Дашлејн против чувар: Кој е подобар во 2022 година?

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Колку често гледате во екранот за најавување без да знаете што е лозинката? Станува тешко да се запаметат сите нив. Наместо да ги чкртате на парче хартија или да го користите истиот насекаде, дозволете ми да ве запознаам со категоријата софтвер што ќе ви помогне: менаџерот за лозинки.

Dashlane и Keeper се два популарни избори. Која треба да ја изберете? Прочитајте ја оваа длабинска споредба за да дознаете.

Dashlane навистина се подобри во последните неколку години. Тоа е безбеден, едноставен начин за складирање и пополнување лозинки и лични информации и победник на нашиот водич за најдобар менаџер за лозинки за Mac. Управувајте со до 50 лозинки со бесплатната верзија или плаќајте 39,96 долари годишно за премиум верзијата. Прочитајте го нашиот целосен преглед на Dashlane овде.

Keeper Password Manager ги штити вашите лозинки и приватни информации за да спречи прекршување на податоците и да ја подобри продуктивноста на вработените. Достапен план од 29,99 УСД/годишно ги покрива основните карактеристики и можете да додавате дополнителни услуги по потреба. Планот за максимален пакет чини 59,97 долари годишно. Прочитајте го нашиот целосен преглед овде.

Dashlane vs. Keeper: Како тие се споредуваат

1. Поддржани платформи

Потребен ви е менаџер за лозинки кој работи на секоја платформа што ја користите, и двете апликации ќе работат за повеќето корисници:

 • На работната површина: Врзи. И двата работат на Windows, Mac, Linux, Chrome OS.
 • На мобилен: Keeper. И двете работат на iOS и Android ипретплата и понуди за автоматско менување на вашите лозинки.

  Но, тоа не е најдобро за секого. Keeper е силен конкурент и лесен избор ако користите Windows Phone, Kindle или Blackberry. Има малку подобро споделување лозинка и не бара од вас да се претплатите на бизнис план за да ја добиете таа функција. Исто така, ви овозможува да ја ресетирате главната лозинка ако ја заборавите со одговарање на безбедносно прашање.

  Дали имате потешкотии при одлучувањето помеѓу Dashlane и Keeper Password Manager? Ви препорачувам да ги искористите нивните 30-дневни бесплатни пробни периоди за сами да видите кој најдобро ги задоволува вашите потреби.

  Keeper поддржува и Windows Phone, Kindle и Blackberry.
 • Поддршка на прелистувачот: Tie. И двете работат на Chrome, Firefox, Safari и Microsoft Internet Explorer и Edge.

Победник: Keeper. Двете услуги работат на најпопуларните платформи. Keeper работи и на Windows Phone, Kindle и Blackberry, што го прави посоодветен за некои корисници.

2. Пополнување на лозинки

Двете апликации ви дозволуваат да додавате лозинки на повеќе начини: со рачно внесување на нив, со гледање како се најавувате и ги учите вашите лозинки една по една или со увезување од веб-прелистувач или друг управувач со лозинки.

Откако ќе имате неколку лозинки во сеф, тие автоматски ќе ги пополнат вашето корисничко име и лозинка кога ќе стигнете до страницата за најавување.

Dashlane има предност: ви овозможува да ги приспособите вашите најавувања од локација до локација. На пример, не сакам да биде премногу лесно да се логирам во мојата банка и претпочитам да треба да внесам лозинка пред да се најавам.

Победник: Дашлејн. Тоа ви овозможува да го приспособите секое најавување поединечно, овозможувајќи ви да барате да ја напишете главната лозинка пред да се најавите на страницата.

3. Генерирање нови лозинки

Вашите лозинки треба да бидат силни - прилично долги и не е речник - затоа тешко се скршуваат. И тие треба да бидат единствени, така што ако вашата лозинка за една локација е компромитирана, другите ваши сајтови нема да бидат ранливи. Двете апликации го прават овалесно.

Dashlane може да генерира силни, уникатни лозинки секогаш кога ќе креирате нова најава. Можете да ја приспособите должината на секоја лозинка и типот на вклучени знаци.

Keeper исто така автоматски ќе генерира лозинки и нуди слични опции за прилагодување.

Победник: Нерешено. Двете услуги ќе генерираат силна, единствена лозинка која може да се конфигурира секогаш кога ви е потребна.

4. Безбедност

Зачувувањето на вашите лозинки во облакот може да ве загрижува. Зарем не е како да ги ставите сите ваши јајца во една корпа? Ако вашата сметка била хакирана, тие ќе добијат пристап до сите ваши други сметки. За среќа, и двете услуги преземаат чекори за да се осигураат дека ако некој ги открие вашето корисничко име и лозинка, сепак нема да може да се најави на вашата сметка.

