Како да додадете Blur во PaintTool SAI (3 различни методи)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

PaintTool SAI е првенствено програма за цртање која има ограничени ефекти на заматување. Сепак, постои една основна функција SAI што можете да ја користите за додавање ефекти за заматување на вашите цртежи во менито Филтер .

Моето име е Елијана. Имам диплома за ликовни уметности во илустрација и користам PaintTool SAI повеќе од седум години. Знам сè што треба да се знае за програмата, а се надевам дека наскоро ќе знаете и вие.

Во овој пост, ќе ви дадам чекор-по-чекор инструкции за тоа како да додадете ефект на заматување на вашиот цртеж во PaintTool SAI.

Постојат три начини за замаглување на објекти во PaintTool SAI. Ајде да влеземе во тоа!

Клучни препарати

  • Користете Филтер > Замаглување > Гаусово замаглување за да додадете ефект на заматување на вашиот цртеж.
  • Користете повеќе слоеви на непроѕирност за да симулирате Замаглување на движење во PaintTool SAI.
  • PaintTool SAI Верзијата 1 вклучува алатка Blur . За жал, оваа алатка не беше интегрирана со верзијата 2.

Метод 1: Додавање заматување со филтер > Заматување > Gaussian Blur

PaintTool SAI има една основна карактеристика за додавање заматување на сликата. Оваа функција се наоѓа во паѓачкото мени Филтер и ви овозможува да додадете Гаусово замаглување на целниот слој.

Следете ги чекорите подолу за да додадете заматување во PaintTool SAI.

Чекор 1: Отворете ја вашата датотека PaintTool SAI.

Чекор 2: Изберете го слојот што сакате да го замаглите во панелот за слоеви.

Чекор 3: Кликнете на Филтер и потоа изберете Заматување .

Чекор 4: Изберете Gaussian Blur .

Чекор 5: Уредете го вашето замаглување по желба. Погрижете се да проверите Преглед за да можете да ги гледате вашите уредувања во живо.

Чекор 6: Кликнете Во ред .

Уживајте!

Метод 2: Користете слоеви на непроѕирност за да креирате заматување на движење

Иако PaintTool SAI нема основна карактеристика за создавање замаглувања на движење, можете рачно да го креирате ефектот преку стратешка употреба на непроѕирност слоеви.

Еве како:

Чекор 1: Отворете ја датотеката PaintTool SAI.

Чекор 2: Изберете го целниот слој со кој би сакале да создадете замаглување на движење. Во овој пример, користам бејзбол.

Чекор 3: Копирајте и залепете го слојот.

Чекор 4: Ставете го вашиот копиран слој ПОД вашиот целен слој.

Чекор 5: Променете го непроѕирност на слојот на 25% .

Чекор 6: Поставете го слојот така што малку го поместува целниот слој.

Чекор 7: Повторете ги овие чекори онолку пати колку што е потребно, приспособувајќи ја непроѕирноста на вашите слоеви колку што е потребно за да го добиете посакуваниот ефект на заматување при движење.

Еве блиску до моите последни слоеви и нивната непроѕирност.

Уживајте!

Метод 3: Додавање Blur со алатката Blur

Алатката Blur беше истакната алатка во PaintTool SAI верзија 1. За жал,оваа алатка не беше интегрирана со верзијата 2, но добрата вест е дека можете да ја рекреирате!

Погледнете го видеото подолу за да дознаете како да ја рекреирате алатката Blur во PaintTool SAI верзија 2.

Финални мисли

Додавањето замаглување во PaintTool Sai е лесно, но ограничено. Како примарен софтвер за цртање, PaintTool SAI дава приоритет на карактеристиките на цртањето пред ефектите. Ако барате различни опции за заматување, програма како Photoshop ќе биде посоодветна за оваа намена. Јас лично ги зачувувам моите илустрации во SAI како .psd, а потоа додавам ефекти како Blur во Photoshop.

Како создавате ефекти за заматување? Дали претпочитате PaintTool SAI, Photoshop или друг софтвер? Кажете ми во коментарите подолу!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.