Како да ги вратите датотеките на Excel што не се зачувани (Водич со 15 чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Губењето на работа затоа што не сте зачувале датотека е едно од најфрустрирачките чувства на земјата.

Можеби сте заборавиле да ја зачувате датотеката и вашиот компјутер паднал. Можеби сте кликнале на погрешно копче додека го затворате Excel и му наложивте да не ја зачува вашата работа.

Сите го знаеме тоа чувство на тоне - на сите ни се случило.

Деновиве, повеќето програми имаат автоматско зачувување. Тоа може да биде одлично, но ни дава навика да не ја зачувуваме нашата работа кога користиме софтвер што ја нема оваа функција. Ако ве фатат невнимателни и изгубите датотека, тогаш може да дојде до стресно попладне.

Може ли да ги вратам моите податоци во Excel?

Значи, ако случајно ги избришете податоците од Excel, дали може да ги вратите?

Тешко е да се даде дефинитивен одговор. Меѓутоа, ако сте го изгубиле поради неочекувано исклучување или грешка на корисникот, постои можност да го вратите најголемиот дел или сето тоа.

Excel има функција за автоматско зачувување што работи во заднина. Зачувува привремени копии од вашата датотека на друга локација во редовни интервали. Оваа функција за автоматско зачувување/автоматско враќање обично е стандардно овозможена кога софтверот е инсталиран.

Најдобар начин да ги зачувате вашите податоци безбедни е на прво место да спречите загуба. Приближно на крајот на оваа статија, ќе разгледаме набрзина некои работи што можете да ги направите за да избегнете губење податоци.

Но, прво, да видиме како да ги вратиме промените или уредувањата што можеби сте ги изгубиле од вашататабела.

Како да ги вратите незачуваните работни книги во Excel

Excel има опција за враќање на незачуваните работни книги. Сепак, има неколку предупредувања: прво, AutoRecover мора да биде вклучено - што, повторно, обично се прави стандардно. Второ, AutoRecover е поставено само да зачувува резервна копија на секои десет минути (сепак, може да ја промените оваа поставка).

Здрава практика е да се потврди дали Автоматското враќање е овозможено во вашата верзија на Excel. Ќе ви покажеме како да го направите тоа подоцна во оваа статија. Бидејќи зачувува резервна копија само еднаш на секои десет минути, можеби нема да ја вратите целата ваша работа. Сепак, вреди да се проба - подобро е враќањето на некои податоци отколку воопшто.

Друга забелешка за AutoRecover: тој десетминутен интервал за зачувување може да се промени. Исто така, ќе ви покажеме како да го направите тоа во следниот дел.

Следете ги овие чекори за да ги вратите промените на вашата табела.

Чекор 1: Отворете Microsoft Excel.

Чекор 2: Отворете нова празна работна книга (ако не ја отвори автоматски).

Чекор 3: Кликнете на „Датотека табот ” за да отидете во делот од менито со датотеки.

Чекор 4: Најдете каде се зачувани вашите резервни датотеки со кликнување на „Опции“.

Чекор 5: Кликнете на „Зачувај“ на левата страна на екранот. Ќе ја видите „Локација на датотеката за автоматско враќање“. Исто така, треба да ја видите штиклирана опцијата Автоматско враќање. Ако не е, тогаш вашата датотека веројатно немаше резервна копија - што за жалзначи дека нема да можете да го вратите.

Чекор 6: Користете го глувчето за да ја изберете патеката на датотеката во полето за автоматско враќање. Десен-клик, а потоа копирајте го во вашиот тампон. Можеби ќе ви треба за да ја пронајдете вашата датотека за враќање.

Чекор 7: Затворете го прозорецот со опции со кликнување на копчето „Откажи“.

Чекор 8: Вратете се на картичката „Датотека“.

Чекор 9: Побарајте ја врската „Врати незачувани работни книги“. Различни верзии на Excel ќе го имаат на различни места, но ќе биде некаде на екранот од менито „Датотека“. Во оваа конкретна верзија, врската е на долната десна страна (видете ја сликата подолу). Откако ќе го најдете, кликнете на него.

Чекор 10: Ова ќе отвори прозорец за истражување на датотеки. Погледнете дали вашата датотека е таму. Ако не е, ќе треба да ја залепите патеката што ја копиравте во вашиот бафер од менито со опции во локацијата на датотеката и притиснете Enter.