Вие се најавувате на Dashlane со главната лозинка и треба изберете силен. За дополнителна безбедност, апликацијата користи двофакторна автентикација (2FA). Кога ќе се обидете да се најавите на непознат уред, ќе добиете уникатен код по е-пошта за да можете да потврдите дека навистина сте вие ​​се најавувате. Претплатниците на Premium добиваат дополнителни 2FA опции.

Keeper исто така користи главна лозинка и двофакторна автентикација за заштита на вашиот трезор. Исто така, поставивте безбедносно прашање што може да се користи за ресетирање на главната лозинка ако ја заборавите. Но, бидете внимателни. Ако изберете прашање и одговор што е лесно да се погоди или открие, ќе го направите тоанаправете го вашиот свод со лозинка полесен за хакирање.

Ако тоа ве засега, можете да ја вклучите функцијата Самоуништување на апликацијата. Сите ваши датотеки на Keeper ќе се избришат по пет неуспешни обиди за најавување.

Победник: Нерешено. И двете апликации може да бараат да се користат и главната лозинка и втор фактор кога се најавувате од нов прелистувач или машина. Keeper, исто така, постави безбедносно прашање како начин да ја ресетирате лозинката доколку ја заборавите. Имајте предвид дека ако ова е поставено без грижа, потенцијално може да им олесните на хакерите да добијат пристап до вашата страница.

5. Споделување лозинка

Наместо да споделувате лозинки на парче хартија или текстуална порака, направете го тоа безбедно користејќи управувач со лозинки. Другото лице ќе треба да го користи истото како и вие, но неговите лозинки автоматски ќе се ажурираат ако ги промените, а вие ќе можете да го споделите најавувањето без тој всушност да ја знае лозинката.

Деловниот план на Dashlane вклучува корисни функции за употреба со повеќе корисници, вклучувајќи административна конзола, распоредување и безбедно споделување лозинка во групи. Можете да дозволите пристап до одредени локации на одредени групи корисници и да го правите тоа без тие всушност да ја знаат лозинката.

Keeper ви овозможува да споделувате лозинки или една по една или со споделување папка на време. Како Dashlane, можете да одлучите кои права ќе ги дадете на секојкорисник.

Победник: Чувар. Тоа ви овозможува да споделувате лозинки и папки, и го вклучува ова дури и со лични планови.

6. Пополнување на веб-формулари

Покрај пополнувањето на лозинки, Dashlane може автоматски да пополнува веб формулари, вклучително и плаќања. Има дел за лични информации каде што можете да ги додавате вашите податоци, како и дел за „дигитален паричник“ за плаќања за да ги чувате вашите кредитни картички и сметки.

Откако ќе ги внесете тие детали во апликацијата, автоматски ќе ги впише во правилните полиња кога ги пополнувате формуларите онлајн. Ако ја имате инсталирано екстензијата на прелистувачот, ќе се појави паѓачко мени во полињата каде што можете да изберете кој идентитет да го користите при пополнување на формуларот.

Keeper исто така може да пополнува формулари. Идентитетот & засилувач; Делот за плаќања ви овозможува да ги зачувате вашите лични податоци кои автоматски ќе се пополнуваат при купување и креирање нови сметки и може да поставите различни идентитети за работа и дома.

Кога ќе бидете подготвени да пополнете формулар, треба да кликнете со десното копче на полето за да пристапите до менито каде што Keeper може да го пополни за вас. Ова е помалку интуитивно од употребата на икона од страна на Dashlane, но штом знаете дека не е тешко.

Победник: Dashlane. Двете апликации можат автоматски да пополнуваат веб-формули, но Keeper е помалку интуитивен.

7. Приватни документи и информации

Бидејќи менаџерите со лозинки обезбедуваат безбеднаставете ги вашите лозинки во облакот, зошто да не складирате и други лични и чувствителни информации таму? Dashlane вклучува четири секции во нивната апликација за да го олесни ова:

 1. Безбедни белешки
 2. Плаќања
 3. Идентификатори
 4. Потврди

Можете дури и да додавате прилози на датотеки, а 1 GB простор е вклучен со платените планови.

Ставките што може да се додадат во делот Безбедни белешки вклучуваат:

 • Лозинки за апликации,
 • Акредитации на базата на податоци,
 • Детали за финансиска сметка,
 • Детали за правни документи,
 • Членства,
 • Акредитации за сервер,
 • Клучеви за лиценца на софтвер,
 • лозинки за Wifi.

Плаќањата ќе ги складираат деталите за вашите кредитни и дебитни картички, банкарски сметки и сметката на PayPal. Овие информации може да се користат за да се пополнат деталите за плаќање при наплатата или само да се користат како референца ако ви требаат детали за вашата кредитна картичка кога ја немате картичката на себе.

ID е местото каде што сте продавница за идентификација, вашиот пасош и возачка дозвола, вашата картичка за социјално осигурување и даночните броеви. Конечно, делот Потврди е место каде што можете рачно да додавате сметки за вашите купувања, било за даночни цели или за буџетирање.

