Grammarly vs. Word: Кој е подобар во 2022 година?

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Сите ние правиме правописни и граматички грешки. Трикот е да ги собереш пред да биде предоцна. Како го правиш тоа? Може да побарате некој друг да ја провери вашата работа пред да ја испратите или објавите, да користите проверка на правопис на Word или уште подобро, да користите апликација специјализирана за лекторирање.

Grammarly е една од најпопуларните од нив. Ќе ви ги провери правописот и граматиката бесплатно. Верзијата Premium исто така ќе ви помогне да ја подобрите читливоста на вашиот документ и да проверите за потенцијални прекршувања на авторските права. Достапен е приклучок за да се изврши во Microsoft Word на Windows и Mac. Прочитајте го нашиот целосен Grammarly преглед овде.

Microsoft Word нема потреба од вовед. Тој е најпопуларниот процесор на текст во светот и вклучува основна проверка на правопис и граматика. Но, во споредба со Grammarly, тие проверки се навистина основни.

Microsoft Editor е нов и директен конкурент на Grammarly. Таа користи вештачка интелигенција за да помогне во подобрувањето на вашето пишување. Неговите бесплатни функции вклучуваат правопис и основна граматика. Платената претплата ви дава пристап до јасност, концизност, формален јазик, предлози за вокабулар, проверка на плагијат („сличност“) и повеќе.

Функциите на уредникот се интегрираат во Word. Во зависност од верзијата и претплатата што ја имате, можеби веќе ќе можете да пристапите до функциите на Уредникот од процесорот на текст. Можев да тестирам многу од нив користејќи гово иднина, овие функции ќе бидат вклучени во Word, веројатно без дополнителни трошоци.

Победник: Нерешено. Во моментов нема огромна разлика во цената помеѓу премиум плановите на двете услуги. Во иднина, премиум функциите на Microsoft Editor може да бидат вклучени во Word без дополнителни трошоци. Во тој момент, Microsoft може да понуди подобра вредност од Grammarly.

Конечна пресуда

Испраќањето кореспонденција со правописни и граматички грешки може да ве чини вашата репутација. Дури и испраќањето е-пошта полна со грешка на пријател е срамно. Кога проверувате грешки, потребна ви е алатка на која можете да и верувате: алатка која ќе идентификува што е можно повеќе проблеми и ќе ви помогне да ги направите потребните корекции.

Microsoft Word доаѓа со основен правопис и граматика проверувач. Во моите тестови, пропушти премногу грешки за да биде сигурен. Grammarly и Microsoft Editor се многу подобри. Grammarly постојано ги идентификуваше буквално сите грешки и ги предложи вистинските корекции. Алатката на Microsoft не беше толку конзистентна.

Двете опции нудат премиум услуги со конкурентна цена. И двете ветуваат дека ќе го подобрат квалитетот на пишувањето и ќе ги идентификуваат потенцијалните прекршувања на авторските права. Ако тие карактеристики се важни за вас, вреди да се плати за двете услуги. Повторно, чувствувам дека Grammarly ја има предноста помеѓу двете.

Предлогот на вредноста ќе се промени во блиска иднина, сепак. Мајкрософт уредникфункциите се интегрираат во Word - тие можеби веќе се достапни во вашата верзија. Во тој момент, ќе добиете одлични карактеристики за лекторирање (веројатно) бесплатно. Во тој момент, ќе треба сами да процените дали поголемата конзистентност и построгите проверки на Grammarly вредат за цената на претплатата.

онлајн верзија на Word.

Значи, што е подобро? Grammarly, светскиот онлајн уредник на OG или Microsoft Editor, новото дете со голем буџет во градот? Ајде да дознаеме.

Grammarly vs. Microsoft Word: Како тие се споредуваат

1. Карактеристики за обработка на текст: Word

Grammarly е квалитетна граматичка проверка , но нуди основен процесор на текст. Можете да направите некои основни форматирање - вклучувајќи задебелени букви, закосени, подвлечени, наслови, врски и списоци - да добиете број на зборови и да го изберете вашиот јазик.

