Имате проблеми со Wi-Fi со macOS Catalina? Еве го поправањето

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Дали Wi-Fi на вашиот Mac ве фрустрира откако се надградивте во Каталина? Вие не сте сами.

Проблемот со Wi-Fi на macOS Catalina

Издавањето на macOS 10.15 се чини дека е поголемо од вообичаеното, а членовите на тимот SoftwareHow исто така имаа проблеми. Нашиот Wi-Fi постојано се исклучува и наидувавме на потешкотии при вчитување веб-страници.

Проблеми со Wi-Fi со macOS Catalina

По постојани проблеми, пребарувавме „Проблеми со Wi-Fi на Каталина“ и откривме има многу фрустрирани луѓе таму. SoftwareHow's JP откри дека неговиот MacBook постојано се поврзува и исклучува со Wi-Fi во неговата канцеларија (видео пример подолу). Неодамна тоа беше дури пет пати на ден.

Корисниците ги опишуваат своите проблеми на повеќе начини:

 • Некои корисници известуваат дека иако изгледаат за да бидат успешно поврзани со нивниот Wi-Fi, веб-локациите престанаа да се вчитуваат во нивните прелистувачи. Мислам дека се сеќавам дека тоа се случи неколку пати на мојот iMac, и се чини дека се случува без оглед на тоа кој прелистувач се користи.
 • Другите сметаат дека дури и не можат да вклучат Wi-Fi.
 • 8> MacBook Pro на еден корисник воопшто не успеа да пронајде ниту една Wi-Fi мрежа. Не можеше ни да се поврзе со точката на пристап на неговиот iPhone, освен ако тоа не го направи преку Bluetooth, наместо преку Wi-Fi.

Некои корисници успеаја да го решат проблемот само за да откријат дека се вратил откако ги рестартирале своите Mac. Колку фрустрирачки! Тоа е многупроблеми со мрежата. Дали постои решение?

Како да се обезбеди безбедно да работи Wi-Fi под Каталина

За среќа, решението за сите овие проблеми е исто. Не сум сигурен кој прв го предложил, но корисниците на форумот на Apple Communities и блоговите како macReports потврдуваат дека тоа функционира за нив. Ако тоа функционира за вас, охрабрете ги другите корисници со тоа што ќе не известите за вашите искуства во коментарите.

Еве што да направите.

Први чекори

Пред да отидете предалеку , започнете со ажурирање на најновата достапна верзија на macOS . Apple на крајот ќе го реши проблемот, а можеби тие веќе го имаат од вашето последно ажурирање. За да го направите ова, отворете Системски параметри потоа Ажурирање софтвер .

Се чини дека ова му помогна на мојот соиграч, ЈП. Имаше проблеми со Wi-Fi кога работеше бета верзија на macOS. Изгледа дека надградбата на најновата не-бета верзија го реши неговиот проблем, иако не можам да ветам дека ќе го реши вашиот.

Кога започна проблемот со Wi-Fi, неговиот MacBook Pro работеше со macOS 10.15.1 Beta (19B77a).

Потоа ги следеше упатствата и го ажурираше својот Mac до најновата верзија на macOS.

Неговиот Mac работи 10.15.1 (не-бета) три дена, а проблемот со Wi-Fi исчезна!

Сè уште имате проблеми? Продолжете со нашата поправка.

Направете нова мрежна локација

Прво, отворете Системски параметри , а потоа Мрежа .

Кликнете на паѓачкото мени Локација (во моментов вели Автоматско ) и кликнете Уреди локации .

Креирајте нова локација со кликнување на симболот „ + “ и преименувајте ја ако сакате. (Името не е важно.) Кликнете Готово .

Сега обидете се да се најавите на вашата безжична мрежа. Многу корисници сметаат дека сега работи. Ако сакате, можете да ја промените вашата локација назад во Автоматски и таа треба да работи и таму сега.

Понатамошни чекори

Ако сè уште се соочувате со проблеми со Wi-Fi , еве неколку последни предлози. Тестирајте го вашиот Wi-Fi по секој чекор, а потоа преминете на следниот ако сè уште не работи.

 1. Обидете се да ги вратите стандардните поставки за вашиот хардвер (вклучувајќи го вашиот Wi-Fi адаптер) со ресетирање на вашиот NVRAM. Прво, исклучете го компјутерот, а потоа кога ќе го подигнете, држете Option+Command+P+R додека не го слушнете ѕвончето за стартување.
 2. Под мрежните поставки, отстранете услугата Wi-Fi потоа додајте ја повторно. Отворете ги мрежните поставки како што направивте претходно, означете Wi-Fi , потоа кликнете на симболот „-“ на дното од листата. Сега додадете ја услугата назад со кликнување на симболот „+“, избирајќи Wi-Fi потоа кликнете Креирај . Сега кликнете Примени во долниот десен дел од прозорецот.
 3. Конечно, рестартирајте го вашиот Mac во безбеден режим . Исклучете го вашиот Mac и држете го Shiftклучете додека не се појави екранот за најавување.
 4. Ако сè друго не успее, контактирајте со поддршката на Apple.

Дали го решивме вашиот проблем?

Ако сè уште се соочувате со проблеми, држете се цврсто. Нема сомнение дека проблемот ќе се реши со идното ажурирање на системот од Apple. Во меѓувреме, еве неколку работи што можете да ги испробате:

 • Целосно исклучете го Wi-Fi и користете етернет кабел за да се поврзете со вашиот рутер.
 • Поставете Bluetooth или USB Лична точка на пристап на вашиот iPhone или iPad.
 • Контактирајте со поддршката на Apple.

Дали ви помогнавме да ги решите проблемите со Wi-Fi? Кој чекор или чекори помогнаа? Кажете ни во коментарите за да можат другите корисници на Mac да учат од вашите искуства.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.