Како да го поправите кога Windows 10 WiFi нема да се вклучи

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Како и секој друг оперативен систем, Windows 10 има одлични карактеристики и фрустрирачки недостатоци. Ниту еден оперативен систем не е совршен (само мило ми е што се преселивме од Windows Vista!).

Еден проблем за кој слушнав, па дури и и самиот искусив, е неможноста да се вклучи Wi-Fi. Иако ова е проблем кој не е секогаш специфичен за Windows 10, се чини дека често се појавува.

Ако сè уште не сте запознаени со Windows 10 или едноставно не можете да сфатите како да поправете го, не грижете се. Неколку работи можат да го предизвикаат овој проблем. Ќе ви покажеме неколку брзи совети за да ги пронајдете и решите проблемите со поврзувањето со Интернет.

Прво пробајте ги едноставните решенија

Понекогаш кога ќе наидеме на проблеми со Wi-Fi, имаме тенденција да мислиме дека има некои комплицирани потребно решение. Како резултат на тоа, ги занемаруваме едноставните решенија. Сепак, секогаш е најдобро прво да се обидете со очигледното.

На тој начин, нема да потрошите огромно време обидувајќи се на непотребни, комплицирани решенија. Еве некои од главните работи што треба да ги разгледате пред да копате премногу длабоко во другите можности.

1. Проверете дали има прекинувач или копче за Wifi

Проблемот број еден што го видов е исто така најлесно се решава (ми се има случено многу пати). Погледнете дали вашиот компјутер или лаптоп има прекинувач за Wi-Fi. Многу модели ќе имаат надворешно копче што ќе ви овозможи да го вклучите или исклучите безжичниот хардвер. Честопати се удира по грешка или се ресетира когавашиот компјутер се рестартира.

Wi-Fi е исклучен и вклучен

Можеби е и функционално копче на вашата тастатура. Ако вашиот лаптоп има таков, честопати ќе има светло кое покажува дали Wi-Fi е вклучено.

2. Рестартирајте го компјутерот

Верувале или не, понекогаш поправањето на Wi-Fi е исто толку лесно како да го рестартирате вашиот машина. Имам лаптоп со безжичен адаптер кој престанува да работи повремено. Обично, тој оди во режим на мирување, потоа се буди, а потоа адаптерот не се буди со него. Рестартирањето го поправа проблемот секој пат.

Рестартирањето може да ги реши проблемите на неколку начини. Можеби се инсталирани нови драјвери. Може да има и ситуации кога хардверот и драјверите се замрзнале од некоја непозната причина. Чистото рестартирање на системот или ќе ја заврши инсталацијата или само ќе ги рестартира драјверите и хардверот потребни за да функционира уредот.

3. Проверете ја вашата WiFi мрежа

Ако нема прекинувач и рестартирањето не помага, следниот чекор е да се осигурате дека вашата безжична мрежа функционира. Ако е можно, користете друг компјутер, телефон или кој било уред способен да се поврзе на интернет за да потврдите дали ви е вклучено Wi-Fi.

Ако другите уреди можат да се поврзат, тогаш тоа не е мрежата - проблемот веројатно е некаде во вашиот компјутер. Ако другите уреди не можат да се поврзат, тогаш проблемот е во вашата мрежа.

Проверете го вашиот рутер за да се уверите дека сè уште работи. Исто така, треба да потврдите дека вашатаИнтернет услугата работи. Треба да има светло на вашиот рутер што покажува дали е поврзан или не.

Ако вашиот рутер не работи, направете отстранување проблеми за да го одредите неговиот проблем. Ако вашата интернет услуга не работи, јавете се на вашиот интернет провајдер за да дознаете што се случува.

4. Испробајте го вашиот компјутер на друга WiFi мрежа

Ако другите поправки погоре не успеат, обидете се да го поврзете компјутерот на друга мрежа и проверете дали сè уште имате проблеми. Одете во кафуле, куќа на пријател или дури и во вашата канцеларија.

Побарајте мрежа со 2G и 5G wifi бендови, а потоа пробајте ги и двете. Можеби вашата безжична картичка не го поддржува опсегот во вашиот дом или дека една од тие опсези не работи.

Да претпоставиме дека можете да го поврзете вашиот компјутер на друга мрежа. Ако е така, постои можност вашата картичка да е некомпатибилна со вашата мрежа. Можеби ќе треба да погледнете како да го надградите мрежниот адаптер или рутерот. Обидете се со следниот предлог, кој користи USB адаптер за WiFi.

5. Обидете се со друг адаптер за WiFi

Ова можеби звучи комплицирано, но навистина не е. Ако имате резервен USB адаптер за Wi-Fi наоколу, приклучете го на компјутерот и проверете дали ќе се поврзе на мрежата. Ако немате достапен USB адаптер, тие се релативно евтини. Може да добиете онлајн за помалку од 20 долари.

