Дали работодавците можат да ја видат мојата историја на Интернет дома со VPN на компанијата?

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Да, работодавците може да го видат вашиот интернет сообраќај додека сте поврзани на виртуелната приватна мрежа (VPN) на вашата компанија. Тие можат да го видат овој сообраќај врз основа на тоа како работи VPN. Сепак, малку е веројатно дека тие го гледаат вашиот интернет сообраќај додека не сте поврзани.

Јас сум Арон, професионалец за сајбер безбедност со повеќе од една деценија работно искуство во корпоративни ИТ оддели. Бев и клиент и давател на корпоративни VPN услуги.

Ајде да нурнеме во тоа како функционира корпоративната VPN, што ќе помогне да се илустрира кои делови од компаниите за прелистување дома можат и не можат да ги видат.

Клучни совети

  • ВПП-врската обезбедена од компанијата ефикасно ве става на интернет на компанијата.
  • Ако вашата компанија ја следи употребата на интернет, таа може да види што правите на интернет.
  • Ако вашата компанија ја следи употребата на вашиот уред, таа исто така може да види што правите на интернет.
  • Ако не сакате вашата компанија да ја следи вашата употреба на интернет, тогаш треба да користите личен уред без VPN на компанијата за прелистување.

Што прави корпоративната VPN конекција?

Открив што е VPN и како функционира во написот Дали VPN може да биде хакиран . Можете исто така да го погледнете ова одлично видео објавено на почетокот на пандемијата, кое детално објаснува како функционира VPN.

Корпоративната VPN конекција ја проширува корпоративната мрежа до вашиот дом. Овозможува пристап до кој било компјутерVPN делува како да е на корпоративната мрежа.

Како го постигнува тоа? Создава безбедна врска од точка до точка помеѓу компјутерот и корпоративниот VPN сервер. Тоа го прави преку парче софтвер ( VPN агент ) на компјутерот.

Еве како изгледа тоа на многу високо ниво на апстракција.

Како што можете да видите од дијаграмот погоре, кога ќе се поврзете на корпоративната VPN, на вашиот компјутер има врска што поминува низ вашиот домашен рутер, на интернет, до центарот за податоци каде што е VPN се наоѓа серверот, потоа до корпоративната мрежа. Таа врска го насочува целиот сообраќај низ корпоративната мрежа кон интернет.

Може ли да се види мојата историја на Интернет кога користам корпоративна VPN?

Поврзувањето со корпоративна VPN е идентично со користењето на вашиот компјутер на работа. Значи, ако вашиот работодавец ја следи вашата интернет активност на работа, тогаш тој ја следи вашата интернет активност дома додека сте поврзани со VPN. Тоа ја покрива употребата во живо, но што е со историјата?

Кога ќе се исклучите од VPN, она што може да го види вашиот работодавец зависи од тоа дали го обезбедил компјутерот или вие го користите вашиот. Исто така, зависи од тоа каков друг софтвер или агенти инсталирале на вашиот компјутер.

Користење на компјутерот на вашиот работодавец

Ако вашиот работодавец го обезбедил вашиот компјутер, тогаш тој веројатно управува со дел од софтверот на него , како вашиот интернетпрелистувачи и антималвер. Некои од тој софтвер испраќаат информации за користење или телеметрија назад до серверите за собирање.

Во тој случај, врската (повторно, на многу високо ниво на апстракција) ќе изгледа вака:

На оваа слика, телеметријата патува до корпоративната мрежа преку црвено линија. Интернет сообраќајот, кој е сината линија, патува на интернет. Ако вашиот работодавец управува со прелистувачот на компјутерот што го обезбедил или има друг софтвер што го доловува користењето на интернет кога не е на VPN, тогаш тој може да ја види вашата интернет историја.

Користење на вашиот компјутер

Ако користите свој компјутер, вашиот работодавец не може да ја види вашата интернет историја, дури и кога користите корпоративна VPN, освен ако не сте инсталирале управување со мобилни уреди (MDM ) софтверот и вашиот работодавец ја следи историјата на користење на интернет преку тоа.

Некои работодавци бараат употреба на MDM како Airwatch и Intune бидејќи помага да се обезбеди вашиот компјутер и да се применат политики за корпоративно управување. Компаниите исто така можат да го користат истиот софтвер MDM за собирање телеметрија, како што е употребата на интернет. Тие можат да го направат тоа дури и без да постои VPN конекција.

Апстрахираниот проток на податоци изгледа исто како и користењето на компјутерот на вашиот работодавец.

Ако немате инсталирано MDM и вашиот работодавец не управува со поставките на вашиот домашен компјутер, тогаш врската без VPN изгледа вака:

Ќе видите дека вашиот компјутерсе поврзува на интернет, но нема пренос на податоци до корпоративната мрежа. Што и да се случи во оваа состојба, вашиот работодавец не го доловува или надгледува.

Најчесто поставувани прашања

Ајде да погледнеме некои вообичаени прашања за ова прашање и ќе дадам неколку кратки одговори.

Дали мојот работодавец може да ја види мојата активност на Интернет на мојот личен телефон ?

Не, не нормално. Поголемиот дел од времето вашиот работодавец не може да ја види вашата интернет активност на вашиот личен телефон.

Исклучоците од тоа се: 1) имате инсталирано MDM на вашиот телефон и тој ја прегледува вашата интернет активност, или 2) вашиот телефон е поврзан на корпоративниот интернет и вашиот работодавец го следи тоа користење на интернет.

Во тие случаи, вашиот работодавец ја следи телеметријата собрана од софтверот или неговата мрежна опрема.

Може ли мојот работодавец да ја види мојата историја на прелистување во режим инкогнито?

Да. Режимот инкогнито само значи дека вашиот прелистувач не ја зачувува историјата локално. Ако вашиот работодавец собира информации за прелистување од вашиот компјутер или корпоративната мрежа, тогаш тој сè уште може да види што прелистувате.

Може ли мојот работодавец да ја следи мојата активност ако не сум поврзан со нивната VPN?

Зависи. Ако вашиот работодавец собира телеметрија од вашиот компјутер користејќи софтверски агенти или MDM, тогаш да. Ако не се, тогаш не. Како ќе знаеш? Можеби нема да можете да кажете. Ако користите личнауред кој нема MDM, тогаш можете да бидете сигурни дека вашиот работодавец не ја следи вашата активност.

Дали мојата компанија може да ја види мојата далечинска работна површина?

Да. Нема да навлегувам во тоа како работат решенијата за далечинска работна површина овде, но тие се ефективно компјутер што се наоѓа на корпоративната мрежа. Значи, ако вашата компанија ја следи употребата на интернет, телеметријата на уредот итн., тогаш тие ќе можат да видат што се случува на далечинскиот десктоп.

Заклучок

Вашата компанија може да го гледа вашето користење на интернет во живо кога користите корпоративна VPN. Во некои случаи, тие можат да ја видат вашата интернет историја од кога не прелистувате на корпоративната VPN.

Ако сте загрижени дека вашето прелистување на интернет може да се наруши со корпоративната политика, тогаш погрижете се да прелистувате на интернет на начин што не ја прекршува таа политика.

Кои се некои од вашите совети за подобрување на вашата приватност кога сте онлајн? Оставете коментар и кажете ни!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.