Lightroom ќе ги обезбеди сите функции потребни за секојдневно уредување слики и управување со библиотеката. Најновата верзија на Lightroom CC, исто така, вклучи поддршка за врзано снимање, што го става во конкуренција со Capture One и има многу сличен сет на организациски алатки за управување со големи библиотеки со слики. Достапно е само како претплата, но може да се лиценцира заедно со Photoshop за само 10 американски долари месечно. Прочитајте го нашиот целосен преглед на Lightroom за повеќе.

Adobe Photoshop CC (Windows / Mac)

Photoshop CC е прадедо на професионалните апликации за уредување слики и тоа го покажува со колку карактеристики има. Слоевното и локализирано уредување е неговото силно одговарање, па дури и Phase One признава дека сака Capture One да работи заедно со Photoshop. Иако не нуди врзано снимање илиорганизациски алатки сам по себе, добро функционира со Lightroom за да обезбеди споредлив сет на функции. Прочитајте го нашиот целосен преглед на Photoshop за повеќе.

Можете да ги прочитате и овие прегледи за повеќе опции:

  • Најдобар софтвер за уредување фотографии за Windows
  • Најдобар софтвер за уредување фотографии за Mac

Заклучок

Capture One Pro е импресивно парче софтвер, насочено кон исклучително високо ниво на професионално уредување слики. За повеќето корисници, тој е малку премоќен и префинет за секојдневна употреба, но ако работите со највисоките камери од највисоката класа, ќе ви биде тешко да најдете поспособен софтвер.

<1 Општо земено, сфатив дека неговиот комплексен кориснички интерфејс е малку неумешен, а неколкуте проблеми со случајни приказ на кои наидов не ми помогнаа во целокупното мислење за него. Иако се восхитувам на неговите способности, мислам дека е помоќен отколку што навистина ми треба за мојата лична фотографска работа.4.1 Земете Capture One Pro

Што е Capture One Pro?

Capture One Pro е уредувач на слики RAW и менаџер на работниот тек на Phase One. Првично беше развиен специјално за употреба со екстремно скапите системи за дигитални фотоапарати со среден формат на Phase One, но оттогаш е проширен за да поддржува многу поширок опсег на камери и леќи. Се одликува со целосен опсег на алатки за управување со работниот тек на фотографија RAW, од врзано снимање до уредување слики до управување со библиотека.

Што има ново во Capture One Pro?

На новата верзија нуди неколку нови надградби, тие се првенствено подобрувања на постоечките функции. За целосниот список на ажурирања, можете да ги видите белешките за изданието овде.

Дали Capture One Pro е бесплатен?

Не, не е. Но, постои 30-дневен бесплатен пробен период за да го оцените овој уредник RAW.

Колку чини Capture One Pro?

Постојат две опции за купување Capture One Pro: целосно купување кое чини 320,91 УСД за лиценца за еден корисник со 3 работни станици или план за претплата. Планот за претплата е поделен на неколку опции за плаќање за еден корисник: месечна претплата за 37 американски долари месечно и 12-месечна претплата за претплата за 164,52 американски долари.

Зошто да ми верувате за овој преглед

Здраво, јас се викам Томас Болд и сум фотограф повеќе од една деценија. Работев како професионален фотограф на производи воминатото, а јас сум посветен фотограф и во мојот личен живот. Активно пишувам за фотографијата во последните неколку години, покривајќи сè, од упатства за уредување слики до прегледи на опрема. Моето искуство со софтверот за уредување слики започна со верзијата 5 на Photoshop и оттогаш се прошири за да покрие широк опсег софтвер кој ги покрива сите нивоа на вештини.

Секогаш сум во потрага по импресивни нови алатки за уредување слики што треба да ги вградам во мојот личен работен тек и одвојувам време темелно да го истражам секое ново парче софтвер. Мислењата што ги споделувам со вас во овој преглед се целосно мои, и ги делам истите заклучоци што ги донесувам кога размислувам да купам софтвер за уредување за мојата сопствена фотографска практика. Првата фаза немаше никаков уреднички придонес за оваа рецензија и не добив посебно внимание од нив во замена да ја напишам.

Capture One Pro наспроти Adobe Lightroom

Capture One Pro и Adobe Lightroom се обата RAW уредувачи на слики кои имаат за цел да го покријат целиот процес на уредување, но Lightroom има малку поограничен сет на функции. И двете овозможуваат врзано фотографирање, процес на прикачување на вашиот фотоапарат на компјутерот и користење на компјутерот за контрола на сите поставки на фотоапаратот од фокус до експозиција до всушност дигитално вклучување на блендата, но Capture One е направен од темел за таква употреба иLightroom го додаде неодамна.