Ако USB адаптерот работи, тогаш ќе знаете дека вашиот вграден адаптер не успеа.Ова е малку вообичаено кога го користите адаптерот што доаѓа со вашиот компјутер. Тие обично се евтини и немаат долг животен век.

Други решенија

Ако едно од горенаведените решенија не функционира, сè уште имате опции. Обидете се да ги промените поставките за драјверите, да ги ажурирате драјверите или дури и да ги отстраните драјверите и потоа повторно да ги инсталирате. Повеќе информации за тоа како да го направите тоа се подолу.

Промената на поставките и драјверите може да влијае на вашиот систем, што можеби може да предизвика други проблеми. Ако не ви е удобно со тоа, однесете го вашиот компјутер кај професионалец за да го прегледа. Ако го правите тоа сами, направете резервна копија на поставките на системот со прво создавање точка за враќање. На тој начин, ако направите какви било промени што предизвикуваат вистински проблеми, можете барем да се вратите на местото каде што сте биле.

Исто така, добра идеја е да ги земете предвид сите постоечки поставки пред да ги промените. Ако не го реши проблемот, префрлете се на оригиналната поставка пред да го пробате следното решение.

Проверете ја услугата WLAN

Оваа постапка ќе направи брза проверка за да видите дали вашата WLAN услуга е вклучена на. Ако не е вклучен, веројатно ова е виновникот.

1. Кликнете на иконата Windows во долниот лев агол на работната површина.

2. Внесете „services.msc“ за да се појави „services.msc“ во прозорецот за пребарување. Кликнете на неа за да се појави програмата Services Utility.

3. Скролувајте надолу низ списокот на услуги. Најдете го оној наречен „WLANАвтоматско конфигурирање." Неговиот статус треба да гласи „Започна“.

4. Ако не е во состојба „Започнато“, кликнете со десното копче на неа и кликнете „Старт“. Ако беше, кликнете со десното копче на неа и кликнете на „Рестартирај“.

5. Почекајте услугата да започне резервна копија.

6. Проверете ја вашата Wi-Fi конекција. Се надеваме дека сега ќе работи.

Својства на мрежниот адаптер

Сега, да ги погледнеме својствата на вашиот мрежен адаптер. Потоа можеме да ги приспособиме за да видиме дали ова помага.

 1. Кликнете на симболот на Windows во долниот лев агол на работната површина.
 2. Впишете devmgmt.msc.
 3. Ова ќе ја прикаже апликацијата devmgmt.msc во прозорецот за пребарување. Кликнете на него за да го стартувате управувачот со уреди.
 4. Проширете го делот Мрежни адаптери.
 5. Најдете го вашиот адаптер за wifi, кликнете со десното копче на него, а потоа кликнете својства.
 6. Кликнете на табот „Напредно“.
 7. Во прозорецот за својство, изберете „802.11n Ширина на каналот за опсегот 2.4“. Променете ја вредноста од „Автоматски“ во „Само 20 MHz“.
 8. Кликнете „Ок“ и потоа проверете дали вашата Wi-Fi е сега вклучена.
 9. Ако ова не го реши проблемот , Ви препорачувам да се вратите назад и да ја промените поставката на „Автоматски“.

Ажурирајте го двигателот на уредот

Можеби е дека на вашиот безжичен адаптер му треба ажурирање на двигателот на уредот. Можете да ажурирате од Управувачот со уреди, кој можеби веќе сте го отвориле во горната процедура. Ако не, само следете ги овие чекори.

 1. Бидејќи вашата Wi-Fi не еработи, ќе треба да го поврзете вашиот компјутер директно со вашиот рутер со мрежен кабел за да стигнете до Интернет. Можете исто така да го врзете вашиот компјутер со вашиот телефон. Ќе ви треба интернет конекција за да го пронајдете најновиот драјвер за вашиот уред.
 2. Кликнете на симболот Windows во долниот лев агол на работната површина.
 3. Впишете devmgmt.msc.
 4. Ова ќе ја прикаже апликацијата devmgmt.msc во прозорецот за пребарување. Кликнете на него за да го стартувате управувачот со уреди.
 5. Проширете го делот Мрежни адаптери.
 6. Најдете го двигателот на вашиот wifi уред и кликнете со десното копче на него.
 7. Кликнете на „Ажурирај го драјверот Софтвер.”
 8. Ова ќе се појави прозорец кој ве прашува дали сакате Windows да го бара најдобриот драјвер за уредот или дали сакате рачно да го лоцирате и инсталирате драјверот. Изберете ја опцијата Windows да го бара најдобриот драјвер. Ако можете да се поврзете на интернет како што е опишано во чекор 1, Windows ќе пребарува на интернет за да го најде најдобриот и најновиот драјвер за вашиот уред.
 9. Штом Windows ќе го пронајде драјверот, ќе ви даде опција да изберете и инсталирај го.
 10. Изберете го драјверот и продолжете да го преземате и инсталирате драјверот.
 11. Откако ќе завршите, исклучете ја жичната врска на интернет и обидете се повторно со вашата Wi-Fi.

