Хемингвеј наспроти граматиката: која е подобра во 2022 година?

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Пред да испратите важна е-пошта или да објавите објава на блог, проверете дали има правописни и интерпункциски грешки - но не застанувајте тука! Погрижете се вашиот текст да биде лесен за читање и влијателен. Што ако тоа не дојде природно? Има апликација за тоа.

Hemingway и Grammarly се две популарни опции таму. Кој е подобар избор за вас? Овој преглед за споредба ве опфати.

Хемингвеј ќе го разгледа вашиот текст и кодот на бојата секоја област од вашето пишување каде што можете подобро. Ако на некои од вашите реченици им треба премногу долго за да се дојде до поентата, тоа ќе ви каже. Тоа ќе го стори истото со досадни или комплицирани зборови и прекумерна употреба на пасивното време или прилозите. Тоа е алатка фокусирана на ласер што ви покажува каде можете да ја намалите мртвата тежина од вашето пишување.

Grammarly е уште една популарна програма што ви помага да пишувате подобро. Започнува со корекција на вашиот правопис и граматика (всушност, тоа беше нашиот избор во нашиот преглед на најдобрата програма за проверка на граматиката), потоа ги идентификува прашањата за јасност, ангажираност и испорака. Прочитајте го нашиот детален Grammarly преглед овде.

Хемингвеј наспроти граматиката: споредба од глава до глава

1. Поддржани платформи

Не сакате алатка за лекторирање до која е тешко достапна; треба да работи на платформите каде што пишувате. Што е достапно на повеќе платформи - Хемингвеј или Грамарли?

 • Desktop: Tie. Двете апликации работат на Mac иWindows.
 • Мобилен: Grammarly. Нуди тастатури и за iOS и за Android, додека Хемингвеј не нуди мобилни апликации или тастатури.
 • Поддршка на прелистувачот: Grammarly. Нуди екстензии на прелистувачи за Chrome, Safari, Firefox и Edge. Хемингвеј не обезбедува екстензии на прелистувачот, но неговата онлајн апликација работи во кој било прелистувач.

Победник: Grammarly. Работи со која било мобилна апликација и ќе го провери вашиот правопис и граматика на која било веб-страница.

2. Интеграции

Најзгодно место за проверка на читливоста на вашата работа е местото каде што ја пишувате. Grammarly добро се интегрира со Microsoft Office на Mac и Windows. Додава икони на лентата и предлози во десниот панел. Бонус: работи и во Google Docs.

Хемингвеј не се интегрира со ниедна друга апликација. Треба да ја напишете или залепите вашата работа во неговиот онлајн или десктоп уредник за да ја проверите.

Победник: Grammarly. Тоа ви овозможува да го проверите вашето пишување во Microsoft Word или Google Docs и работи со повеќето веб-страници, вклучувајќи ги и клиентите за е-пошта преку Интернет.

3. Правопис & Проверка на граматика

Grammarly стандардно ја победува оваа категорија: Хемингвеј не ги коригира вашите правопис или граматика на кој било начин. Grammarly го прави ова многу добро, дури и со својот бесплатен план. Создадов тест-документ со голем број правописни, граматички и интерпункциски грешки, и тој ги фати и коригира сите.

Победник: Граматички. Тоапрецизно ги идентификува и коригира повеќето правописни и граматички грешки, додека ова не е дел од функционалноста на Хемингвеј.

4. Проверка на плагијат

Друга карактеристика што Хемингвеј не ја нуди е проверката на плагијат. Премиум планот на Grammarly го споредува вашето пишување со милијарди веб-страници и публикации за да се осигура дека нема прекршување на авторските права. За околу половина минута, го најде секој цитат содржан во тест документ од 5.000 зборови што го користев за да ја проценам карактеристиката. Исто така, јасно ги идентификуваше и ги поврза тие цитати со изворите за да можам правилно да ги цитирам.

Победник: Граматички. Веднаш ве предупредува за потенцијални прекршувања на авторските права, додека Хемингвеј не.

5. Основна обработка на зборови

Кога првпат го прегледав Grammarly, бев изненаден кога дознав дека некои луѓе го користат како свој обработка на текст. Иако неговите карактеристики се минимални, корисниците имаат корист од тоа што гледаат корекции на нивната работа додека пишуваат. Уредникот на Хемингвеј може да се користи и вака.

Ги има сите функции што ви се потребни кога пишувате за веб. Впишав малку текст во неговиот онлајн уредник и можев да додадам основно форматирање - само задебелени букви и закосени букви - и да користам стилови на наслови. Поддржани се списоци со точки и нумерирани, како и додавање хиперврски на веб-страници.