Capture One, исто така, обезбедува подобра поддршка за локализирано уредување, дури и оди дотаму што вклучува систем за слоеви сличен на оној што се наоѓа во Photoshop. Capture One, исто така, обезбедува голем број дополнителни опции за управување со работниот тек, како што е управувањето со варијанти, каде што можете лесно да креирате виртуелни копии на слика и да споредувате различни опции за уредување, како и контрола врз самиот кориснички интерфејс со цел да креирате сопствени работни простори што одговараат на вашите одредени барања и стил.

Поблиски преглед на Capture One Pro

Capture One Pro има исцрпна листа на функции и нема шанси да го покриеме секој аспект од софтверот во овој преглед без да биде 10 пати подолг. Имајќи го тоа на ум, ќе ги разгледам главните карактеристики на софтверот, иако не можев да ја тестирам опцијата за врзано снимање. Мојот многу сакан Nikon фотоапарат конечно доживеа смрт од несреќа на почетокот на јули по речиси 10 години снимање, а сè уште не сум го заменил со нов.

Ве молиме имајте предвид дека сликите од екранот користени во овој преглед се од верзијата за Windows на Capture One Pro, а верзијата за Mac ќе има малку поинаков кориснички интерфејс.

Инсталација и засилувач; Поставување

Инсталирањето на Capture One Pro беше релативно едноставен процес, иако инсталираше и голем број двигатели на уредот заовозможете ја функцијата за врзано фотографирање, вклучително и драјвери за сопствениот систем за камера со среден формат (и покрај фактот што нема да купам ако не победам на лотарија). Сепак, ова беше мала непријатност и не влијаеше на секојдневната работа на мојот систем на кој било начин.

Откако ја активирав програмата, ми беа претставени голем број опции за тоа кое лиценцирање верзија на Capture One што требаше да ја користам. Ако имате камера на Sony, имате среќа, бидејќи можете бесплатно да ја користите Express верзијата на софтверот. Се разбира, ако сте издвоиле 50.000 долари за фотоапарат со среден формат Phase One или MiyamaLeaf, да платите неколку стотици долари за софтверот не е никаков капак - но без разлика, тие среќни фотографи добиваат и бесплатен пристап.

Бидејќи ја тестирам верзијата Pro, ја избрав таа опција, а потоа опцијата „Пробај“. Во овој момент, почнав да се прашувам кога навистина ќе можам да го користам софтверот, но наместо тоа ми беше претставен поважен избор - колкава помош сакав?

Со оглед на тоа ова е софтвер со професионален квалитет, количината на достапни информации за упатства беше доста освежувачка. Имаше голем број туторијални видеа кои покриваа низа случаи на потенцијална употреба, комплетирани со примероци на слики што може да се користат за тестирање на различните функции за уредување.

Штом кликнав низ сето ова, бев конечно претставен соглавниот интерфејс за Capture One, и мојата прва мисла беше дека беше крајно збунувачки. Насекаде има контролни панели без голема диференцијација, но брзото прикачување на глувчето ја идентификува секоја од алатките и тие се прилично самообјаснливи - и почнуваат да имаат повеќе смисла кога ќе сфатите колку е моќна оваа програма.

Работа со библиотеки со слики

Со цел да експериментирам со тоа како функционира Capture One, решив да увезам огромна серија од мои фотографии за да видам колку добро се справува со прилично голем увоз во библиотека.

Обработката не беше толку брза како што би сакал, но беше релативно голем увоз и Capture One можеше да се справи со сето тоа во заднина додека го користев мојот компјутер за други задачи без предизвикувајќи какви било значајни проблеми со перформансите.

Функциите за управување со библиотеката ќе му бидат доста познати на секој што користел Lightroom во минатото, обезбедувајќи низа различни опции за категоризација и означување на фотографиите. Може да се применат оценки со ѕвезди, како и разновидни обоени ознаки за одвојување на сликите според кој било систем што сакате да го осмислите. Можете исто така да ги филтрирате библиотеките по ознаки за клучни зборови или податоци за локација на GPS, доколку се достапни.

