Дали можете да имате WiFi без Интернет? (Вистината)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Ова е прашање што често ми го поставуваат. Често, кога ќе го слушнам, лицето навистина поставува поинакво прашање. Прашалникот, во повеќето случаи, ги меша своите термини. Има толку многу кога станува збор за вмрежување - WiFi, Bluetooth, T1, хотспот, рутер, веб, интернет - што може лесно да се збуни.

Значи, пред да одговориме на тоа прашање, ајде да ги дефинираме поимите .

Прво: WiFi . Кога зборуваме за Wi-Fi, зборуваме за безжичниот сигнал што го користите за да се поврзете со рутер. Рутерот во основа е само воки-токи за вашиот компјутер. Испраќа радио сигнали преку жици кои често влегуваат во ѕидовите на вашиот дом или канцеларија, исто како телефонска линија.

Понекогаш, кога луѓето се повикуваат на Wi-Fi, тие всушност се однесуваат на интернет конекција. Тие се прашуваат зошто мрежата не работи кога се поврзани со Wi-Fi сигнал. Важно е да запомните дека ако имате Wi-Fi сигнал, тоа не мора да значи дека имате пристап до интернет.

Други времиња, кога луѓето прашуваат дали можете да имате WiFi без интернет, тие се прашуваат дали може да добие веб-пристап без да плаќа интернет провајдер или давател на услуги на Интернет.

Ајде да погледнеме во нечистотијата. Во оваа статија, ќе дознаете зошто и како на вашата Wi-Fi и интернет конекција.

Мрежа без Интернет

Ајде повторно да ги дефинираме термините.

Wifi е радио сигнал произведен од безжиченрутер. Тој сигнал потоа се поврзува на мрежа. Мрежата ви дава интернет конекција. Кога тие три работи - Wi-Fi радио сигналот, мрежата, интернетот - ќе се синхронизираат, вие сте во бизнис.

Можете да гледате веб-локации со вашиот веб-прелистувач, да користите апликации за социјални медиуми, да купувате онлајн, да комуницирате користејќи е-пошта или видео разговор и повеќе.

Дали компјутерската мрежа бара интернет конекција? Не, тоа не. Мрежата компјутер и мрежата WiFi се две посебни работи.

Дури сте збунети? Не биди; ќе биде јасно за секунда.

Прво, малку историја. Пред да се појави интернетот, имавме многу компјутерски мрежи во канцелариите или дури и дома. Тие не се поврзаа на светската мрежа. Тие едноставно дозволија повеќе компјутери, често во иста зграда, да разговараат меѓу себе и да споделуваат или префрлаат датотеки. Овие мрежи можеби не биле безжични (или wifi); тие беа поврзани со жици во повеќето случаи.

Wi-Fi или безжична мрежа е речиси иста како и жичната мрежа. Разликата? На жичната мрежа и се потребни кабли за поврзување на секој уред, додека Wi-Fi мрежата се поврзува преку радио.

Значи, дали може да се постави WiFi мрежа без интернет конекција? Да. Интернет услугата не е потребна за да функционира Wi-Fi мрежа; можете да поврзете повеќе уреди заедно со Wi-Fi радио сигнал. Сепак, не можете да се поврзете на интернет.

Зошто да создадете Wi-Fi мрежа штоне се поврзува на интернет? Постојат неколку причини. Можете да пристапите до веб-локациите на интранет, кои се веб-страници што може да се содржани во вашата мрежа.

Многу компании користат интранет веб-локации на кои нивните вработени можат да се поврзат за информации, вклучувајќи човечки ресурси, временски картички, обука, политики и процедури , и повеќе.

Можете и да се поврзете со други компјутери, да споделувате и префрлате датотеки и да поврзувате уреди како што се печатачи, дискови и скенери.

Интернет без интернет провајдер

Како што опишавме погоре, wifi е метод за безжично поврзување на мрежа. тоа не е интернет. Така, кога ќе слушнам „Дали можам да имам Wi-Fi без Интернет“, понекогаш тоа прашање има друго значење. Она што барателот навистина сака да го знае е, дали може да се поврзете на интернет без интернет провајдер или давател на интернет услуги?

