Како брзо да ја зачувате или да направите резервна копија од вашата прокреативна работа

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Треба да ја зачувате целата работа и на вашиот уред И на секундарна локација како iCloud . За да зачувате и да направите резервна копија на датотеките на вашиот уред, отворете ја вашата галерија Прокреирај и изберете ги датотеките што сакате да ги зачувате. Изберете Сподели , изберете го типот на датотека и кликнете Зачувај во датотеки .

Јас сум Керолин и го користев Procreate за да го водам мојот бизнис со дигитални илустрации за последните три години. Тоа значи дека секојдневно се соочувам со стравот да не го изгубам целиот мој драгоцен труд. Ова е една од најважните навики што треба да се развие пред да биде предоцна.

Постојат различни начини на кои можете да ја зачувате и да направите резервна копија на вашата работа на Procreate. Не е важно како го правите тоа, само направете го тоа! Подолу ќе наведам неколку едноставни начини на кои ќе се осигурам дека мојата работа е безбедна и здрава од заканата од целосно уништување.

Како да ја зачувате вашата потомство

Ова ќе биде малку различно од методот што го дискутирав во мојата статија Како да се извезат датотеки за множење бидејќи денес ќе се фокусираме на два вида ваша работа, завршена работа и работа што сè уште е во тек.

Зачувување завршена работа во потомство

Ќе сакате да изберете тип на датотека што ќе можете да ја користите АКО се случи најлошото и ја изгубите вашата оригинална датотека.

Чекор 1: Изберете го готовиот проект што сакате да го зачувате. Кликнете на алатката Акции (икона со клуч). Изберете ја третата опција која вели Сподели (бела кутија со стрелка нагоре). Ќе се појави опаѓачко мени.

Чекор 2: Откако ќе изберете кој тип на датотека ви треба, изберете го од списокот. Во мојот пример, избрав PNG бидејќи е датотека со висок квалитет и секогаш може да се кондензира во иднина доколку е потребно.

Чекор 3: Откако апликацијата ќе ја генерира вашата датотека, Ќе се појави екранот на Apple. Овде ќе можете да изберете каде сакате да ја испратите вашата датотека. Изберете Зачувај слика и датотеката .PNG сега ќе се зачува во вашата апликација Фотографии.

Кликнете за да ја видите целосната слика.

Зачувување на работата во тек

Ќе сакате да го зачувате ова како датотека .procreate. Ова значи дека вашиот проект ќе биде зачуван како целосен проект на Procreate, вклучувајќи оригинален квалитет, слоеви и снимање со временско застарување. Ова значи дека ако одите да го отворите проектот повторно, ќе можете да продолжите каде што сте застанале и да продолжите да работите на него.

Чекор 1: Изберете го готовиот проект што го сакате да заштедите. Кликнете на алатката Акции (икона со клуч). Изберете ја третата опција која вели Сподели (бела кутија со стрелка нагоре). Ќе се појави опаѓачко мени и изберете Прокреирај .

Чекор 2 : Откако апликацијата ќе ја генерира вашата датотека, ќе се појави екран на Apple. Изберете Зачувај во датотеки .

Чекор 3: Сега можете да изберете да ја зачувате оваа датотека на вашиот iCloud Drive или На мојот iPad , топло препорачувам да ги правите и двете.

Кликнетеза да ја прегледате целосната слика.

Опции за правење резервна копија на вашата прокреативна работа

Колку повеќе места можете да направите резервна копија на вашата работа, толку подобро. Лично, правам резервна копија од целата моја работа на мојот уред, во мојот iCloud, а исто така и на мојот надворешен хард диск. Еве брз преглед за тоа како да го направите тоа:

1. На вашиот уред

Следете ги чекорите погоре за да ја зачувате датотеката во кој било формат што ќе го изберете. Можете да ја зачувате вашата завршена работа во вашите „Фотографии“ и да ја зачувате вашата незавршена работа како датотеки .procreate во вашата апликација „Датотеки“.

2. На вашиот iCloud

Следете ги чекорите погоре за зачувување работа што сѐ уште е во тек. Кога ќе стигнете до чекор 3, изберете iCloud Drive . Сега ќе ви биде побарано да изберете папка. Направив една означена како Recreate Backup – Во тек. Ова ми прави јасно да најдам кога френетично го пребарувам мојот iCloud откако ми падна iPad…

3. На вашиот надворешен хард диск

Ако го цените вашиот мир на умот, јас препорачуваме да инвестирате во надворешен хард диск за да направите резервна копија на целата ваша работа. Во моментов, го користам мојот iXpand Drive. Едноставно го внесувам мојот диск во мојот iPad и ги влечам датотеките од Procreate на иконата на мојот надворешен хард диск.

Зачувување или споделување повеќе проекти во исто време

Постои брз начин да конвертирате повеќе проектите во избраниот тип на датотека и зачувајте ги. Едноставно отворете ја вашата галерија Procreate и изберете ги проектите што сакате да ги зачувате. Ќе се појави паѓачко мении ќе имате можност да изберете кој тип на датотека сакате. Потоа, сè што треба да направите е да ги зачувате во вашите датотеки, ролна од камера или надворешен хард диск.

Најчесто поставувани прашања

Подолу накратко одговорив на некои од вашите прашања поврзани со оваа тема:

Каде ги зачувува датотеките Procreate?

Одговорот на ова прашање е токму зошто е толку важно рачно да се зачувува и прави резервна копија од вашата работа.

Procreate НЕ автоматски ги зачувува датотеките на вашиот уред како некои други апликации го прават тоа. Апликацијата автоматски го зачувува секој проект во Галеријата на апликации периодично, но не ги зачувува датотеките никаде на друго место.

Како да направите резервна копија на Прокреирајте датотеки со слоеви?

Морате рачно да го зачувате вашиот проект со слоеви. Потоа префрлете ја зачуваната датотека на вашиот iCloud или на надворешен хард диск.

Дали Procreate се зачувува автоматски?

Procreate има одлична поставка за автоматско зачувување. Ова значи дека секогаш кога ќе го кренете прстот или пенкалото од екранот на отворен проект, тоа ја активира апликацијата да ги зачува вашите промени. Ова автоматски ги ажурира сите ваши проекти.

Сепак, овие промени се зачувуваат само во апликацијата Procreate. Ова значи дека Procreate НЕ автоматски ги зачувува вашите проекти на вашиот уред надвор од апликацијата.

Завршни мисли

Технологијата е многу како љубов. Тоа е неверојатно, но исто така може да ви го скрши срцето, затоа внимавајте да го дадете сето тоаимаш. Функцијата за автоматско зачувување на апликацијата Procreate не е само удобна, туку и суштинска. Сепак, сите апликации имаат пропусти и никогаш не знаете кога ќе се случат.

Затоа е толку важно да стекнете навика да зачувувате и да правите резервни копии на вашата работа на повеќе различни локации. Ќе се заблагодарите што вложивте дополнителни две минути кога ќе повратите стотици проекти на кои работевте со часови од вашиот живот.

Имате сопствен резервен хак? Споделете ги подолу во коментарите. Колку повеќе знаеме, толку подобро можеме да се подготвиме за тоа најлошото сценарио.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.