Ако сте Word корисник, ништо од тоа нема да ве импресионира. Нема прашање кој е подобар процесор на текст. Она што е интересно е дека Grammarly може да работи во Word како додаток, обезбедувајќи дополнителни функции за лекторирање. Тоа значи дека вистинските прашања се: Колку е подобро Grammarly во споредба со сопствената граматичка проверка на Word? Дали вреди да се инсталира? Дали вреди потенцијалните дополнителни трошоци?

Победник: Word. Нема прашање која апликација е подобар процесор на текст. За остатокот од овој напис, ќе истражиме дали корисниците на Word треба да размислат за инсталирање Grammarly како додаток.

2. Корекции на правопис чувствителни на контекст: Граматички

Традиционално, проверките на правопис имаат управувано со обезбедување дека сите ваши зборови се во речникот. Тоа е корисно, но не и непогрешливо. Многу сопствени именки, како што се имињата на компаниите, не се наоѓаат во речникот. Иако можете да користите аречник збор, сепак можеби е погрешен правопис во контекст.

И двете апликации ги проверував тест-документот кој е преполн со правописни грешки:

 • „Грешка“, вистинска правописна грешка
 • „Извинете“, правопис во ОК кога локализацијата на мојот Mac е поставена на американски англиски
 • „Некои“, „било која“ и „сцена“, кои се сите правописни грешки во контекст
 • „Гугл“, погрешно правопис на добро познато име на компанија

Бесплатната верзија на Grammarly успешно ја идентификуваше секоја грешка и го предложи точниот збор во секој случај .

Проверката на граматиката на Word идентификуваше четири грешки и пропушти три. „Грешка“ беше означена, но првата предложена корекција беше „стрелка“. „Грешка“ беше втората. „Некои“, „Гугл“ и „сцена“ исто така беа идентификувани и успешно поправени.

„Извинете“ и „било кој“ не беа идентификувани како грешки. Word не ги имаше подигнато поставките за локализација на мојот Mac и проверуваше за австралиски англиски. Дури и по промената на јазикот во американски англиски, погрешниот збор остана без ознака. Еден последен експеримент: рачно ги коригирав на „извинување“ и „било кој“. И тие правописи не беа означени како грешки.

Ја отворив онлајн верзијата на Word што има инсталирано Microsoft Editor , а потоа проверив повторно. Овој пат, сите грешки беа пронајдени.

Сепак, предложените корекции не беа толку точни како оние на Grammarly. ЗаНа пример, точниот предлог за „извини“ и „грешка“ беа наведени на второ место во двата случаи. Изборот на првиот предлог би резултирал со бесмислена реченица.

Победник: Граматички. Успешно ја идентификуваше и коригираше секоја грешка. Зборот идентификува четири од седум. Неговите први предлози не беа секогаш точни. Уредникот ја идентификуваше секоја грешка, иако вистинската корекција сè уште не беше секогаш наведена прва.

3. Идентификување граматички и интерпункциски грешки: Граматички

Исто така вклучив и куп граматички и интерпункциски грешки во мојот тест документ:

 • „Мери и Џејн го наоѓаат богатството“, несовпаѓање помеѓу бројот на глаголот и предметот
 • „Помалку грешки“, што треба да биде „помалку грешки“
 • „Би сакал, ако граматички се провери“, што вклучува непотребна и неточна запирка
 • „Mac, Windows, iOS и Android“ ја изоставува „Оксфордската запирка“, која често е се смета за подобра граматика, но е дискутабилна грешка

Повторно, бесплатната верзија на Grammarly успешно ја идентификуваше и коригира секоја грешка. Зборот најде само еден - најбезобразниот за Мери и Џејн.

