Дали е безбеден Google Password Manager? (Вистина + Алтернативи)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Колку лозинки треба да пишувате секој ден? Како управувате со нив? Чувајте ги кратки и незаборавни? Да се ​​користи истата лозинка за секоја веб-локација? Чувајте список во вашата фиока? Ниту една од тие стратегии не е безбедна .

Управникот со лозинки на Google може да помогне. Ги зачувува вашите лозинки и ги пополнува наместо вас. Работи од веб-прелистувачот Chrome на десктоп и мобилен и е стандарден управувач со лозинки на Android. Дизајниран е да ја зајакне безбедноста на вашата лозинка и да ги направи вашите лозинки достапни на сите ваши компјутери и гаџети.

Многу луѓе користат Chrome. Ако сте еден од нив, Google Password Manager има многу смисла. Веќе некое време е најпопуларниот веб-прелистувач во светот, со две третини од уделот на пазарот на прелистувачи ширум светот.

Како може да помогне Google Password Manager? Дали е безбедно да ги доверувам сите мои лозинки на Google така? Брзиот одговор е: да, Google Password Manager се смета за многу безбеден .

Но, тоа не е вашата единствена опција. Ќе објаснам зошто и ќе споделам голем број добри алтернативи. Прочитајте за да дознаете.

Зошто да користите Google Password Manager?

Еве неколку начини на кои Google Password Manager ќе ви помогне да се справите со сите ваши лозинки.

1. Ќе ги запомни сите ваши лозинки

Веројатно имате толку многу лозинки за запомнете дека може да бидете во искушение да го користите истиот за секоја веб-локација. Тоа е ужасна практика - акохакерите го добиваат, тие можат да се логираат од каде било. Управникот со лозинки на Google ќе ги запомни за да не морате, со што ќе биде изводливо да користите единствена лозинка за секоја локација. Повеќе од тоа, може да ги синхронизира со секој компјутер и уред на кој го користите Chrome.

2. Автоматски ќе ги пополнува вашите лозинки

Сега секогаш кога ќе треба да се најавите , Google Password Manager ги пишува вашето корисничко име и лозинка. Треба само да кликнете „Најави се“.

Стандардно, тоа го прави автоматски. Ако сакате, можете да ја конфигурирате апликацијата да бара потврда секој пат.

3. Автоматски ќе генерира сложени лозинки

Кога треба да креирате ново членство, лозинка на Google Менаџерот предлага сложена, единствена лозинка. Ако некој не се пополнува автоматски, кликнете со десното копче на полето за лозинка и изберете „Предложи лозинка…“

Ќе биде предложена лозинка од 15 знаци. Ќе вклучува големи и мали букви, бројки и други знаци.

Генерираните лозинки се силни, но не можат да се конфигурираат. Многу други управувачи со лозинки ви дозволуваат да изберете колку е долга лозинката и типовите на знаци што се вклучени.

4. Автоматски ќе пополнува веб-формули

Google нуди да складира повеќе од само лозинки. Може да складира и други приватни информации и да ги користи за да ви помогне при пополнување на веб-обрасци. Таа информацијавклучува:

 • начини на плаќање
 • адреси и повеќе

Можете да складирате адреси што ќе се користат при пополнување на информации за испорака или наплата, на пример.

И можете да ги имате при рака деталите за кредитните картички кои автоматски ќе се пополнат при купување преку Интернет.

Дали е безбеден Google Password Manager?

Google Password Manager звучи корисно, но дали е безбедно? Зарем не е како да ги ставите сите ваши јајца во една корпа? Ако хакер добие пристап, ќе ги добие сите. За среќа, Google презема значителни безбедносни мерки на претпазливост.

Ги шифрира вашите лозинки

Прво, ги шифрира вашите лозинки за другите да не можат да ги читаат без да ја знаат вашата. Google го користи сефот за лозинки на вашиот оперативен систем за да го стори тоа:

 • Mac: Keychain
 • Windows: Windows Protection API
 • Linux: Wallet на KDE, Gnome Keyring вклучен Gnome

Стандардно, вашите лозинки ќе се складираат само на вашиот компјутер. Ако ги синхронизирате вашите лозинки преку уреди, тие се складираат на облакот во вашата сметка на Google.

Тука, Google нуди опција за користење лозинка за шифрирање, така што дури ни Google нема пристап до нив . Силно препорачувам да ја искористите оваа опција. Секогаш кога ќе се најавите од нов уред, ќе треба да ја внесете лозинката.

Ќе ве предупреди за проблематичните лозинки

Често безбедносните проблеми не се виновни за софтверот, нокорисникот. Можеби избрале лозинка што е лесно да се погоди или да ја користат истата лозинка на повеќе од една локација. Други времиња, заканата за безбедноста се должи на хакирање на страницата од трета страна. Вашата лозинка може да биде компромитирана и треба веднаш да ја промените.

Google ќе провери дали има проблеми како овој со неговата функција за проверка на лозинка.

Мојата сметка за тестирање содржи 31 лозинка. Google идентификуваше неколку проблеми со нив.

Една од моите лозинки припаѓаше на веб-локација која е хакирана. Ја сменив лозинката.

Другите лозинки не се доволно силни или се користат на повеќе од една локација. Ги ажурирав и тие лозинки.

