Како да додадете и користите LUT во Final Cut Pro (9 чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Табелите за пребарување ( LUTs ) се многу слични на филтрите што можеби сте ги примениле на фотографијата на вашиот телефон, LUT може да го промени расположението на видеото , или цел филм, само со закосување на бојата, контрастот или осветленоста на вашиот конечен изглед.

Не е изненадувачки, „корекцијата“ на бојата и „оценувањето“ на боите е занимање со полно работно време на зголемениот број на специјализирани филмски монтажери. И додека LUT никогаш нема да ја замени стручноста на овие луѓе, тие се неверојатно брз начин да се преврти изгледот на сцената и често може да биде - без никакви измени - токму она на што се надевавте.

Во текот на деценија снимав филмови, почнав да се потпирам на LUT за да помогнам (брзо) да се создаде визуелна кохезија во она што секогаш изгледа како куп снимки направени со различни камери, различни филтри или нешто повеќе од различни денови (кога светлината ќе биде суптилно различна).

Но, на крајот, LUT може да го промени целокупниот изглед на вашиот филм толку многу што вреди да одвоите неколку минути за да се чувствувате удобно да ги пробате.

Клуч Готови производи

  • Можете да додадете LUT со примена на приспособениот LUT Ефект на клип.
  • Потоа, во Инспектор , изберете кој LUT сакате да го примените.
  • Можете да го прилагодите Микс помеѓу оригиналниот клип и LUT во Инспекторот.

Како да инсталирате (и користите) LUT во Final Cut Pro

Прво, под претпоставка дека - драг читателу - не ха има било којLUT-и инсталирани на вашиот компјутер, ќе треба да преземете некои. Постојат стотици LUT достапни на интернет, некои бесплатни и многу скапи.

Ако сакате неколку бесплатни само за да започнете, обидете се овде, каде што ќе ги најдете LUT што ги користев во примерите подолу.

Но, кога ќе ги преземете датотеките, запомнете каде сте ги ставиле! Ќе треба да им пристапиме во последните чекори од инсталацијата.

Тоа е направено, чекорите за инсталирање на вашите нови LUT се прилично едноставни:

Чекор 1: Изберете го клипот или клиповите во вашиот Времеплов што сакате LUT да влијае.

Чекор 2: Откријте го прелистувачот на Final Cut Pro Effects , со кликнување на иконата во горниот десен агол на вашиот Времеплов (прикажано со црвено стрелка на сликата од екранот подолу).

Чекор 3: Изберете Боја во категоријата Ефекти (во црвениот круг во слика од екранот погоре)

Чекор 4: Кликнете на ефектот „Custom LUT“ (сина стрелка на сликата од екранот погоре) и повлечете ја на клипот на кој сакате да се примени вашиот LUT.

Претходните чекори му даваат до знаење на Final Cut Pro дека сакате да примените LUT на избраните клипови. Сега, ќе избереме кој LUT и, конечно, ќе направиме какви било измени за тоа како изгледа LUT.

Чекор 5: Осигурете се дека клипот(ите) на кои сакате да го примените LUT сè уште се избрани во вашата временска рамка и свртете го вашето внимание на Инспекторот . (Ако тоане е отворен, притиснете го копчето за префрлување Inspector прикажано со црвената стрелка на екранот подолу)

Чекор 6: Треба да го видите „Custom LUT ” Ефект што сте го избрале порано (прикажано со жолтата стрелка на сликата од екранот погоре). Следната линија ви овозможува да го изберете вашиот LUT со кликнување на паѓачкото мени (прикажано со сината стрелка на сликата од екранот погоре).

Чекор 7: Вашата листа на достапни L UT нема да изгледа како сликата од екранот подолу бидејќи ќе имаме инсталирани различни LUT, но во мојот пример, јас избрав папка со LUT наречена „35 бесплатни LUTs“ (која беше преземена од врската на почетокот на овој дел).

Сепак, треба да имате опција да изберете неодамна користен LUT или да увезете (прикажано со зелената стрелка на екранот).

Чекор 8: Кликнете „Избери прилагодено LUT“ (во близина на зелената стрелка на сликата од екранот погоре). Ќе се отвори прозорец Finder , кој ќе ви овозможи да ја отворите датотеката LUT каде и да сте ја зачувале.

Чекор 9: Кликнете на датотеката(ите) што сакате да ги увезете и кликнете „отвори“.

Имајте предвид дека можете да увезете LUT-датотеки кои имаат екстензија .cube или .mga и можат да избираат повеќе датотеки. И, можете само да изберете папка со LUT-датотеки и Final Cut Pro ќе ги увезе сите како папка слично како мојот пример „35 бесплатни LUT“ погоре.

И... го направивте тоа!

Ако избравте само еден LUT, тој ќе се примени на вашиотклип автоматски. Ако избравте повеќе датотеки или папка со LUT, ќе треба да изберете која LUT сакате да ја примените со повторно кликнување на паѓачкото мени LUT ( Чекор 6 ).

Но, LUT-ите што ги додадовте преку горенаведените чекори сега се инсталирани. Можете да ги примените на кои било идни клипови или проекти само со следење на чекорите 1-7 погоре, и наместо да кликнете на „Избери прилагодено LUT“ ( Чекор 8 ), можете само да кликнете на LUT или на папка со LUTs што ја сакате.

Едно последно нешто: Има само една поставка за LUT, а тоа е нивната Микс . Поставката може да се најде во Inspector .

Кога ќе кликнете на клип што има LUT, отворањето на содржината на Inspector треба да изгледа слично на сликата од екранот подолу (очигледно, LUT избраната ќе биде различна од мојата)

Двете опции под „Конвертирај“ – поставките Влез и Излез – најдобро е да се остават непроменети. Додека нивното менување ќе го промени изгледот на вашата слика, тоа ќе изгледа малку случајно и веројатно нема да биде многу корисно. Тие имаат (високо техничка) намена, но за повеќето LUT-ови што ќе ги преземете и увезувате, овие поставки ќе бидат ирелевантни.

Сепак, поставката Микс (прикажано со црвената стрелка на сликата од екранот погоре) може да биде многу корисна. Тоа е едноставна поставка на лизгачот што ќе го примени вашиот LUT на скала од 0 до 1. Значи, ако ви се допаѓа изгледот на LUT, но сакате да бидесамо малку помалку интензивно, лизгајте го тоа Измешајте малку надолу.

Забелешка: некои LUT од трета страна може да понудат дополнителни поставки што може да се дотераат во Inspector . Тие веројатно ќе го разјаснат ова и ќе ви кажат што прават поставките.

Финален изглед

LUT, како филтрите за iPhone, можат да отворат сосема нови светови за стилизирање на вашиот филм.

Сега кога знаете како да ги увезете, науката за нивно користење завршува. Оттука, на вас зависи да си играте со различни LUT, да го пронајдете она што го сакате и да видите што ве возбудува.

Во меѓувреме, ве молиме известете нè ако оваа статија ви беше корисна или мислите дека би можела да биде повеќе стилска ... И ако имате некои омилени бесплатно LUTs , ве молиме споделете ја врската! Ви благодариме.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.