Пред да започнеме, да дефинираме уште неколку термини. ISP е компанија од која ја купувате вашата интернет услуга. Интернет провајдерот ја обезбедува вашата услуга преку медиум како што е телефонска линија, кабел, оптички влакна, па дури и сателит. Оваа услуга потоа е поврзана со вашата Wi-Fi мрежа, што ви дава можност да пристапите на интернет.

Значи, дали можете да пристапите на интернет без да плаќате за сопствената услуга преку интернет провајдер?

Краткиот одговор е да . Ајде да погледнеме како можете да пристапите на веб без да плаќате интернет-провајдер.

1. ЈавноWiFi

Ова е најпопуларниот начин да добиете пристап до интернет без да плаќате за тоа. Можете да најдете јавен Wi-Fi со пристап до интернет во многу кафулиња, продавници, ресторани, библиотеки, хотели и многу други бизниси. За некои од нив, ќе треба да добиете лозинка за да се најавите на нивната мрежа.

Овој пристап до интернет можеби е бесплатен за вас, но лицето кое го поседува бизнисот сепак плаќа за услугата.

0>Иако овие бесплатни мрежи можат да бидат голема придобивка за многумина, треба да бидете многу внимателни кога ги користите. Бидејќи тие се јавни, никогаш не се знае кој ќе биде на нив да кодоши. Веројатно не сакате да го правите вашето онлајн банкарство во јавната библиотека.

2. Незаштитени мрежи

Овој метод не е препорачлив, но можеби е опција за некои. Понекогаш е можно да најдете Wi-Fi мрежа во вашата област или соседство што не е заштитена со лозинка. Лесно е да се поврзете и да започнете да го користите.

Проблемот? Го користите туѓиот пропусен опсег. Тоа е услуга за која тие плаќаат; може да го успорите или да влијаете на нивната услуга. Во извесна смисла, ова може да се смета за крадење. Можам да ви кажам дека често ја надгледувам мојата сопствена мрежа за да се осигурам дека нема непознати корисници.

3. Позајмување WiFi

Ако ви треба поврзување со голема брзина и не сакате да користите јавна, можеби ќе видите и дали вашиот сосед е подготвен да ви дозволи да се поврзете со нивмрежа.

Ако немате сосед што го познавате доволно добро за да го прашате, можеби имате пријател или член на семејството што можете да го посетите за да ја искористите нивната врска. Ако се чувствувате лошо поради користењето туѓи услуги, секогаш можете да му понудите да му платите мала сума или да направите нешто убаво за него.

4. Мобилен хотспот и Интернет стикови

Многу мобилни оператори нудат мобилни уреди за хотспот или интернет стикови што можете да ги купите. Со овие, ќе треба да го купите уредот и да платите за услугата, но можете да се поврзете секаде каде што вашиот оператор нуди услуга.

Можеби нема да добиете голема јачина на сигналот во зависност од тоа каде се наоѓате, а вашата брзина ќе биде ограничена од операторот.

5. Поврзување на телефонот

Повеќето даватели на услуги а телефоните ви дозволуваат да го врзете компјутерот со телефонот и да ги користите услугите за податоци што ги обезбедува вашата компанија за мобилни телефони.

Сè уште плаќате за тоа преку вашата телефонска услуга. Ако сте заглавени и треба да го поврзете компјутерот, ова е уште еден начин да го направите тоа. Брзините на вашите податоци можеби се малку побавни, но честопати се доволно добри за сурфање на интернет и за извршување на повеќето основни работи.

Заклучок

Можете ли да имате Wi-Fi без интернет? Да.

Но, дали е тоа навистина прашањето што го поставувате? Сакаш да кажеш, дали можеш да имаш wifi мрежа без интернет конекција? Да. Или сакаш да кажеш, дали можеш да добиеш интернет без интернет провајдер?Да.

Можно е да имате wifi мрежа без интернет. Ако сакате интернет без да имате сопствена Wi-Fi и интернет услуга, можете да го имате тоа. Ќе треба само да жртвувате дел од практичноста и безбедноста што ги обезбедува типичен интернет провајдер.

Кажете ни ги сите идеи што можеби ги имате за Wi-Fi мрежите и интернет конекциите. Би сакале да чуеме од вас.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.