10 алтернативи на Google Password Manager

Ако ви се продаваат придобивките од користењето софтвер за запомнување на вашите лозинки, Google Password Manager не е твојата единствена опција . Достапни се низа комерцијални и со отворен код алтернативи кои можат да понудат неколку предности:

 • Не сте заклучени да користите еден веб-прелистувач
 • Можете подобро да ги конфигурирате лозинките што се генерираат
 • Имате пристап до понапредни безбедносни опции
 • Можете безбедно да ги споделувате вашите лозинки со други
 • Можете безбедно да складирате чувствителни документи и други информации

Еве десет од најдобрите алтернативи:

1. LastPass

LastPass има одличен бесплатен план кој нуди повеќе функции од GoogleУправувач со лозинки. Работи на сите главни десктоп и мобилни платформи и со широк опсег на веб-прелистувачи. Апликацијата ви овозможува безбедно споделување на лозинките и автоматски ќе ги менува кога е потребно. Конечно, безбедно ги складира чувствителните информации и приватните документи.

Компанијата нуди и премиум план од 36 долари годишно (48 долари за семејства) со подобрена безбедност, опции за споделување и складирање.

2. Dashlane

Dashlane е премиум менаџер за лозинки и победник на нашиот преглед за најдобар менаџер за лозинки. Личната лиценца чини околу 40 долари годишно. Ги нуди истите карактеристики како LastPass, но ги проширува и нуди помазен интерфејс.

Апликацијата е достапна на најпопуларните платформи, може многу да се конфигурира и е единствениот управувач со лозинки што вклучува основна VPN.

3. 1Password

1Password е уште една популарна апликација со целосни функции слична на LastPass и Dashlane. Тоа чини 35,88 долари годишно (59,88 долари годишно за семејства). Како и Google Password Manager, тој бара од вас да внесете таен клуч секогаш кога го користите на нов уред.

4. Keeper Password Manager

Keeper Password Manager (29,99$/годишно) започнува со основен, достапен план кој чини 29,99 долари годишно. Можете да изберете дополнителна функционалност со претплата на опционални платени услуги. Тие вклучуваат безбедно складирање датотеки, заштита на темната веб-страница и безбеден разговор - но комбинираната цена брзо се собира.

5.RoboForm

Roboform чини 23,88 долари/годишно и постои веќе две децении. Десктоп апликациите се чувствуваат малку застарени, а веб-интерфејсот е само за читање. Сепак, тој е целосно опремен, а долгорочните корисници изгледаат задоволни со него.

6. McAfee True Key

McAfee True Key е поедноставна апликација со помалку функции, чија цел е едноставност и леснотија на користење. Добро ги имплементира овие основни карактеристики и е релативно евтин со 19,99 долари годишно. Но, нема да ги споделува или ревидира вашите лозинки, да пополнува веб формулари или да складира документи.

7. Abine Blur

Abine Blur е пакет за приватност и безбедност со лозинка менаџер, блокирач на реклами и маскирање на лични информации, задржувајќи ја вашата вистинска адреса на е-пошта, телефонски број и броеви на кредитни картички приватни. Тоа чини 39 долари/годишно, иако некои функции не се достапни надвор од Соединетите Држави.

8. KeePass

KeePass е веројатно најбезбедниот менаџер за лозинки што постои денес. Препорачана е од неколку европски безбедносни агенции и е една од најтемелно ревидираните апликации на нашата листа. Тоа е бесплатна апликација со отворен код и ги складира вашите лозинки локално на вашиот хард диск.

Сепак, синхронизацијата со лозинка не е достапна, а апликацијата е доста застарена и тешка за користење. Овде разговараме понатаму за KeePass, а исто така детално го споредуваме со LastPass.

9. Леплива лозинка

Леплива лозинка исто така дава можност за складирање на вашаталозинки на вашиот хард диск и може да ги синхронизирате преку вашата локална мрежа наместо преку облакот. Тоа чини 29,99 долари/годишно, иако доживотна претплата е достапна за 199,99 долари.

10. Bitwarden

Bitwarden е уште еден бесплатен, менаџер со лозинки со отворен код. Има одличен сет на функции и е многу полесен за користење од KeePass. Тоа ви овозможува да го хостирате вашиот сопствен свод за лозинки и да го синхронизирате преку Интернет користејќи ја инфраструктурата Docker. Ние го споредуваме детално со LastPass овде.

Значи, што треба да направите?

Google Chrome е многу популарен веб-прелистувач кој нуди функционален, безбеден управувач со лозинки. Ако сте корисник на Chrome и не ви требаат лозинки на друго место, треба да размислите да го користите. Удобно е и бесплатно. Ако планирате да ги синхронизирате вашите лозинки помеѓу уредите, погрижете се да ја искористите побезбедната опција за лозинка спомената погоре.

Сепак, Управникот со лозинки на Google во никој случај не е единствениот достапен управувач со лозинки. Можеби ќе сакате да размислите за една од алтернативите наведени погоре ако користите други веб-прелистувачи, сакате нешто повеќе да се конфигурира или цените повеќе безбедносни опции. Некои од конкуренцијата нудат поголема функционалност, вклучително и можност за безбедно споделување лозинки и складирање чувствителни документи.

Најдобрите од нив се Dashlane, LastPass и 1Password. Dashlane нуди поголемо полирање и поконзистентен интерфејс низ платформите.LastPass обезбедува многу исти функции бесплатно и го има најразновидниот бесплатен план од кој било управувач со лозинки.

Па, што треба да направите? Најлесен начин за корисниците на Chrome да започнат е да почнат да го користат Google Password Manager за зачувување и пополнување на вашите лозинки. Ако прво сакате да дознаете повеќе за другите апликации, проверете го нашиот преглед на најдобрите менаџери за лозинки за Mac (овие апликации работат и на Windows), iOS и Android, како и поединечните прегледи со кои се поврзавме погоре .

Откако ќе направите избор, посветете се да го користите и престанете да се обидувате да ги запомните вашите лозинки. Погрижете се безбедно да ја користите апликацијата. Изберете силна главна лозинка или лозинка и искористете ги достапните безбедносни карактеристики. Конечно, погрижете се да креирате силна, единствена лозинка за секоја веб-локација.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.