Како да додадете текст во Final Cut Pro (Брз водич)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Final Cut Pro го олеснува додавањето текст во вашиот филм. Без разлика дали се работи за почетна низа на наслови, завршни записи или само ставање на некои зборови на екранот, Final Cut Pro обезбедува разновидни шаблони со добар изглед и го олеснува нивното менување за да го добиете онаков изглед што го сакате.

По неколку години правење домашни видеа во iMovie, се префрлив на Final Cut Pro токму затоа што сакав поголема контрола врз текстот. Сега, повеќе од една деценија подоцна, снимав филмови за задоволство, но сепак претпочитам да го користам Final Cut Pro кога работам со текст.

Дозволете ми да ви покажам колку е лесно да се создаде почетна секвенца за вашиот филм со додавање анимиран наслов заедно со неколку клипови дополнителен текст.

Како да направите секвенца на наслови во Final Cut Pro

Final Cut Pro обезбедува неколку шаблони за наслови, вклучувајќи голем избор на анимирани наслови. Можете да ги најдете во областа Наслови , која е откриена (заокружена во зелено на сликата подолу) со притискање на иконата T во горниот лев агол на екранот за уредување Final Cut Pro .

Списокот што се појавува (под зелените кругови) се категории на шаблони за наслов, при што поединечните шаблони во избраната категорија се прикажани само лево.

Во примерот погоре , ја избирам категоријата „3D Cinematic“ на шаблони за наслови, а потоа го означувам (шаблонот е означен со бел преглед) шаблонот „Атмосфера“.

Го избрав овој за овој филм што го направив за националниот парк Јелоустоун затоа што изгледаше како камен. (Да, тоа е „тато шега“, но јас сум татко…)

Да го додадете во филмот е едноставно како да го повлечете шаблонот на временската линија на вашиот филм и да го спуштите над видео клипот каде што сакате да се види. Забележете дека Final Cut Pro ги бои сите текстуални ефекти во виолетова за да ви помогне да ги разликувате од филмските клипови, кои се сини.

Во мојот пример, го пуштив над првиот клип од филмот, прикажан во кафеното поле на сликата од екранот. Секогаш можете да го преместувате насловот со влечење и пуштање, или да го направите подолг или пократок со отсекување или продолжување на насловниот клип.

Како да уредувате текст во Final Cut Pro

Можете да уредувате кој било шаблон за текст во „инспекторот“ на Final Cut Pro. За да го отворите, притиснете го копчето за вклучување прикажано во кафениот круг на сликата подолу. Кога е активирано, полето под копчето се отвора што ви дава контрола над фонтот на текстот, големината, анимацијата и бројни други поставки.

На врвот на ова поле, моментално означено со сиво, е местото каде што сте внесете го текстот што го сакате во насловот. Избирам „Yellowstone 2020 A.D.“ за насловот на мојот филм, но сè што ќе напишете ќе ги има изгледот, големината и анимацијата на поставките во инспекторот.

Како да додадете „обичен“ текст во Final Cut Pro

Понекогаш само сакате да додадете некои зборови на екранот.Можеби тоа е за да го наведете името на некој што зборува на екранот, или името на локацијата што ја прикажувате, или само да се пошегувам во филмот - што е она што го избрав да го правам во овој филм.

За оваа шега беа потребни два шаблони за текст. Првиот е прикажан на сликата подолу, а поставеноста на насловот е прикажана внатре во кафената рамка, веднаш по насловниот текст прикажан на претходната слика.

Овој текст е избран од 3D Категоријата во горниот лев агол на екранот, а избраниот шаблон ( Основен 3D ) беше оној означен со бела граница. Инспекторот од десната страна на екранот го прикажува текстот (означен со сиво) што ќе биде прикажан на екранот, а под него фонтот, големината и другите параметри.

Сега, за да ја комплетираме шегата, на сликата подолу е прикажан третиот шаблон за текст користен во овој филм. Иако можеби е тешко да се замисли оваа низа текстуални клипови како филм, идејата беше да се појави насловот на филмот („Yellowstone 2020 A.D.“, потоа првиот блок од обичен текст, а потоа конечно оној на сликата подолу.

Завршување

Иако се надевам дека ќе правите подобри шеги во вашите филмови од мене, верувам дека можете да видите колку е лесно Final Cut Pro да отвори шаблони за текст, влечете и спуштете ги на вашата временска линија, а потоа изменете ги во Инспекторот.

Има многу повеќе што можете да направите со текстуални ефекти воFinal Cut Pro затоа ве охрабрувам да си играте, да продолжите да учите и да ме известите дали овој напис помогна или може да биде подобар.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.