Како да ги пронајдете боите на Pantone во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Иако повеќето проекти користат или CMYK или RGB режим, тие не се секогаш доволни. Што ако сакате да користите Pantone бои за производи? Ако користите Adobe Illustrator за моден дизајн, добра идеја е да ги имате при рака палетите на Pantone.

Нормално користиме режим на боја CMYK за печатење. Па, поконкретно печатење на хартија, бидејќи печатењето на други материјали е друга приказна. Технички, можете да користите CMYK или RGB за печатење на производи, но подобро е да имате бои на Pantone.

Во оваа статија, ќе научите како да ги наоѓате и користите боите на Pantone во Adobe Illustrator.

Забелешка: сите слики од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Каде да ги најдете боите на Pantone во Adobe Illustrator

Нема да можете да изберете Pantone како режим на боја, но можете да го најдете во панелот Swatches или кога ќе обоите уметничко дело.

Ако сè уште не сте ја отвориле таблата со примероци, одете во Прозорец > Часовници .

Кликнете на скриеното мени и изберете Отвори Swatch Library > Color Books и потоа изберете една од опциите Pantone. Обично, избирам Pantone+ CMYK Coated или Pantone+ CMYK Uncoated во зависност од проектот.

Откако ќе изберете опција, ќе се појави панел Pantone.

Сега можете да ги примените боите на Pantone на вашите уметнички дела.

Како да се користи PantoneБои во Adobe Illustrator

Користењето на боите на Pantone е исто како и користењето на примероци во боја. Сè што треба да направите е да го изберете предметот што сакате да го обоите и да изберете боја од палетата.

Ако веќе имате на ум боја, можете и да го напишете бројот во лентата за пребарување.

Боите на Pantone на кои претходно сте кликнале ќе се прикажат во панелот Swatches. Може да ги зачувате боите за идна референца ако ви требаат.

Што ако сакате да ја пронајдете бојата на Pantone на CMYK или RGB боја? Се разбира, можеш.

Како да конвертирате CMYK/RGB во Pantone

Можете да ја користите алатката Recolor Artwork за да ги конвертирате CMYK/RGB боите во Pantone бои и обратно. Следете ги чекорите подолу за да видите како функционира!

Чекор 1: Изберете ги боите (објектите) што сакате да ги конвертирате. На пример, јас го дизајнирав овој вектор за печатење на маица. Тоа е во режим на боја RGB, но сакам да ги дознаам соодветните бои на Pantone.

Чекор 2: Одете во надземното мени и изберете Уреди > Уреди бои > Повторно боење уметнички дела .

Треба да видите ваков панел во боја.

Чекор 3: Кликнете Библиотека во боја > Книги во боја и изберете опција Pantone.

Тогаш панелот треба да изгледа вака.

Можете да ги зачувате боите на Pantone на примероците со кликнување на опцијата за зачувување датотека и избирање Зачувај ги сите бои .

Боите на Pantone од ова уметничко дело ќе се прикажат на панелот Swatches.

Поставете над бојата и ќе го видите бројот на бојата на Pantone.

Ете, вака ќе ги дознаете боите на Pantone што се еквивалентни на CMYK или RGB бои.

Заклучок

Не постои режим на боја Pantone во Adobe Illustrator, но секако можете да ги користите Pantone боите на уметничките дела или да ја најдете Pantone бојата на вашиот дизајн.

Имајте на ум дека кога зачувувате или извезувате датотека, режимот на боја нема да се смени во Pantone, но дефинитивно можете да ја забележите бојата на Pantone и да ја известите печатницата.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.