Како да добиете мазни линии во потомството (3 лесни чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

За да постигнете мазни линии во Procreate, треба да ги приспособите поставките за Streamline на четката што ја користите. Отворете ја вашата библиотека со четки, допрете ја четката и скролувајте надолу за да изберете Стабилизација. Под „Подоцна“, излизгајте го вашиот Износ на 100%, а потоа допрете Готово.

Јас сум Керолин и водам сопствен бизнис со дигитална илустрација користејќи го Procreate повеќе од три години. Ова значи дека знам сè за различните карактеристики што оваа апликација им ги нуди на своите корисници со цел да се создадат повисоки стандарди за дигитални уметнички дела.

Создавањето мазни линии во Procreate се сведува на комбинација на вашата техника на цртање и знаење како да соодветно приспособете ги поставките за четката. Денес ќе ви го покажам мојот омилен метод за креирање мазни линии додека цртате на вашето платно во апликацијата.

Key Takeaways

  • Мора рачно да ја приспособите поставката „Rreamline“ на секоја четкајте во Procreate.
  • Можете да ги ресетирате сите поставки за четката ако сакате да ги вратите промените што сте ги направиле.
  • Оваа функција може да помогне да се стабилизира вашата рака или да создаде помазни линии во вашето уметничко дело.
  • Ракавиците за цртање исто така можат да помогнат во создавање помазни линии во Procreate со елиминирање на дел од влечењето што може да биде предизвикано од контакт со кожата на екранот на вашиот iPad.

Како да добиете мазни линии во Procreate Користење на четки

Можете да го користите овој метод со која било од претходно вчитаните четки во вашата библиотека на четката Procreate. јас обичнозапочнете ги сите мои цртежи со Studio Pen бидејќи овозможува различни резултати во зависност од нивото на притисок. Исто така, лесно е да се стабилизира ова пенкало за помазни линии. Еве како:

Чекор 1: Нацртајте примерок линија на вашето платно за да можете да ги споредите промените што ќе ги направите. Потоа допрете ја алатката Библиотека со четки (икона за четка). Скролувајте надолу и допрете на Студио пенкало .

Чекор 2: Ќе се појави прозорецот на вашиот Brush Studio. Во менито на страничната лента, допрете на Стабилизација . Под StreamLine , лизгајте го копчето Amount надесно за да го зголемите процентот додека не го достигнете посакуваниот износ. Потоа допрете Готово .

Чекор 3: Сега користете ја четката за да креирате нова линија покрај оригиналот за да ја видите разликата што ја прави вашата нова поставка. Ќе забележите помалку несакани испакнатини и кривини во вашиот нов примерок на линија.

Како да ги ресетирате поставките за четката во Procreate

Штом ќе завршите со вашата четка или ако не сте среќни со промените што ги направивте, можете лесно да ги вратите овие промени и да ја ресетирате вашата четка на нејзините оригинални поставки. Еве како:

Чекор 1: Допрете на вашата четка додека не се отвори прозорецот на вашиот Brush Studio. Во менито од левата страна, скролувајте до дното и допрете на За оваа четка и изберете Ресетирај ги сите поставки .

Чекор 2: Ќе се појави нов прозорец со барање да потврдите дека сакате да продолжите соресетирање. Допрете ја црвената опција Ресетирање . Ова автоматски ќе ја ресетира вашата четка на нејзините оригинални поставки и може да продолжите да цртате со неа како и обично.

Други совети за цртање мазни линии во Procreate

Методот погоре е техничка поставка се менувате за да ја поддржите вашата четка за да создадете мазни линии. Но, како што споменав претходно, вашата техника на цртање исто така има огромен ефект врз ова. Подолу собрав некои од моите лични совети и трикови:

  • Избегнувајте силно да се потпирате на екранот бидејќи колку помалку се движи вашата рака, толку позабавена и под притисок линија ќе добиете од вашиот цртеж.
  • Одличен начин да се задржи добро ниво на флуидност и движење во вашиот цртеж е да користите ракавица за цртање. Ова е ракавица што го покрива делот од вашата рака што обично лежи на екранот (дланка/прст со розова боја) и го ограничува повлекувањето од вашата кожа кон стаклото.
  • Создавање побрз опсегот на движење додека цртате со кревање на раката повисоко од вообичаеното, исто така може да ви помогне да создадете помазна, поприродно формирана линија. Ова е особено корисно кога креирате калиграфија во Procreate.
  • Секогаш сакам да експериментирам со различни притисоци, особено кога користам нова четка што ја користам непознат со. Ова овозможува вашата рака да се навикне на движењето на цртање и може да доведе до помазни, потечни линии.

ЧПП

Подолу IНакратко одговоривте на некои од вашите најчесто поставувани прашања за тоа како да креирате помазни линии во Procreate:

Дали Procreate има стабилизатор на линија?

Да, така. Едноставно допрете на четката по ваш избор и ќе ја видите опцијата Стабилизација на лентата со алатки од левата страна. Овде ќе имате опција да ги измените поставките за стабилизација.

Како да добиете чисти линии во Procreate?

Можете да го користите методот или советите прикажани погоре за да добиете чисти линии на Procreate. Препорачувам да се обидете да експериментирате со различни брзини и притисоци кога цртате во апликацијата.

Како да нацртате мазни линии во Procreate Pocket?

Можете да ги следите истите чекори погоре за да го промените Streamline на секоја четка во Procreate Pocket. Ова ќе ви помогне да постигнете мазни линии при цртање во апликацијата.

Како да направите криви линии во Procreate?

Можете да го следите методот прикажан погоре, да експериментирате со вашиот стил на цртање или да ја користите алатката QuickShape за да постигнете криви линии во Procreate. Едноставно нацртајте ја вашата крива линија и држете ја додека автоматски не формира технички обликувана линија кога ќе се активира QuickShape.

Каде е StreamLine во Procreate?

Можете да пристапите до лентата со алатки StreamLine во која било од четките на Procreate со допирање на одредената четка што сакате да ја користите. Ова ќе го отвори прозорецот Brush Studio во кој се сместени сите ваши поставки за четката.

Заклучок

Ова е суштинска алатка за да знаете дали ќе цртате многу во апликацијата Procreate. Секоја претходно поставена четка доаѓа со целосно мени со различни поставки што можете да ги приспособите за да одговараат на секоја ваша потреба.

Препорачувам да поминете малку време со поставките за четката бидејќи има неограничен број начини на кои можете да ја менувате секоја четка. Често поминувам безброј часови играјќи се со различни промени во поставките за да видам какви интересни ефекти можам да откријам.

Како да креирате сопствени мазни линии во Procreate? Оставете го вашиот одговор во коментарите подолу за да можеме да го споделиме заедно.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.