Како да го промените DPI во Microsoft Paint (3 брзи чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Се бара промена на DPI на слика во Microsoft Paint. Имам лоши вести за вас, програмата не ви нуди начин да го направите тоа. Но, дојдов до решение за тоа како да го направам тоа.

Здраво! Јас сум Кара, и како професионален фотограф, користам софтвер за уредување доста често. Microsoft Paint, иако е едноставна програма, е лесна за употреба и е корисна за луѓето кои сакаат да направат брзи уредувања на сликите.

DPI е малку сложена тема, па да се задржиме на основите колку што е можно повеќе.

Зошто да го промените DPI

DPI е важен само кога планирате да испечатите слика. Сликата со премногу низок (или превисок) DPI нема да се печати толку остро. При навистина низок DPI, вашата слика ќе изгледа пиксели како стара видео игра.

Одлично е ако тоа е изгледот за кој сакате. Ако не, ќе треба да го промените DPI на сликата.

Сепак, за да биде едноставна програма, Microsoft Paint има многу ограничувања и ова е едно од нив. Во Paint, можете само да го проверите DPI, не можете да го промените. Но, ако сте снаодливи, можете да ја измамите програмата за да ја промените.

Значи, ајде да погледнеме како да го направиме тоа.

Чекор 1: Отворете ја сликата во Paint

Прво, отворете ја сликата што сакате да ја проверите. Отворете Paint и одете до Датотека во лентата со мени. Изберете Отвори и одете до сликата што сакате да ја користите. Притиснете Отвори повторно.

Чекор 2: Проверете го DPI

Со вашиототворете ја сликата, вратете се на Датотека во лентата со мени и одете до Својства на сликата. Можете и да притиснете Ctrl + E на тастатурата за да скокнете директно до неа.

Ќе го добиете ова поле кое ви дава некои информации за сликата. Забележете дека блиску до врвот, ја наведува резолуцијата како 96 DPI.

Не е важно што правите што се однесува до промена на големината на сликата или правење други промени. DPI ќе остане на 96.

Значи, еве го мојот хак.

Чекор 3: Отворете друга слика

Отворете друг примерок на Paint. Потоа, отворете која било друга слика што ја има резолуцијата што ја сакате. Може да го проверите DPI откако ќе го отворите во Paint за да се уверите дека го има она што ви треба.

Сега вратете се на сликата што сакате да ја промените. Притиснете Ctrl + A за да ја изберете целата слика. Потоа кликнете со десното копче на сликата и изберете Копирај или притиснете Ctrl + C на тастатурата.

Врати се на втората слика. Десен-клик и изберете Вметни или притиснете Ctrl + V на тастатурата.

Ако вашата залепена слика е помала од втората слика, ќе мора да ја исечете.

Одзумирате со лентата за лизгање во долниот десен агол на Paint додека не ја видите целата слика.

Кликнете и влечете на аголот на сликата додека не можете да ја видите само залепената слика горе.

Сега, ајде да го провериме нашиот DPI за да видиме како работи. Одете во Датотека и изберете Својства на сликата или притиснете Ctrl + E на тастатурата.

Бум! Сега ја прикажува сликата со 300 DPI, што е совршено за печатење!

Ви љубители што друго можете да направите со Microsoft Paint? Проверете го ова упатство за тоа како да работите во слоеви во MS Paint овде.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.