Снимање врзани

Како што споменав претходно, мојот кутриот D80 пливаше во езерото Онтарио претходно оваа лето, но сепак набрзина погледнав низ врзаното снимањеопции. Го користев софтверот на Nikon Capture NX 2 за врзано фотографирање во минатото, но функциите во Capture One изгледаат многу понапредни и посеопфатни.

Исто така, достапна е и мобилна придружна апликација наречена Capture Pilot, која ви овозможува да користите голем број функции за поврзување од вашиот мобилен уред, делувајќи како еден вид бленда за далечинско со супер напојување. За жал, ниту ова не можев да го тестирам поради мојот привремен недостаток на камера, но тоа би било исклучително корисна карактеристика за студиските фотографи на мртва природа кои треба постојано да ги прилагодуваат своите сцени.

Слика Уредување

Уредувањето на слики е една од карактеристиките со ѕвезда на Capture One, а степенот на контрола што го дозволува е доста импресивен. Правилно го идентификуваше објективот што го користев за да ги фотографирам, што ми овозможи да ги поправам изобличувањето на цевката, светлосниот пад (вињетирање) и ресите на бојата со едноставно прилагодување на лизгачот.

Прилагодувањето на балансот на белата боја функционираше во на сличен начин како и повеќето софтвери, но прилагодувањата на балансот на бојата беа обработени на уникатен начин каков што досега не сум видел во ниту едно мое искуство со уредување слики. Всушност, не сум сигурен колку би било корисно за практични цели, но дефинитивно овозможува импресивен степен на контрола во уникатен интерфејс. Сиромашните зелени сиреки може да се вратат во нормала со еден клик на стрелката „ресетирање“ на контролната рамнотежа на боиСепак, панелот.

Контролите на експозиција беа малку преревни кога се користат со автоматски поставки, но користењето на автоматските поставки во програма како оваа е нешто како ставање тркачки мотор на Формула 1 во детска играчка автомобил. Доволно е да се каже дека контролите на експозиција беа исто толку моќни колку што би очекувале од програма со професионален квалитет и овозможуваат онолку контрола над изложеноста колку што можете да постигнете со Photoshop.

Зборувајќи за Photoshop, уште еден од Capture One's покорисни карактеристики е можноста за креирање слоевити прилагодувања, слично на она што може да се направи во Photoshop. Ова се постигнува со создавање маски кои ги дефинираат областите што треба да бидат погодени, со секоја маска на свој слој. Бројот на елементи на сликата што можеа да се контролираат на овој локализиран начин беше доста импресивен, но вистинскиот процес на маскирање дефинитивно може да се подобри. Маските за сликање се чувствуваа бавно, и имаше одлучно доцнење помеѓу поминување на курсорот преку одредена област и гледање на ажурирањето на маската кога се движите премногу брзо. Можеби сум премногу навикнат на одличните алатки за маскирање на Photoshop, но на компјутер оваа моќна, совршена реакција не треба воопшто да биде проблем.

Корисничкиот интерфејс

Постојат неколку уникатни мали карактеристики на корисничкиот интерфејс што ја олеснуваат работата со програмата, како што е навигаторот на локацијата што може да се повика кога работите со различен зумнивоа со притискање на празно место.

Дополнително, можно е целосно да се приспособат алатките каде се појавуваат, за да можете лесно да го натрупате корисничкиот интерфејс за да одговара на вашиот конкретен стил. Замена за оваа моќ се чини дека е тоа што, освен ако не приспособите, работите се малку поразителни на почетокот додека не почнете да се навикнувате на нив.

Доволно љубопитно, понекогаш кога го користев софтверот наоѓав различни елементи на корисничкиот интерфејс не реагира. Откако ја затворив програмата и повторно ја отворив за време на моето тестирање, открив дека одеднаш сите прегледи за моите слики исчезнаа. Се чинеше дека ова не покажуваше дека треба да се регенерираат, но повеќе како Capture One штотуку заборавил да ги прикаже. Ништо што направив не можеше да го поттикне да им покаже, освен рестартирање на програмата, што е прилично чудно однесување за скап софтвер на професионално ниво, особено откако ќе ја достигне тековната верзија.

Причини зад рејтингот

Ефективност: 5/5

Capture One ги нуди сите алатки за снимање, уредување и организација што би ги очекувале од скап софтвер на професионално ниво. Квалитетот на сликата што го произведува е исклучително импресивен, а опсегот на алатки што ги има за корекција е подеднакво импресивен. Тоа е исклучително ефикасна алатка за управување со работниот тек и може целосно да се прилагоди за да одговара на вашите особености

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.