Како да додадете музика или аудио во Final Cut Pro (лесни чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Додавањето музика, звучни ефекти или сопствени снимки во вашиот филмски проект Final Cut Pro е прилично едноставно. Всушност, најтешкиот дел од додавањето музика или звучни ефекти е да ја пронајдете вистинската музика за додавање и да го слушате вистинскиот звучен ефект за да го повлечете на своето место.

Но, искрено, пребарувањето за вистинските звуци може да одземе време и да биде забавно.

Како долгогодишен режисер кој работи во Final Cut Pro, можам да ви кажам дека – и покрај тоа што има над 1.300 инсталирани звучни ефекти – ќе ги запознаете или барем ќе научите како да го намалите еден можеби ќе сакате.

И мое тајно задоволство кога снимам филмови е целото време што го поминувам слушајќи музика, чекајќи додека не ја слушнам таа „совршена“ песна за сцената на која работам. >

Дел 1: Изберете музика

Ова можеби звучи очигледно, но пред да додадете музика во Final Cut Pro, потребна ви е датотека. Можеби сте ја преземале песната од интернет, можеби сте ја снимиле на вашиот Mac, но ви треба датотека пред да можете да ја увезете во Final Cut Pro.

Final Cut Pro има дел во страничната лента за додавање музика (видете ја црвената стрелка на сликата подолу), но ова е ограничено на музиката што ја поседувате. Претплатата на Apple Music (услугата за стриминг) не се брои.

И не можете да копирате или преместувате музички датотеки што можеби сте ги преземале преку Apple Music. Apple ги означува овие датотеки и Final Cut Pro нема да ви дозволи да ги користите.

Сега можете да користите специјален аудио софтвер за да снимате стримови на музика што се репродуцира на вашиот Mac – без разлика дали преку Safari или која било друга апликација.

Но, за ова ви требаат добри алатки или во спротивно, звукот може да звучи, добро, затаен. Моите лични омилени се Loopback и Piezo , и двете од генијалците во Rogue Ameba.

Сепак, запомнете дека секое аудио што го користите, а не е во јавен домен, веројатно ќе се наруши со сензорите за авторски права вградени во дистрибутивните платформи како YouTube.

Лесното решение со кое се избегнува рипување (извинете, снимање) на аудио преку вашиот Mac и без да се грижите за авторските права, е да ја добиете вашата музика од воспоставен обезбедувач на музика без авторски права.

Има тони од нив, со различни еднократни надоместоци и планови за претплата. За вовед во овој свет, погледнете ја оваа статија од InVideo.

Дел 2: Увезете ја вашата музика

Откако ќе ги имате музичките датотеки што сакате да ги вклучите, увезете ги во вашиот Final Cut Pro проектот е момент.

Чекор 1: Кликнете на иконата Import Media во горниот лев агол на Final Cut Pro (како што е прикажано со црвената стрелка на екранот подолу).

Ова отвора (обично прилично голем) прозорец што ќе изгледа какоскриншот подолу. За сите опции на овој екран, во суштина е исто како и скокачкиот прозорец на која било програма за увоз на датотека.

Чекор 2: Одете до вашите музички датотеки преку прелистувачот на папки означен во црвеното овално на сликата од екранот погоре.

Кога ќе ја пронајдете вашата музичка датотека или датотеки, кликнете на нив за да ги означите.

Чекор 3: Изберете дали да ја додадете увезената музика на постоечки Настан во Final Cut Pro или да креирате нов Настан . (Овие опции се прикажани со црвената стрелка на сликата од екранот погоре.)

Чекор 4: Конечно, притиснете го копчето „ Увези ги сите “ прикажано со зелената стрелка во горната слика од екранот.

Воила. Вашата музика е увезена во вашиот Final Cut Pro филм Проект.

Сега можете да ги најдете вашите музички датотеки во Страничната лента во папката Настан ќе изберете во Чекор 3 погоре.

Чекор 5: Повлечете ја музичката датотека од папката Настан во вашиот времеплов како што би правеле секој друг видео клип.

Pro Совет: можете да го заобиколите целиот прозорец Увези медиум со едноставно влечење датотека од Пронаоѓач прозорец во вашиот Времеплов . Те молам, не ми се лути што ја зачував оваа неверојатно ефикасна кратенка за самиот крај. Мислев дека треба да знаете како да го направите тоа на рачен (ако бавно) начин.

Додавање звучни ефекти

Final Cut Pro е одличензвучни ефекти. Библиотеката со вклучени ефекти е огромна и лесно може да се пребарува.

Чекор 1: Префрлете се на картичката Музика/Фотографии во страничната лента со притискање на истата икона Музика/Камера што сте ја притиснале погоре за да ги отворите опциите за музика. Но, овој пат, кликнете на опцијата „Звучни ефекти“, како што е прикажано со црвената стрелка на екранот подолу.

Откако ќе изберете „Звучни ефекти“, масивната листа на секој звучен ефект во моментот Се појавува инсталиран во Final Cut Pro (на десната страна на горната слика од екранот), кој вклучува повеќе од 1.300 ефекти - од кои сите се без авторски права.

Чекор 2: Нулете го ефектот што го сакате.

Можете да ја филтрирате оваа огромна листа на ефекти со кликнување на „Ефекти“ каде што жолтата стрелка покажува во над скриншот.

Ќе се појави паѓачко мени што ќе ви овозможи да филтрирате по тип на ефект, како што се „животни“ или „експлозии“.

Можете и само да започнете да пишувате во полето за пребарување под жолтата стрелка ако приближно знаете што барате. (Само што впишав „мечка“ во полето за пребарување за да видам што ќе се случи, и сигурно е дека доволно еден ефект сега е прикажан во мојата листа: „рикот на мечка“.)

Имајте предвид дека можете да ги прегледате сите звучни ефекти едноставно со кликнување на иконата „play“ лево од насловот на звучниот ефект (прикажано со црвената стрелка на екранот подолу), или со кликнување на кое било место во брановата форма над ефектот и притискање на лента за празно место за да започне/запре звукот да се репродуцира.

Чекор 3: Повлечете го ефектот до вашата временска линија.

Кога ќе го видите ефектот што го сакате во списокот, само кликнете на него и повлечете го на каде што сакате во вашиот Времеплов .

Воила. Сега можете да го преместувате или менувате овој клип со звучен ефект исто како и секој друг видео или аудио клип.

Додавање Voiceover

Можете лесно да снимате аудио директно во Final Cut Pro и автоматски да го додавате во вашата временска рамка. Прочитајте ја нашата друга статија за тоа како да снимате аудио во Final Cut Pro бидејќи детално го опфаќа процесот.

Финални (тивки) мисли

Без разлика дали сакате да додавате музика , звучни ефекти или сопствени снимки на вашиот филм, се надевам дека сте виделе дека чекорите се јасни во Final Cut Pro. Тешкиот дел е да ги пронајдете вистинските песни (идеално, без авторски права) за вашиот филм.

Но, не дозволувајте ова да ве одврати. Музиката е премногу важна за искуството на филмот. И, како и сè друго за монтажата на филмови, со текот на времето ќе бидете подобри и побрзи.

Во меѓувреме, уживајте во сите аудио функции и звучни ефекти што ги нуди Final Cut Pro и ве молиме известете не дали овој напис помогна или ако имате прашања или предлози. Ги ценам вашите повратни информации. Ви благодариме.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.