Деталната статистика на документите се прикажува во левиот панел.

Кога ја користите бесплатната веб-апликација, потребно е да користите копирање и залепување наизвадете го вашиот текст од уредникот. Десктоп апликациите од 19,99 долари (за Mac и Windows) ви дозволуваат да ги извезувате вашите документи на веб (во HTML или Markdown) или во формати TXT, PDF или Word. Можете исто така да објавувате директно на WordPress или Medium.

Бесплатната апликација на Grammarly (онлајн и десктоп) е слична. Прави основно форматирање (овој пат задебелени букви, закосени и подвлечени), како и стилови на наслови. Исто така, прави врски, нумерирани списоци, списоци со точки и статистика на документи.

Уредникот на Grammarly ви овозможува да поставите цели за вашиот документ. Тие цели се користат кога дава предлози за тоа како можете да го подобрите вашето пишување, вклучително и публиката на која пишувате, нивото на формалност, доменот (деловен, академски, неформален, итн.) и тонот и намерата за кои сакате .

Опциите за увоз и извоз на Grammarly се поцврсти. Вие не само што можете да пишувате или залепите директно во апликацијата, туку и да увезувате документи (додека тие не се во должина од повеќе од 100.000 знаци). Поддржани се Word, OpenOffice.org, текст и богат текст формати, а вашите документи може да се извезат во истите тие формати (освен текстуалните документи, кои ќе се извезуваат во Word формат).

Grammarly ќе ги складира сите овие документи на интернет, нешто што Хемингвеј не може да го направи. Сепак, не може да објавува директно на вашиот блог како што може Хемингвеј.

Победник: Grammarly. Има подобри опции за форматирање, увоз и извоз и можескладирајте ги вашите документи во облакот. Сепак, не може да објавува директно на WordPress или Медиум како што може Хемингвеј.

6. Подобрете ја јасноста и засилување; Читливост

Hemingway и Grammarly Premium ќе обојат делови од вашиот текст што имаат проблеми со читливоста. Хемингвеј користи нагласувања во боја, додека Grammarly користи подвлекувања. Еве ги шифрите што ги користи секоја апликација:

Хемингвеј:

 • Прилози (сина)
 • Употреба на пасивниот глас (зелена)
 • Реченици кои се тешки за читање (жолта)
 • Реченици кои се многу тешки за читање (црвена)

Граматично:

 • Коректност ( црвено)
 • Јаснотија (сина)
 • Ангажман (зелена)
 • Испорака (виолетова)

Ајде накратко да споредиме што секоја апликација понуди. Имајте предвид дека Хемингвеј ги истакнува проблематичните пасуси, но не предлага како можете да ги подобрите, оставајќи ја напорната работа на вас. Од друга страна, Grammarly дава конкретни предлози и ви дозволува да ги прифатите со едноставно кликнување на глувчето.

За да го искусите секој пристап, ја вчитав истата нацрт-напис во двете апликации. Двете апликации обележаа реченици кои беа премногу зборови или сложени. Еве еден пример: „Дактилографите на допир известуваат дека се прилагодуваат на поплиткото патување како јас, и многумина ја ценат тактилната повратна информација што ја нуди и откриваат дека можат да пишуваат со часови на неа.“

Хемингвеј ја истакнува реченицата со црвено, што покажува дека е „многу тешко за читање“, но не нуди ништопредлози за тоа како може да се подобри.

Grammarly, исто така, рече дека реченицата е тешка за читање, имајќи предвид дека пишувам за општа публика, а не за академски или технички читатели. Не нуди алтернативна формулација, но сугерира дека би можел да ги отстранам непотребните зборови или да ги поделам на две реченици.

И двете разгледуваат сложени зборови или фрази. Во друг дел од документот, Хемингвеј двапати го означи зборот „дополнителен“ како сложен и предложи да се замени или испушти.

Grammarly не гледа проблем со тој збор, но предложи да го заменам фраза „на дневна основа“ со еден збор „дневно“. „Неколку од“ беше идентификувано како зборливо од двете апликации.

Реченицата што започнува со „Ако слушаш музика додека пишуваш“ беше означена со црвено од Хемингвеј, додека Grammarly не ја виде проблем со него. Не сум сам што чувствувам дека Хемингвеј честопати е премногу чувствителен во однос на тешкотијата на речениците.