Keeper не оди толку далеку, но ви дозволува да прикачувате датотеки и фотографии на секоја ставка. За да направите повеќе, треба да платите за дополнителни претплати. Безбедното складирање на датотеки (9,99 долари/годишно) ви дава 10 GB простор зачувајте ги вашите слики и документи, а KeeperChat (19,99 $/годишно) е безбеден начин за споделување датотеки со други. Но, апликацијата не ви дозволува да водите белешки или да складирате други форми на структурирани информации.

Победник: Dashlane. Ви овозможува да складирате безбедни белешки, широк опсег на типови податоци и датотеки.

8. Безбедносна ревизија

Одвреме-навреме, веб-услугата што ја користите ќе биде хакирана и вашата лозинка е компромитирана. Тоа е одлично време за промена на лозинката! Но, како да знаете кога тоа ќе се случи? Тешко е да се следат толку многу најавувања, но менаџерите со лозинки ќе ве известат.

Dashlane нуди голем број функции кои ја ревидираат безбедноста на вашата лозинка. Контролната табла Password Health ги наведува вашите компромитирани, повторно користени и слаби лозинки, ви дава целосен здравствен резултат и ви овозможува да ја промените лозинката со еден клик.

И Контролната табла за идентитет на Dashlane ја следи темната мрежа за да види дали вашата адреса на е-пошта и лозинката се протекоа и наведува какви било проблеми.

Keeper нуди две слични функции. Безбедносна ревизија ги наведува лозинките што се слаби или повторно употребени и ви дава севкупен безбедносен резултат.

BreachWatch може да ја скенира темната мрежа за поединечни адреси на е-пошта за да види дали имало прекршување. Може да го активирате BreachWatch кога користите бесплатен план, пробна верзија и веб-страница на развивачот за да дознаете дали имало какви било прекршувања на вастреба да се грижите за тоа, а потоа плаќајте ја услугата ако навистина сте компромитирани за да откриете кои лозинки треба да ги промените.

Победник: Dashlane. Двете услуги ве предупредуваат за безбедносни проблеми поврзани со лозинка - вклучително и кога страницата што ја користите е пробиена, иако ќе треба да платите дополнително за да го добиете тоа со Keeper. Dashlane нуди и автоматско менување на лозинките, иако не се поддржани сите страници.

9. Цени & Вредност

Dashlane и Keeper имаат значително различни ценовни структури и во зависност од вашите потреби, едното или другото може подобро да ви одговараат. И двете нудат бесплатен пробен период од 30 дена за цели на евалуација и бесплатен план, а оттогаш работите стануваат сосема поинакви. Еве ги нивните цени за претплата:

Dashlane:

 • Премиум: 39,96 $/годишно,
 • Премиум плус: 119,98 $,
 • Деловни: 48 $/ корисник/година.

Планот Premium Plus на Dashlane е единствен и нуди мониторинг на кредити, поддршка за враќање на идентитетот и осигурување за кражба на идентитет. Не е достапен во сите земји, вклучително и Австралија.

Keeper:

 • Keeper Password Manager 29,99 $/годишно,
 • Безбедно складирање датотеки (10 GB) 9,99 $ /година,
 • BreachWatch Dark Web Protection 19,99$/годишно,
 • KeeperChat 19,99$/година.

Ова се цени за Личниот план и може да се здружат заедно. чини вкупно 59,97 долари. Во суштина, таа заштеда од 19,99 долари годишнови ја дава апликацијата за разговор бесплатно. Достапни се и семејни, деловни и претприемнички планови.

Победник: Нерешено. Победникот овде ќе зависи од вашите сопствени потреби. Keeper Password Manager е поевтин за основните функции, но прилично скап ако ги додадете сите опции. Dashlane може да понуди подобра вредност за некои корисници, но ниту една од овие апликации не е идеална ако ваш приоритет е да плаќате помалку (или без) пари.

Конечна пресуда

Денес, секој има потреба од управувач со лозинки. Се справуваме со премногу лозинки за да ги задржиме сите во нашите глави, а рачно пишување не е забавно, особено кога се долги и сложени. И Dashlane и Keeper се одлични апликации со лојални следбеници.

Двете апликации се добро дизајнирани и целосно опремени и имаат конзистентни, лесни за користење интерфејси кои се задоволство за користење. Апликациите се подеднакво способни при безбедно извршување на основните работи: автоматско пополнување лозинки и генерирање нови. Нивните структури на цени за претплата се сосема различни, каде што Keeper нуди прифатлива основен план што може да се надополни со други услуги, додека Dashlane нуди единствена цена.

За повеќето луѓе , верувам Dashlane е подобрата опција. Тој е посилен во складирањето на приватни документи и информации и поинтуитивен во пополнувањето на веб-обрасци. Исто така, нуди целосна ревизија на лозинка без да бара дополнителна

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.