Дали FreeSync работи со Nvidia? (Брз одговор)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Да! На некој начин. Кога FreeSync првпат беше лансиран, тој беше компатибилен само со AMD графички процесори. Оттогаш, тој е отворен - или поточно Nvidia ја отвори својата технологија за да биде компатибилна со FreeSync.

Здраво, јас сум Арон. Ја сакам технологијата и таа љубов ја претворив во кариера во технологијата која се протега на подобар дел од две децении.

Ајде да се впуштиме во трнливата историја на G-Sync, FreeSync и како тие работат заедно и меѓусебно функционираат.

Клучни моменти

  • Nvidia го разви G-Sync во 2013 година за да им даде на своите производи конкурентна предност во однос на вертикалната синхронизација за графичките процесори на Nvidia.
  • Две години подоцна, AMD го разви FreeSync како алтернатива со отворен код за своите AMD графички процесори.
  • Во 2019 година, Nvidia го отвори стандардот G-Sync за графичките процесори на Nvidia и AMD да бидат интероперабилни со мониторите G-Sync и FreeSync.
  • Корисничкото искуство за вкрстено функционално работење не е совршено, но вреди ако имате графички процесор Nvidia и монитор FreeSync.

Nvidia и G-Sync

Nvidia го лансираше G-Sync во 2013 година за да обезбеди систем за приспособливи стапки на слики каде мониторите обезбедуваа статични стапки на слики. Мониторите пред 2013 година беа освежени со постојана стапка на слики. Вообичаено, оваа стапка на освежување се изразува во Херц или Hz . Значи, мониторот од 60 Hz се освежува со 60 пати во секунда.

Одлично е ако користите содржина со ист број фрејмови во секунда ,или fps , де факто мерка за перформансите на видео игрите и видеото. Така, мониторот од 60 Hz ќе прикажува содржина од 60 fps беспрекорно, под идеални услови.

Кога Hz и fps се погрешно порамнети, лоши работи се случуваат со сликата што се прикажува на екранот. видео картичката или GPU , која ги обработува информациите за екранот и ги испраќа на екранот, може да испраќа информации побрзо или побавно од стапката на освежување на екранот. Во двата случаи, ќе видите кинење на екранот , што е погрешно усогласување на сликите што се прикажуваат на екранот.

Примарното решение за тој проблем, пред 2013 година, беше вертикална синхронизација, или vsync . Vsync им овозможи на програмерите да наметнат ограничување на стапката на слики и да го стопираат кинењето на екранот како резултат на прекумерното доставување на рамки на екранот од графичкиот процесор.

Имено, не прави ништо за недоволна испорака на рамки. Значи, ако содржината на екранот доживее пад на рамката или слабо ја извршува стапката на освежување на екранот, кинењето на екранот сепак може да биде проблем.

Vsync исто така има свои проблеми: пелтечење . Со ограничување на она што графичкиот процесор може да го испорача на екранот, графичкиот процесор може да ги обработува сцените побрзо од стапката на освежување на екранот. Значи, едната рамка завршува пред да започне другата и компензацијата е да се испрати истата претходна рамка во меѓувреме.

G-Sync му дозволува на графичкиот процесор да ја поттикне стапката на освежување на мониторот. Мониторот ќе ја вози содржината со брзина и тајмингГрафичкиот процесор ја вози содржината. Го елиминира кинењето и пелтечењето бидејќи мониторот се прилагодува на тајмингот на графичкиот процесор. Тоа решение не е совршено ако графичкиот процесор не работи, но во голема мера ги измазнува сликите. Овој процес се нарекува променлива стапка на слики.

Друга причина зошто решението не е совршено: мониторот мора да поддржува G-Sync. Поддршката за G-Sync значи дека мониторот мораше да има многу скапи кола (особено пред 2019 година) што му дозволуваа да комуницира со графичките процесори на Nvidia. Тој трошок беше пренесен на потрошувачите кои беа подготвени да платат премија за најновата технологија за игри.

AMD и FreeSync

FreeSync, лансиран во 2015 година, беше одговорот на AMD на G-Sync на Nvidia. Онаму каде што G-Sync беше затворена платформа, FreeSync беше отворена платформа и бесплатна за сите за користење. Дозволи AMD да обезбеди слични перформанси со променлива стапка на слики како G-Sync решението на Nvidia, додека ја избегнува значителната цена на колата G-Sync.

Тоа не беше алтруистички потег. Додека G-Sync имаше пониски долни граници (30 наспроти 60 fps) и повисоки горни граници (144 наспроти 120 fps), во опсегот и двете опфатени перформанси беа практично идентични. Сепак, мониторите FreeSync беа значително поевтини.

На крајот, AMD се обложи на FreeSync да ја поттикне продажбата на AMD графички процесори, што и го направи. Од 2015 до 2020 година забележан е значителен раст на визуелната верност поттикната од развивачите на игри. Исто така, забележа раст на стапката на слики што мониторите можеа да ги возат.

Значисè додека графичката верност се испорачува непречено и јасно во опсегот што го обезбедуваат и G-Sync и FreeSync, купувањата се намалуваат на цена. Во поголемиот дел од тој период, AMD и неговото решение FreeSync победија по цена за графичките процесори и мониторите FreeSync.

Nvidia и FreeSync

Во 2019 година, Nvidia започна да го отвора својот екосистем G-Sync. Тоа им овозможи на AMD графичките процесори да ги користат новите G-Sync монитори и Nvidia графичките процесори да ги искористат предностите на мониторите FreeSync.

Искуството не е совршено, сè уште има чуда што можат да ја попречат работата на FreeSync со графичкиот процесор на Nvidia. Потребно е и малку труд за да се работи правилно. Ако имате FreeSync монитор и Nvidia GPU, работата вреди. Ако ништо друго, тоа е нешто за што сте платиле, па зошто да не го користите?

Најчесто поставувани прашања

Еве неколку прашања што можеби ги имате поврзани со FreeSync што работи со графички картички Nvidia.

Дали FreeSync работи со Nvidia 3060, 3080, итн.?

Да! Ако графичкиот процесор на Nvidia што го имате поддржува G-Sync, тогаш поддржува FreeSync. G-Sync е достапен за сите графички процесори на Nvidia, почнувајќи со графичкиот процесор GeForce GTX 650 Ti BOOST или повисок.

Како да овозможите FreeSync

За да овозможите FreeSync, мора да го овозможите и во контролната табла на Nvidia и на вашиот монитор. Треба да се повикате на прирачникот што доаѓа со вашиот монитор за да видите како да овозможите FreeSync на вашиот монитор. Можеби ќе треба да го намалите екранотстапка на слики во контролниот панел на Nvidia бидејќи FreeSync обично е поддржан само до 120 Hz.

Дали FreeSync Premium работи со Nvidia?

Да! Секој графички процесор на Nvidia од серијата 10 или погоре ги поддржува сите тековни форми на FreeSync, вклучувајќи ја компензацијата на ниската стапка на слики (LFC) на FreeSync Premium и HDR функционалноста обезбедена од FreeSync Premium Pro.

Заклучок

G-Sync е интересен пример за тоа што се случува кога две конкурентни пазарни решенија се обидуваат да ги постигнат истите цели и да создадат раскол во заинтересираната корисничка база. Конкуренцијата поттикната со отворањето на стандардот G-Sync го отвори универзумот на достапен хардвер за корисниците и на AMD и на Nvidia GPU. Тоа не значи дека решението е совршено, но работи добро и вреди ако купите еден сет на хардвер над другиот.

Какво е вашето искуство со G-Sync и FreeSync? Дали вреди? Кажете ми во коментари!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.