Граматиката има предност овде. Тоа ви овозможува да ја дефинирате вашата публика (како општа, упатена или експертска) и домен (како академска, деловна или општа, меѓу другото). Ги зема предвид овие информации кога го оценува вашето пишување.

Хемингвеј става акцент на идентификување на прилозите. Се препорачува да се замени парот прилог-глагол со посилен глагол каде што е можно. Наместо да се обидува целосно да ги елиминира прилозите, тој поттикнувакористејќи ги поретко. Во нацртот што го тестирав, користев 64 прилози, што е помалку од максимумот од 92 препорачани за документ со оваа должина.

Граматичноста не оди по прилозите како целина, но покажува каде би можело да се користи подобра формулација.

Граматично идентификува еден вид проблем што Хемингвеј не го прави: прекумерно употребени зборови. Тука спаѓаат зборовите кои се претерано употребувани општо, така што тие го изгубиле своето влијание, и зборовите што постојано ги користев во тековниот документ.

Граматично предложи да го заменам „важно“ со „суштинско“ и „ нормално“ со „стандардно“, „вообичаено“ или „типично“. Беше дадено вакво објаснување: „Зборот важен често се преупотребува. Размислете за користење на поконкретен синоним за да ја подобрите острината на вашето пишување“. Исто така, утврди дека многу често го користам зборот „оценки“ и ми предложи да заменам некои од тие случаи со „оценка или „оценка“.

На крајот, читливоста на резултатите од двете апликации. Хемингвеј го користи индексот за автоматска читливост за да одлучи кое ниво на оценка во САД е потребно за да се разбере вашиот текст. Во случајот со мојот документ, читателот од 7 одделение треба да го разбере.

Grammarly користи подетални метрики за читливост. Ја известува просечната должина на зборови и реченици, како и резултатот за читливост на Flesch. За мојот документ, таа оценка е 65. Граматички заклучи: „Вашиот текст најверојатно ќе биде разбран од читател кој има нанајмалку образование за 8-мо одделение (возраст од 13-14 години) и треба да биде прилично лесно за читање за повеќето возрасни>

Победник: Граматички. Тоа не само што ги означува областите каде што документот може да се подобри, туку дава конкретни предлози. Проверува поголем број проблеми и нуди покорисен резултат за читливост.

8. Цени & Вредност

Двете апликации нудат одлични бесплатни планови, но тешко е да се споредат бидејќи нудат многу различни функции. Како што заклучувам подолу, тие се комплементарни наместо конкурентни.

Апликацијата онлајн на Хемингвеј е целосно бесплатна и ги обезбедува истите функции за проверка на читливоста како и нивните платени апликации. Десктоп апликациите (за Mac и Windows) чинат по 19,99 долари. Основната функционалност е иста, но тие ви дозволуваат да работите офлајн и да ја извезувате или објавувате вашата работа.

Бесплатниот план на Grammarly ви овозможува да ги проверувате правописот и граматиката онлајн и на работната површина. Она за што плаќате е јасност, ангажман и проверки за испорака, како и проверка за плагијат. Планот Premium е прилично скап - 139,95 $/годишно - но добивате многу повеќе функционалност и вредност отколку што нуди Хемингвеј.

Grammarly испраќа месечни понуди за попуст преку е-пошта, и според моето искуство, тие имаат тенденција да се движат помеѓу 40 -55%. Ако сакате да ги искористите предностите на една од овие понуди, нагодишната цена на претплата би паднала помеѓу 62,98 и 83,97 долари, што е споредливо со другите претплати за проверка на граматиката.

Победник: Нерешено. И двете нудат бесплатни планови со различни предности. Grammarly Premium е скап, но нуди значително поголема вредност од Хемингвеј.

Конечна пресуда

Комбинацијата од бесплатните производи на Grammarly и Hemingway ќе ви даде повеќе функционалност од било што друго ако барате бесплатен систем за лекторирање.

Grammarly ги проверува вашите правопис и граматика, додека Хемингвеј ги нагласува проблемите со читливоста. Најдобро од сè, Grammarly може да работи во онлајн апликацијата на Хемингвеј за да можете сето тоа да го имате на истото место.

Сепак, ако сте спремни да платите за Grammarly Премиум, потребата за Хемингвеј целосно исчезнува. Grammarly не ги истакнува само сложените зборови и тешко читливите реченици; сугерира што можете да направите за да ги поправите. Проверува повеќе проблеми, ви овозможува да правите корекции со кликнување на глувчето и дава повеќе детали во своите извештаи.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.