Дали Procreate е добар за графички дизајн? (Вистината)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Procreate е апликација за дигитално сликање која е одлична за уметници кои сакаат да илустрираат и цртаат. Многу уметници избираат да користат Procreate поради неговиот едноставен интерфејс и затоа што претпочитаат да работат на iPad. Сепак, Procreate не може да ги прави сите професионални графички дизајни .

Ајде да го ставиме вака, дефинитивно можете да го користите Procreate за да креирате графики за вашите проекти за графички дизајн. Така, да, можете да користите потомство за графички дизајн .

Со години го користам Procreate за графички дизајн. Некои проекти за графички дизајн на кои сум работел во апликацијата би вклучувале логоа, корици на албуми, флаери за концерти и дизајни на кошули. Меѓутоа, кога станува збор за работа во индустријата, повеќето уметнички директори претпочитаат векторизирани дизајни.

Оваа статија ќе опфати дали Procreate е добар за графички дизајн или не. Ќе ги споделам добрите и лошите страни на користењето на Procreate за графички дизајн, некои начини на кои може да се користи и некои алтернативни алатки за графички дизајн.

Is Procreate добро за графички дизајн & Кој го користи

Денес на терен, некои дизајнери го користат Procreate за да создадат илустрации за некои проекти за графички дизајн. Ако сте уметник со позадина во цртање и сликање, тогаш оваа апликација може да биде за вас. Во Procreate е многу лесно да се создадат органски илустрации, форми и линии.

Друга причина зошто графичкиот дизајнер може да избере Procreate е тоа што се користи наiPad! Ако iPad е вашиот претпочитан метод за креирање, тогаш Procreate може да биде вашата најдобра опција. Меѓутоа, ако користите работна површина или било што Windows, не може да се пристапи до Procreate.

Многу илустратори сакаат да го користат Procreate поради неговата едноставност и способност да создава графики многу органски и помалку математички структурирани како векторизирана уметност.

Зошто Procreate не се препорачува за графички дизајн

Како што споменав претходно, Procreate се заснова на пиксели, што значи дека резолуцијата на сликата се менува како што се зголемувате. Ова е не-не за проекти за професионални графички дизајн, како што е дизајнот на брендирање.

Во светот на уметноста денес, најпопуларните програми за графички дизајн се наоѓаат во Adobe Creative Cloud, поконкретно Adobe Illustrator, Photoshop и InDesign . Причината за ова е што овие програми се базирани на вектори.

Во Adobe Illustrator, на пример, сите креирани графики се векторизирани. Затоа, ако графички дизајнер сака да создава уметнички дела со бесконечна резолуција, тој нема да користи Procreate.

Друга причина е што повеќето работни места за графички дизајн денес бараат познавање на програми како Adobe Illustrator и InDesign, бидејќи тие се индустриски стандардни програми.

Бонус совет

Ако сте уметник кој го претпочита Procreate, сè уште има начини да го заобиколите. Ако апсолутно сакате да создавате органски илустрации на iPad, но сепак ви требаза да ги векторизирате, тогаш постојат начини да ја извезете вашата датотека во Adobe Illustrator за да ја векторизирате.

Покрај тоа, ако не ви треба вашите дизајни да бидат векторизирани, тогаш можете да ги креирате вашите графики во потомство. Има многу четки кои создаваат форми во Procreate, како и трикови за трансформирање на вашите дизајни на апликацијата.

Дизајнирањето со користење на типот е исто така прилично едноставно во Procreate. Сите поставки на интерфејсот се едноставни и лесни за користење за дизајнерски/креативни почетници.

Заклучок

Procreate е лесна за употреба апликација на iPad, и иако може да се користи за графички дизајн тоа не е индустриски стандард. Ако сакате да станете професионален графички дизајнер, треба да знаете Adobe, Corel или друг софтвер за векторска графика покрај Procreate.

Меѓутоа, ако сте илустратор или сликар кој само сака да прави едноставни графики на вашиот iPad, тогаш Procreate е добар за вашите потреби за графички дизајн.

Кога станува збор за изборот на која програма да се користи за графички дизајн, се сведува на преференциите на уметниците и дали на вашиот клиент му треба или не векторизирано уметничко дело.

Накратко, Procreate е добар само за графички дизајн во некои случаи.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.