Деинсталирајте/реинсталирајте го драјверот за мрежа

Понекогаш драјверите на уредот се оштетуваат. Деинсталирањето и повторното инсталирање на нив можепонекогаш ги расчистуваат. Користете ги следните чекори за да го испробате ова.

 1. Кликнете на симболот Windows во долниот лев агол на работната површина.
 2. Впишете devmgmt.msc.
 3. Ова ќе ја прикаже апликацијата devmgmt.msc во прозорецот за пребарување. Кликнете на него за да го стартувате управувачот со уреди.
 4. Проширете го делот Мрежни адаптери.
 5. Најдете го двигателот на уредот за Wi-Fi и кликнете со десното копче на него.
 6. Кликнете на „Деинсталирај. ”
 7. Windows ќе го деинсталира двигателот.
 8. Кога ќе заврши деинсталирањето, рестартирајте го компјутерот.
 9. Кога компјутерот ќе започне да прави резервна копија, треба автоматски повторно да го инсталира драјверот.
 10. Откако е повторно инсталиран, проверете ја вашата Wi-Fi и проверете дали е вклучена и дали можете да се поврзете на вашата мрежа.
 11. Ако Windows автоматски не го открие и не го инсталира драјверот, вашиот безжичен адаптер има веројатно не успеа. Следниот чекор е да го замените.

Решавање проблеми на мрежата

Мрежното отстранување проблеми можеби ќе може да го пронајде и евентуално да го реши вашиот проблем. Едноставно е за извршување, но е хит или промашување во однос на решавање на мрежните проблеми. Сè уште вреди да се обидете ако сте заглавени.

 1. Кликнете на симболот на Windows во долниот лев агол на работната површина.
 2. Впишете „решавање проблеми“.
 3. Тоа треба да ја прикаже „системската поставка за решавање проблеми“. Кликнете на оваа опција.
 4. Потоа, во делот за интернет врски, кликнете на „Стартувај го отстранувачот на проблеми“.
 5. Кликнете на„Мрежен адаптер“. Потоа „Стартувај го отстранувачот на проблеми“.
 6. Ова ќе се обиде да го поправи или најде каков било проблем со вашиот мрежен адаптер.
 7. Може да каже дека можел да го поправи или да даде предлози.
 8. Откако ќе го поправи или сте го направиле она што ви кажува да го правите. Проверете дали вашата Wi-Fi сега работи.

Враќање на системот

Ако сè друго не успеа, последното нешто што можете да го пробате е да ги вратите системските поставки на одредена точка во времето кога знаете дека адаптерот сè уште работи. Ова може да биде малку ризично бидејќи може да изгубите други поставки кои можеби биле променети во тој период.

Доколку креирате точка за враќање за вашите тековни поставки, секогаш можете да се вратите на местото каде што сте моментално. Ова нема да влијае на ниту една од вашите кориснички датотеки или апликации.

За да го направите ова, ќе треба да запомните кога последен пат работел адаптерот за WiFi.

 1. Уште еднаш, кликнете на симболот на Windows во долниот лев агол на вашата работна површина.
 2. Овој пат, напишете Recovery.
 3. Во панелот за пребарување, кликнете на „Recovery Control panel“.
 4. Во следниот прозорец, кликнете на „Отвори обновување на системот“.
 5. Изберете ја опцијата „Избери друга точка за враќање“ и потоа кликнете на копчето „Следно“.
 6. Ова ќе отвори листа на точки за обновување. Кликнете на полето за избор во долниот дел од прозорецот што вели „Прикажи повеќе точки за обновување“.
 7. Ова ќе ви даде подолгсписок на точки за враќање од кои можете да изберете.
 8. Обидете се да се сетите кога последен пат работеше вашата Wi-Fi.
 9. Изберете точка за враќање веднаш пред тоа.
 10. Кликнете „Следно“, потоа кликнете „Заврши“.
 11. Откако обновувањето ќе заврши, можеби ќе треба да го рестартирате системот. Потоа, проверете дали ви работи Wi-Fi.

Завршни зборови

Ако ниту едно од горенаведените решенија не функционирало, имате лош безжичен адаптер. Ако не можете да се поврзете на која било Wi-Fi мрежа, тоа дополнително може да укаже на проблем или дефект со хардверот. Како што споменавме погоре, можеби ќе сакате да купите USB адаптер со разумна цена и да се обидете да го приклучите на вашиот компјутер за да видите дали тоа ќе го реши проблемот.

Се надеваме дека чекорите и процедурите погоре ви помогнаа да одредите и решите вашиот Windows 10 wifi проблем. Како и секогаш, ве молиме известете не ако имате какви било прашања или коментари.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.