Дали Xbox може да добие вируси? (Брз одговор и зошто)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Иако ништо во светот на сајбер безбедноста не е 100%, речиси е невозможно во моментот на пишување на оваа статија Xbox да добие вирус. До денес, нема успешни пријавени широко распространети компромиси на конзолите на Xbox.

Јас сум Арон и работев во сајбер безбедноста во поголемиот дел од две децении. Сакам да учам нови работи за сајбер безбедноста и да го споделувам она што го научив за да помогнам светот да стане побезбедно место.

Во оваа статија, ќе разговараме зошто е толку тешко да се распоредат вируси или малициозен софтвер на Xbox и зошто актерите за закани веројатно одлучиле дека резултатите не вредат напор.

Key Takeaways

  • Ниту една верзија на Xbox не е лесно подложна на вируси.
  • Xbox-ите не добиваат вируси поради тоа како се дизајнирани.
  • Курирањето на софтверот за Xbox, исто така, го отежнува компромисот.
  • Како резултат на тешкотијата да се создадат вируси за Xboxes и недостатокот на награда за тоа, не е веројатно дека вирусите ќе бидат развиени за Xbox.

За кој Xbox зборуваме овде?

Сите! Има само четири генерации на Xbox и сите имаат слични причини зошто е толку тешко да се направи и да се имплементира малициозен софтвер. Четирите генерации на Xbox се:

  • Xbox
  • Xbox 360
  • Xbox One (One S, One X)
  • Xbox Series X и Xbox Series S

Секоја итерација на Xbox е ефективно спореденанамален и силно приспособен Windows PC. Оперативниот систем Xbox, на пример, беше заснован на Windows 2000 . Xbox One (и варијантите), серијата X и серијата S најверојатно се засноваат на кернелот на Windows 10 врз основа на компатибилност со апликации .

Хардверот е исто така ист како и компјутерите од ниска до средна класа во нивното време. Процесорот Xbox беше прилагоден Pentium III. Оригиналниот Xbox може да работи со Linux! Xbox One работеше со осум-јадрен x64 AMD процесор, додека тековната генерација на Xbox-и работи прилагоден AMD Zen 2 CPU – не за разлика од Steam Deck и другите рачни компјутери.

Бидејќи тие се само компјутери со Windows, тие треба да бидат подложни на вируси на Windows и малициозен софтвер, нели?

Зошто Xbox-ите навистина не се подложни на вируси

И покрај сличностите од основниот хардвер и оперативните системи помеѓу Xbox и Windows компјутерите, Xbox не се подложни на вируси направени за компјутери со Windows. Има неколку причини за тоа.

Ќе признаам дека некои од овие објаснувања се образовани претпоставки. Мајкрософт ја чува својата интелектуална сопственост под голема тајност, така што нема многу проверливи јавни информации во овој простор. Многу од овие објаснувања се логични екстензии на информации и алатки кои се достапни.

Xbox OS-ите се силно изменети

Како што беше прикажано со оригиналното протекување на изворниот код на Xbox OS, иако оперативниот систем се базира на Windows 2000, тој бешесилно изменети и во работењето и во извршувањето. Модификациите беа толку обемни што софтверот развиен за Xbox – обично во форма на дискови за игри – беше нечитлив и некомпатибилен со компјутерите со Windows.

Со одлуката на Мајкрософт да овозможи унифицирано искуство за играње на Xbox преку компјутерите со Windows и Xbox Series X и Xbox Series S, не е јасно дали тоа е овозможено поради сличностите и компатибилноста на софтверот, ако играта е емулирана на компјутер со Windows , или ако сè уште има две различни верзии на секоја игра.

Во најмала рака, како што е истакнато од некои програмери, постојат разлики во комуникациската архитектура во зависност од тоа каде сте ја купиле играта, што го оневозможува вкрстувањето доколку се купи надвор од продавницата на Microsoft.

Софтверот Xbox е криптографски потпишан

Мајкрософт спречи пиратерија на своите наслови на игри и создаде затворена околина за развој со тоа што бара криптографски потписи за својот софтвер. Општо земено, тоа функционира така што бара размена и валидација на софтвер кој го идентификува кодот како валидно развиен. Без тој криптографски потпис, софтверот не може да се работи на Xbox.

Xbox One и подоцнежните верзии на Xbox имаат песок за програмери. Тоа песок за програмери овозможува извршување на код во изолирана средина за цели на тестирање. Криптографското потпишување е обезбедено со користење на развивачот на Xbox на Microsoftалатки.

Криптографското потпишување на Xbox е обезбедено од хардверски безбедносен чип. Тоа го знаеме поради употребата на модчипови за да се заобиколи тоа. Модчиповите се мали кола кои се залемени на различни интегрирани кола и точки на матичната плоча Xbox. Тие кола користат софистицирани хардверски напади за да ја измамат или оневозможат валидацијата на криптографското потпишување, што му овозможува на крајниот корисник да изврши сопствен код.

Microsoft курира продавници за апликации за Xboxes

За игри и други апликации со легитимни извори, Microsoft ги следи и управува со продавниците за апликации за Xboxes. Има дури и инди канали за програмери, како што се [email protected] и XNA Game Studio за Xbox 360. Игрите распоредени на тие платформи се проверени од Microsoft за квалитет и безбедност.

Зошто актерите на заканите не го таргетираат Xbox

Заобиколувањето на една од групите контроли што ги набројав погоре е тешко, но заобиколувањето на сите три е потенцијално огромно. Актерот за закана ќе треба да го заобиколи хардверското криптографско потпишување, додека развива код за Xbox OS со кој не може лесно да комуницираат, користејќи алатки за развивачи дизајнирани да спречат таков вид на злобна активност.

Сајбер нападите обично се дизајнирани да резултираат со финансиска добивка, активизам или и двете. Не е јасно каква финансиска добивка може да се извлече од Xbox - секако не толку јасна илипрофитабилен како оној што се наоѓа на компјутерите - или каква активистичка цел ќе има да ги нападнат Xbox. Онаму каде што нешто е многу тешко и нема многу поттик да се продолжи со тоа, не е изненадувачки да се види дека тоа не е спроведено.

Тоа не значи дека нема финансиски поттик за создавање алатки за заобиколување на безбедносните мерки на Xbox. Постоењето на модчипови нагласува дека постои.

Најчесто поставувани прашања

Ајде да разговараме за некои прашања што можеби ги имате поврзани со добивањето вируси на Xbox.

Дали Xbox може да добие вирус од Microsoft Edge?

Не. Microsoft Edge на Xbox работи во песок и не презема извршни датотеки. Ако го стори тоа, ќе треба да преземе вирус програмиран за Xbox, што веројатно нема да се случи.

Може ли Xbox One да биде хакиран?

Да! Ова е она што го прават модчиповите. Наводно има модчип достапен за Xbox One. Значи, ако сте купиле и инсталирале еден, тогаш би го хакирале вашиот Xbox. Само имајте во предвид дека хакирањето, како што е опишано овде, само значи дека сте заобиколиле некои безбедносни заштити на Xbox. Тоа не значи дека Xbox One може да добие вирус.

Заклучок

Многу е малку веројатно некој модел на Xbox да добие вирус. Ова се должи на високата сложеност на развојот и имплементирањето на вирусот и нискиот поврат на работа за тоа. И техничката архитектура и цевководите за испорака на софтвер праватМалку е веројатно дека вирусот ќе биде развиен за Xbox.

Дали сте хакирале конзола за игри? Какво беше вашето искуство со тоа? Дозволете ми да знам во коментарите подолу!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.