Каде е бесплатната алатка за трансформација во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Алатката Free Transform ви овозможува да манипулирате со објекти и слики. На пример, можете да ги искривувате, ротирате, рефлектирате, стрижете или менувате големината на уметничките дела користејќи ја алатката Free Transform.

Јас го користам доста често за да трансформирам некои постоечки графики кога ми е мрзливо да дизајнирам своја од нула, но сепак сакам да му дадам малку личност на сток векторот. Тоа е удобна алатка за да ја имате подготвено за употреба.

Точно, оваа алатка не е стандардно прикажана во лентата со алатки, затоа многумина од вас се прашуваат каде се крие. Во зависност од тоа која верзија на Adobe Illustrator ја имате, корисничкиот интерфејс може да изгледа малку поинаков и има неколку начини да го пронајдете.

Сакате да знаете каде е и како да го поставите? Те фатив.

Каде е бесплатната алатка за трансформација во Illustrator?

Забелешка: сликите од екранот се направени од верзијата на Illustrator CC Mac. Верзијата на Windows може да изгледа малку поинаква.

Можете да го трансформирате вашиот објект на неколку начини. Ако едноставно сакате да се скалирате или ротирате, основната Алатка за избор ( V ) треба да работи добро. Ако треба да направите повеќе трансформации на вашиот објект, тогаш веројатно ќе сакате да проверите други опции.

Првиот чекор е да го изберете објектот што сакате да го трансформирате, а потоа од надземното мени, имате две опции.

Ако трансформирате текст, не заборавајте прво да исцртате текст .

1. Објект> Трансформирајте

Изберете како сакате да го трансформирате вашиот објект: Премести , Ротирај , Рефлектирај , Стриже или Скала . Откако ќе кликнете на која било од овие опции, ќе се прикаже скокачки прозорец и можете да ги внесете спецификите на поставките.

2. Ефект > Искривување & засилувач; Трансформирајте > Free Distort

Да, Free Distort ви овозможува слободно да го трансформирате вашиот објект. Кога ќе кликнете, ќе се прикаже скокачко поле.

Кликнете на точките за прицврстување на аголот на граничното поле за да се трансформирате и притиснете OK .

Друг начин да се трансформира уметничкото дело е користење на панелот Трансформирај . Кога ќе кликнете на некој објект, панелот Transform автоматски треба да се прикаже во Properties .

Сега, ако сакате да се придржувате до соодветната алатка Free Transform, ќе ја поставите во лентата со алатки.

Брзо поставување

Сакате да ја имате алатката Free Transform подготвена за употреба во вашата лента со алатки? Лесно. Кликнете на скриената лента со алатки за уредување на дното на лентата со алатки, пронајдете ја алатката Слободна трансформација под опцијата Измени и потоа повлечете ја до лентата со алатки каде што сакате да биде.

Подготвен за употреба! Забавувајте се со тоа.

Прашања?

Сè уште сте љубопитни? Погледнете што прашаа и другите дизајнери за алатката Free Transform.

Зошто алатката Free transform не се прикажува во Illustrator?

Алатката Free Transform не е стандардна алатка што ќе ја најдете во лентата со алатки,но може да имате пристап или брзо да го поставите. Ако ја видите алатката сива, тоа е затоа што вашиот објект не е избран. Кликнете на објектот што треба да го трансформирате и алатката ќе се покаже повторно достапна за употреба.

Кое е копчето за кратенка за активирање на алатката Бесплатна трансформација?

Со избраниот објект, можете да притиснете на кратенката на тастатурата E во Illustrator за да ја користите алатката Free Transform. Појавувачкиот прозорец на алатката ќе ви ги прикаже овие опции: Ограничување, Слободна трансформација, Извртување на перспективата и Слободно изобличување.

Како да ја отстраните алатката Слободна трансформација од лентата со алатки?

Сакате да организирате простор во лентата со алатки за други почесто користени алатки? Можете да ја отстраните алатката од лентата со алатки со влечење назад до панелот Уреди лента со алатки.

Дај! Го најдовте!

Би рекол дека најлесниот начин да ја пронајдете алатката Free Transform е да користите кратенка на тастатурата. Но, ако сакате да го искривите објектот, опцијата Free Distort е исто така доста корисна.

Освен за скалирање и ротирање што може да го направат полето за ограничување и алатката за избор, ќе треба да ја користите алатката Бесплатна трансформација за да манипулирате со уметнички дела на други начини.

Што ќе трансформирате?

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.