Како да додадете Bleed во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Мило ми е што го поставуваш ова прашање денес за да не направиш невнимателна грешка како јас.

Додавањето крварења на вашите уметнички дела не е само одговорност на печатницата, туку е и ваша одговорност. Не можете да ги обвините за лошото сечење затоа што сте заборавиле да додадете крвавење. Па, јас зборувам за себе. Сите учиме од искуство, нели?

Еднаш испратив флаер за настани за печатење, 3000 примероци, и кога го добив уметничкото дело, забележав дека некои букви во близина на рабовите беа малку отсечени. Кога се вратив во датотеката Ai, сфатив дека заборавив да додадам крварења.

Голема лекција!

Оттогаш, print = add bleed е формулата во мојата глава секогаш кога добивам проект што треба да се испечати.

Во ова упатство, ќе научите што се крварења, зошто да користите крварења и како да ги додадете во Adobe Illustrator.

Ајде да нурнеме!

Што се крварења и засилувач; Зошто треба да ги користите?

Да бидеме имагинативни. Bleed е заштитник на рабовите на вашите уметнички плочи. Најчесто се користи кога треба да испечатите PDF верзија на вашиот дизајн.

Како што можете да видите, bleed е црвената граница околу вашата уметничка табла.

Иако вашиот дизајн е во уметничката табла, кога ќе го печатите, дел од рабовите сепак може да бидат отсечени. Bleeds може да спречи отсекување на вистинското уметничко дело бидејќи тие ќе бидат исечени наместо рабовите на уметничката табла, така што го заштитува вашиот дизајн.

2 начини да додадете крвавење воIllustrator

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата Adobe Illustrator CC 2021 Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку. Корисниците на Windows го менуваат копчето Command во Ctrl .

Можете да поставите крварење кога креирате нов документ или да ги додавате на постоечко уметничко дело. Идеално, ако веќе знаете дека е дизајн за печатење, треба да го поставите кога креирате нов документ. Но, ако навистина сте заборавиле, има и решение.

Додавање крварења во нов документ

Чекор 1: Отворете Adobe Illustrator и креирајте нов документ. Одете во надземното мени и изберете Датотека > Ново или користете ја кратенката на тастатурата Команда + N .

Треба да се отвори поле за поставување документи.

Чекор 2: Изберете големина на документ, измерете го типот (pt, px, in, mm, итн.) и во делот за крварење внесете ја вредноста за крварење. Ако користите инчи, најчесто користената вредност за крварење е 0,125 инчи , но не постои строго правило.

На пример, лично, претпочитам да користам mm кога дизајнирам за печатење и секогаш го поставувам моето крварење на 3 mm .

Кога ќе се активира копчето за врска, треба да внесете само една вредност и таа ќе се применува на сите страни. Ако не сакате исти крварења за сите страни, можете да кликнете за да ја прекинете врската и да ја внесете вредноста поединечно.

Чекор 3: Кликнете Креирај и вашиот нов документ е креирансо крварења!

Ако сакате да се предомислите за вредностите на крварење откако ќе го креирате документот, сепак можете да го направите по истиот метод како додавањето на крварења на постојните уметнички дела.

Додавање крварења на постојните уметнички дела

Го завршивте вашиот дизајн и сфативте дека не додадовте крварења? Нема голема работа, сепак можете да ги додадете. На пример, овие букви ги прицврстуваат рабовите на уметничката табла и би било предизвик да се печатат или исечат, па затоа е добра идеја да се додадат крварења.

Одете во надземното мени и изберете Датотека > Поставување документ . Ќе видите скокачки прозорец за поставување документ и можете да внесете вредности за крварење.

Кликнете OK и крварењата ќе се појават околу вашата табла.

Зачувување како PDF со крварење

Ова е најважниот чекор пред да го испратите вашиот дизајн за печатење.

Кога ќе се појави ова поле за поставки, одете на Ознаки и крварења . Променете го претходно поставеното Adobe PDF во [Висококвалитетно печатење] и во делот Bleeds, штиклирајте го полето Use Document Bleed Settings .

Кога ќе ја проверите опцијата Use Document Bleed Settings, таа автоматски ќе ја пополни вредноста за крварење што ја внесовте кога го креиравте документот или го додадовте од поставувањето на документот.

Кликнете Зачувај PDF . Кога ќе ја отворите датотеката PDF, ќе видите дека има простор на рабовите (се сеќавате ли дека буквите ги допираа рабовите?).

Нормално, Иби додале и ознаки за дотерување за да се олесни сечењето.

Ако сакате да ги прикажете ознаките за скратување, можете да ја проверите опцијата Скрати ознаки кога ќе ја зачувате датотеката како pdf, а остатокот да го оставите како што е.

Сега вашата датотека е добра за печатење.

Заклучок

Ако дизајнирате за печатење, треба да стекнете навика да додавате крварења во моментот кога ќе го креирате документот за да можете да почнете да ја планирате позицијата на уметничкото дело од самиот почеток.

Да, може да го додадете и подоцна од Поставување документи или кога ја зачувувате датотеката, но можеби ќе треба да ја промените големината или да го прилагодите вашето уметничко дело, па зошто е проблемот?

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.