Чекор 11: Вие Ќе видите друга папка. Неговото име треба да започне со истото име како и датотеката што сакате да ја вратите. Кликнете двапати на таа папка за да ја отворите.

Чекор 12: Таму, ќе видите датотека што започнува со истото име како вашата датотека што недостасува. Неговата екстензија треба да биде „.xlsb“. Изберете го, а потоа кликнете на копчето за отворање.

Чекор 13: Ова ќе ја отвори последната автоматски зачувана верзија на датотеката. Ќе видите копче на врвот што вели „врати“. Ако изгледа дека ги има податоците што сакате да ги вратите,кликнете на копчето „врати“.

Чекор 14: Потоа ќе видите скокачки прозорец кој прашува дали сакате да ја презапишете вашата тековна верзија. Кликнете „Во ред“ ако сакате да продолжите.

Чекор 15: Вашата датотека сега треба да се врати на последната автоматски зачувана верзија.

Како да се Спречете ја загубата на податоци во Excel

Никој не сака да помине низ фрустрирачкиот процес на губење податоци и обид да ги врати, па затоа е најдобро да се обидете да спречите губење на податоци на прво место.

Да стекнете навика често да ја зачувувате работата е добра практика. Колку почесто штедите, особено по големи промени или дополнувања, толку помалку треба да се грижите.

Променувањето на голема табела може исто така да ве изложи на ризик да отстраните или менувате работи што немате намера да ги правите. Поради ова, не е лоша идеја да направите резервни копии на вашата датотека пред да ја уредите.

Никогаш не знаете кога ќе сакате да се вратите на претходната копија пред да направите промени. Иако Excel има одредена способност да го прави ова, подобро е да го имате под ваша контрола за да знаете во кој момент се направени важни промени.

Треба да се осигурате дека функцијата Автоматско враќање на Excel е вклучена. Можеби ќе сакате да ја промените стандардната поставка за правење резервна копија на секои десет минути на нешто како на секои пет минути.

Можете да направите многу промени за десет минути - може да изгубите значителен дел од работата ако компјутерот ви паднепред да истече тој интервал.

Од друга страна, внимавајте да не поставите резервна копија да работи премногу често. Ако го поставите еднаш во минута, може да видите проблеми со перформансите додека ја извршувате апликацијата. Играјте наоколу со поставката и видете што работи најдобро за вас.

За да потврдите дека Автоматското враќање е овозможено и да го промените временскиот интервал, можете да ги користите следните чекори.

Чекор 1: Во Excel, кликнете на јазичето „Датотека“ во горниот лев агол на екранот.

Чекор 2: Кликнете на „Опции“ во менито на левата страна на екранот.

Чекор 3: Кликнете на „Зачувај“ во менито лево од прозорецот Опции.

Чекор 4: Овде, ќе ги видите поставките „AutoRecover“, исто како што направивте во горниот дел. Проверете дали е штиклирано полето покрај „Зачувај информации за автоматско враќање на секои 10 минути“.

Чекор 5: Ако сакате да го промените временскиот интервал во кој се зачувува резервната копија информации, користете ја стрелката нагоре/надолу за полето за текст за да го промените времето.

Чекор 6: Кликнете на „ok“ за да ги зачувате вашите промени.

Друг корисен совет е да започнете да ги зачувувате вашите датотеки на виртуелен или облак диск, како што се One Drive или Google Drive. Складирањето на вашата работа на облак-диск гарантира дека ако вашиот компјутер се урна или вашиот хард диск умре, тој сè уште е достапен од друг компјутер.

Всушност, најчесто тие датотеки можете да ги отворите и на вашиот паметен телефон или таблет. Оваопцијата може да ви овозможи да се вратите на претходните верзии на вашата датотека и да го направи реставрацијата помалку болна.

Ако правите обемна работа со различни датотеки и треба да зачувате одредени верзии од нив, можеби ќе сакате да користите верзија контролен систем како што е GitHub.

Системите за контрола на верзии најчесто се користат од развивачите на софтвер за складирање и верзија на изворниот код. Овие системи може да се користат и за датотеки со документација за верзии, како што се табели на Excel.

Завршни зборови

Ако сте изгубиле податоци во табела на Excel поради неочекувано исклучување на компјутерот или сте го затвориле погрешно апликацијата без да ги зачувате вашите промени, тогаш можеби ќе имате среќа.

Поради функцијата Автоматско враќање на Excel, постои можност да ја оживеете изгубената работа. Се надеваме дека горенаведените чекори ќе ви помогнат да го направите токму тоа.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.