Стандардно, Word не проверува за Оксфордска запирка. Дури и по проверка на таа опција, таа сè уште не ја означи грешката во овој пример. Конечно, не го поправи неточниот квантификатор, „помалку грешки“.

Според моето искуство, граматиката на Wordпроверувачот е многу помалку сигурен кога се обидувате да се осигурате дека вашиот документ е без грешки. Ако тоа е важно за вас, треба сериозно да размислите за користење на додатокот Grammarly, особено затоа што тој ќе прави вакви корекции бесплатно.

Повторното проверување со Microsoft Editor беше многу попрецизно: секоја грешка беше идентификувана освен една. „Помалку грешки“ сè уште не беше означено.

Победник: Grammarly успешно идентификуваше низа граматички грешки. Зборот ги пропушти повеќето од нив, додека Уредникот ги најде сите освен еден.

4. Предлог како да го подобрите вашиот стил на пишување: Grammarly

Видовме колку е успешна Grammarly при идентификување и поправка на правописни и граматички грешки. Потсетување: сето тоа го прави бесплатно. Верзијата Premium оди понатаму, сугерирајќи како можете да го подобрите вашиот стил на пишување во смисла на јасност, ангажираност и испорака.

Имав Grammarly Premium да проверам нацрт на една од моите постари написи за да видам каков вид на повратни информации што ги даде и колку ми помогна. Еве некои од предлозите што ги даде:

 • Претерано го употребив зборот „важно“ и наместо тоа можев да го користам зборот „суштински“.
 • Го употребив премногу зборот „нормално“ и можев евентуално користете „стандардно“, „редовно“ или „типично“ како замена.
 • Често го користев зборот „оцена“ и наместо тоа можев да користам „оценка“ или „оценка“.
 • Имаше неколку места каде што можев да го кажам истото користејќи гопомалку зборови, како на пример користење „дневно“ наместо „на дневна основа“.
 • Имаше неколку места каде што Грамарли предложи да поделам долга, сложена реченица на две поедноставни.

Сигурно не би ја направил секоја промена што ја предложи Grammarly, но го ценев внесувањето. Сфатив дека предупредувањата за често користените зборови и сложените реченици се особено корисни.

Microsoft Word не нуди проверка на читливоста. Сепак, неколку поставки за проверка на граматиката не се стандардно овозможени, како што се прикажување статистика за читливост и овозможување „Граматика и засилувач; Подобрувања“ наместо само „Граматика“.

Бев љубопитен за кој било дополнителен влез што може да ми даде Word за моето пишување, па под „Поставки за граматика“, ги овозможив овие дополнителни опции:

 • Двојна негација
 • Жаргон
 • Пасивен глас
 • Пасивен глас со непознат актер
 • Зборови во поделени инфинитиви
 • Контракции
 • Неформален јазик
 • Сленг
 • Јазик специфичен за родот
 • Клишеа

Потоа ја проверив истата нацрт-статија користејќи ја граматичката проверка на Word . Беа дадени многу малку дополнителни предлози. Најкорисно беше означувањето на запирката што недостасува по „ако е потребно“.

Не можев да најдам начин рачно да ја прикажам статистиката за читливост. Сепак, тие се прикажуваат автоматски откако ќе се изврши проверка на правопис.

Конечно, го проверив документот онлајн каде Microsoft Editor тргна на работа. Имаше многу повеќе да се каже за моето пишување.

 • „Различни дизајни“ може да биде поконкретно. „Асортиран дизајн“, „карактеристичен дизајн“ или „уникатен дизајн“ може да функционираат подобро.
 • „Слично на“ може да биде поконцизно ако го замениме со „како“.
 • Оксфорд што недостасува беше означена запирка, како и неколку други запирки кои недостасуваа и непотребни.
 • „Купување“ може да се замени со поедноставен збор, како што е „купување“.
 • „Прочитај низ“ може да биде поконцизен — „Прочитај“ беше предложено.
 • Таа наведе некои невообичаени зборови — „тактилни“, „стегнати“ и „врзани“ — и понуди замени кои почесто се користат.

