Како да ги отстраните сите анимации во PowerPoint (лесни чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Анимацијата во слајдовите на Powerpoint е прекрасна карактеристика и топло препорачувам да ја користите. Можете да ги користите за да дадете акцент кога е потребно, да го задржите вниманието на вашата публика и да го контролирате протокот на информации во вашето слајд шоу. Сепак, анимациите имаат ограничувања и тие треба да се користат мудро.

Кога правите презентации, голем дел од вашето време може да потрошите на уредување и да се осигурате дека изгледаат како што треба. Отстранувањето анимации од Powerpoint понекогаш може да биде исто толку корисно како и нивното додавање.

Подолу, ќе разгледаме неколку методи за отстранување на анимациите на Powerpoint.

Како да отстраните анимации од MS PowerPoint

Постојат навистина два методи за тоа. Прво, можете трајно да ги отстраните слајд-по-слајд . Ова може да биде досадно, а процесот може да потрае некое време за големи презентации. Ако го изберете овој метод, силно препорачувам да направите резервна копија од вашиот оригинал.

Според мене, најдобриот метод е едноставно да ги исклучите . Има две придобивки од оваа опција. Прво, тоа е најбрзиот и наједноставниот метод за нивно отстранување. Второ, тие анимации сè уште ќе постојат. Ако некогаш сакате да ги вратите, се што треба да направите е повторно да ги вклучите. Можете да ги исклучите за едната публика, а потоа да ги вклучите за другата публика.

Прво да го разгледаме претпочитаниот метод за нивно исклучување. Едно нешто што треба да се има на ум е дека исклучувањето наанимациите нема да ги исклучат транзициите. Транзициите се ефекти кои се случуваат додека се движите од слајд во слајд.

Исклучување на анимација во PowerPoint

1. Отворете го вашето слајд шоу во Powerpoint.

2. На горниот дел од екранот, кликнете на табулаторот „Слајд шоу“.

3. Под таа картичка, кликнете „Постави шоу“.

4. Под „Прикажи опции“, кликнете на полето за избор покрај „Прикажи без анимација“.

5. Кликнете на „ok“.

6. Зачувајте го вашиот слајдшоу за да ги зачувате промените што штотуку ги направивте.

Анимациите сега треба да се исклучат. Препорачувам да го репродуцирате слајд шоуто за да го потврдите ова.

Ако треба повторно да ги вклучите, едноставно следете ги чекорите 1 до 3 погоре, а потоа отштиклирајте го полето за избор до „Прикажи без анимација“. Штом ќе ги исклучите, тие ќе се вклучат повторно.

Повторно, не заборавајте да ја тестирате вашата презентација пред да ја поставите пред публика.

Бришење анимации во PowerPoint

Бришењето анимации е прилично едноставно, но може бидете досадни ако имате многу од нив. Ќе треба да поминете низ секој слајд и да ги избришете рачно. Внимавајте да не избришете нешто што навистина сакавте да го задржите.

Добра идеја е прво да направите резервна копија на вашата оригинална презентација пред да ги избришете сите анимации. Убаво е да ја имате оригиналната копија ако сакате да се вратите на неа или да имате една со анимација и една без за различна публика.

Еве како да ја добиетезавршено:

1. Отворете го вашето слајд шоу во Powerpoint.

2. Погледнете ги слајдовите од левата страна на екранот и одредете кои од нив имаат анимации. Тие ќе го имаат симболот за движење покрај себе.

3. Кликнете на слајд со анимации.

4. Имајте на ум дека слајдовите што содржат „Transitions“ (ефектите прикажани додека се движите од слајд до слајд) исто така ќе го имаат овој симбол. Не сите слајдови со симболи за движење всушност ќе имаат анимации.

5. Кликнете на табулаторот „Анимации“ и потоа погледнете го слајдот за да одредите каде се анимациите. Секој предмет што има еден ќе има симбол покрај себе.

6. Кликнете на симболот за анимација покрај објектот и потоа притиснете го копчето „избриши“. Ова ќе ја избрише анимацијата за тој објект.

7. Повторете го чекор 4 за секој објект за анимација на слајдот.

8. Најдете го следниот слајд што содржи анимации како во чекор 2, а потоа повторете ги чекорите од 3 до 5 додека ниту еден од слајдовите нема симболи за анимација покрај себе.

9. Откако сите слајдови ќе бидат исчистени од анимации, зачувајте ја презентацијата.

Како што е погоре, не заборавајте да ја репродуцирате и тестирате вашата слајд-шоу темелно пред да ја користите за презентација. Не сакате да имате изненадувања кога всушност имате публика во живо.

Зошто да отстранувате анимации во Microsoft PowerPoint

Еве неколку вообичаени причини зошто можеби сакате да се ослободите од нив .

Премногу

Можеби штотуку сте научилекако да ги креирате овие привлечни функции во Powerpoint. Полудевте, искористивте премногу, а сега тие ви задаваат главоболка вам и на вашата потенцијална публика.

Иако можете да поминете низ еден слајд во исто време и да се обидете да го исчистите, можеби е полесно да ги отстраните и да започнете одново.

Повторна употреба на стара презентација

Да речеме дека имате стара презентација која добро функционираше. Би сакале повторно да го користите за да создадете нова, но не сакате повторно да ги користите анимациите.

Исто како погоре, можеби ќе сакате да ги отстраните сите тие ефекти и да започнете одново без да ја изгубите другата содржина. Ќе сакате лесен начин да го исчистите целото движење од вашите предмети, сепак, пред да започнете.

Несоодветно

Некогаш имав еден соработник кој создаде одлична презентација со извонредни ефекти. Навистина уживавме - додека нашиот менаџер не го виде тоа. Поради некоја причина, мислеше дека го одвлекуваат вниманието. Потоа продолжи да ја гребе преку јаглен пред целиот наш тим. Уф!

Иако не се согласував со него, инцидентот илустрира дека некои можеби не сакаат анимации во Powerpoint.

Ако имате публика за која знаете дека ќе ги гледа анимациите со презир, можеби е најдобро да се држите со основите.

Побрза презентација

Некои анимирани ефекти може да го забават вашиот компјутер. Меѓутоа, со денешните процесори, тоа не треба да биде проблем. Овие карактеристики, особено оние со кликање, би можеле да додадат дополнително времевашата презентација.

Ако вежбавте и вашата презентација не тече добро, можеби ќе одлучите само да се ослободите од тие анимации.

Тоа ја завршува оваа статија „како да се направи“. Ви покажавме два методи за отстранување на сите анимации од Powerpoint слајд шоу.

Се надеваме дека сега можете да ги исклучите сите ваши анимации кога е потребно, па дури и да ги вратите повторно ако сакате. Како и обично, ве молиме известете не ако имате какви било прашања.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.