Предлозите за читливост на уредникот се различни од оние на Grammarly, но сепак се корисни. Изборот на победник е донекаде субјективен, но јас ја давам предноста на Grammarly тука.

Победник: Grammarly. Тој понуди десетици корисни предлози за тоа како можам да ја подобрам јасноста и ангажираноста на моето пишување. Word не тврди дека помага да се подобри вашиот стил на пишување. Дури и кога се овозможени сите опции за проверка на граматиката, тој даде многу малку предлози. Уредникот нуди многу поконкурентно искуство.

5. Проверка за плагијат: Grammarly

Grammarly Premium ќе ве предупреди за плагијат. Тоа го прави со споредување на вашиот текст со милијарди веб-страници и академската база на податоци на ProQuest. Потоа ве предупредува кога има натпревар. Проверив дваразлични документи за да се оцени карактеристиката. Едниот содржеше неколку цитати, а другиот не. Проверката траеше помалку од една минута и во двата случаи.

Вториот документ беше ослободен од плагијат. Првиот беше пријавен дека е практично идентичен со написот пронајден на интернет - и таму беше објавена мојата статија на SoftwareHow.

Изворите на седумте цитати во статијата исто така беа правилно идентификувани.

Сепак, проверката на Grammarly не е сигурен. Во еден експеримент, проверив напис полн со текст што бесрамно го копирав од други веб-локации. Grammarly го најде 100% оригинален.

Microsoft Word во моментов не проверува дали има плагијат, но ќе го направи наскоро кога ќе се додаде Проверката на сличност на уредникот. Оваа функција користи Bing Search за да провери дали има онлајн документи со иста или слична содржина и треба да може да идентификува плагијат од онлајн извори.

Оваа функција сè уште не е достапна во Mac и онлајн верзиите на Word I'm моментално се користи, дури и по приклучувањето на програмата Office Insider. Не можев да ја тестирам функцијата, за жал.

Победник: Граматички. Го споредува вашиот текст со онлајн извори и академска база на податоци за да се идентификува потенцијалниот плагијат. Во блиска иднина, Microsoft Word ќе понуди слична функционалност со помош на Уредувач, но само ќе ги проверува онлајн изворите преку Bing Search.

6. Лесно користење: врзете ги

Двете апликациисе лесни за употреба. Граматично означува потенцијални грешки користејќи обоени подвлекувања. Лебдите над означениот збор ќе прикаже кратко објаснување за грешката и предлози. Еден клик ќе го исправи.

Интерфејсот на Microsoft е сличен. Меѓутоа, наместо да лебдите над зборот, треба да кликнете со десното копче на него.

Победник: Нерешено. Двете апликации го олеснуваат идентификувањето на потенцијалните грешки и нивното коригирање.

7. Цени & Вредност: Тај

Претпоставувајќи дека веќе имате пристап до Word, постојат многу начини бесплатно да ги проверите правописот и граматиката. Наједноставниот начин е да ги користите вградените функции на Word, иако ќе добиете подобри резултати со помош на приклучок. Grammarly и Microsoft Editor идентификуваат поширок опсег на грешки бесплатно.

Grammarly Premium додава дополнителни проверки. Ќе дава предлози за подобрување на читливоста, јасноста и ангажираноста на вашето пишување и ќе ве предупреди за потенцијални прекршувања на авторските права. Според моето искуство, Grammarly нуди попуст од најмалку 40% секој месец, потенцијално намалувајќи ги трошоците на 84 долари или помалку.

Microsoft Premium Editor нуди слични функции. Според мое мислење, тие не се толку корисни или целосно опремени. На пример, Editor ги проверува само онлајн изворите за плагијат, додека Grammarly проверува и академска база на податоци. Чини 10 долари месечно, што е малку поевтино од редовната цена на Grammarly. Моето разбирање е дека во

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.