Како да го спречите автоматското исклучување WiFi на Андроид

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Ништо не е пофрустрирачко од тоа да користите апликација или да побарате нешто на интернет само за да откриете дека немате Wi-Fi врска . Ако поседувате или управувате со уред со Android, веројатно е дека ова ви се случило.

А кога сè уште имате достапна интернет-врска, но вашиот уред е исклучен Wi-Fi и ги користи вашите податоци без воопшто да знаете тоа? Ако имате ограничен план за податоци на вашиот телефон, ова може да биде скапо.

Постојат неколку прилично јасни причини поради кои вашиот телефон со Android се исклучува од вашата Wi-Fi. Во повеќето случаи, тоа е предизвикано од функции кои наводно го прават вашиот телефон да работи поефикасно. На долг рок, тие „погодности“ може да предизвикаат повеќе главоболки од било што друго.

Ако ова е проблем со кој постојано се соочувате, тогаш сте дошле на вистинското место. Подолу, ќе најдете некои од причините што предизвикуваат Андроид да се исклучат од Wi-Fi и да го спречат тоа да се повтори.

Причини за исклучување на WiFi на Android

Губење на вашата безжична врска од вашиот Android телефонот може да биде вистинска болка, особено ако постојано се повторува. Кои се некои од најчестите причини зошто вашиот уред со Android може да ја прекине врската со Wi-Fi?

Лош рутер

Ако постојано губите WiFi, првото нешто што треба да направите е да потврдите дека проблемот не е со вашиот рутер. Дали проблемот се појавува кога користите друга Wi-Fiизвори? Дали паѓа само на одредени места или области од вашиот дом или канцеларија? Ако тоа се случи по случаен избор на повеќе од една мрежа, веројатно може да го исклучите овој проблем.

Карактеристики за заштеда на батерија

Функцијата за поврзување со Wi-Fi на вашиот телефон може значително да ја троши батеријата . Режимите за заштеда на батеријата може да го исклучат вашиот Wi-Fi. За жал, можеби нема да се вклучи повторно веднаш кога сакате да го користите. Ова може да биде вообичаено и кога телефонот е во режим на мирување. Функциите за заштеда на батеријата се една од најчестите причини за исклучување на Wi-Fi на Android.

Погрешна оптимизација

Некои телефони со Android се обидуваат да ја оптимизираат Wi-Fi за да дознаат како најдобро да ја користат. Сепак, оваа функција не работи секогаш како што е дизајнирана. Додека оптимизаторите за поврзување се обидуваат да го пронајдат најдобриот или најсилниот достапен безжичен сигнал, тие може да ве исклучат од вашиот претпочитан сигнал.

Вашиот телефон може да се обиде да ги координира GPS и Wi-Fi за да даде попрецизна локација. Тоа понекогаш може да ја попречи вашата врска, предизвикувајќи таа да се исклучи или целосно да престане да работи.

Конфликти на апликациите

Се знае дека некои апликации пречат или исклучуваат Wi-Fi.

Преполни податоци

Нашите мобилни уреди зачувуваат секакви податоци во врска со Wi-Fi, Bluetooth и безжични врски. Тие кеширани податоци може да предизвикаат проблеми со нив.

VPN е вклучена

Виртуелните приватни мрежи се одлични за заштита на вашите податоции приватноста, но може да предизвикаат и проблеми со Wi-Fi. Тие честопати ја вршат својата работа малку премногу добро, те отфрлаат кога мислат дека е небезбедна.

Како да ги поправите проблемите со WiFi со Android

Сега кога ги наведовме најчестите затворања на Андроид WiFi Проблеми со исклучување, еве како да ги решите.

Проблеми со рутерот

Ако успешно сте го испробале уредот на други безжични конекции, проблемот веројатно е во вашиот рутер, а не во телефонот. Можеби ќе треба да ја испитате вашата мрежа и да дознаете што се случува со неа. Некои вообичаени проблеми се тоа што може да биде пренатрупан или да нема доволно опсег за адекватно да стигне до вашиот телефон. Консултирајте ја документацијата на вашиот рутер или, во најлош случај, купете нов.

Проблеми со заштедата на батеријата

Ова е еден од најчестите проблеми кога станува збор за поврзувањето со Wi-Fi на Android. Решението е лесно, иако може да влијае на траењето на батеријата на вашиот уред.

Погледнете ги поставките за заштеда на енергија на телефонот. Обично можете да ги најдете во менито Напредно, Заштеда на енергија или Wifi. Повеќето менија имаат поле за пребарување; обидете се да напишете заштеда на енергија или Wi-Fi. На некои од највисоките опции, ќе забележите дека Wi-Fi е оневозможен. Или изберете друг режим што не ја исклучува Wi-Fi или изберете поставка што секогаш ја одржува вклучена.

На пример, еве како да ги најдете поставките за Wi-Fi на телефон Samsung.

1. Отворете ги поставките со допирање на вашите поставкиикона.

2. Допрете „Поврзувања“.

3. Допрете и задржете „Wifi“ додека не се појави следниот екран. Потоа, изберете го менито во горниот десен агол на екранот.

4. Кликнете на изборот „Напредно“.

5. Ова ќе го прикаже екранот за напредни поставки за Wifi.

Од ова мени, можете да го видите режимот за штедење енергија, поставките за оптимизирање итн. Сите уреди нема да ги имаат истите чекори и екран, но слични поставки се достапни на повеќето уреди. Може да се консултирате со информациите на производителот за вашата конкретна марка и модел.

Конфликти во апликациите

Кофликтите на апликациите може да биде тешко да се дијагностицираат. Најдоброто нешто што треба да направите е да се обидете да размислите кога сте почнале да имате проблеми. Дали инсталиравте нови апликации во тоа време? Ако можете да смислите некоја, деинсталирајте ја и видете дали тоа прави разлика.

Ако не можете да се сетите, можеби ќе треба само да започнете со деинсталирање на апликации додека не сфатите која се меша со вашата Wi-Fi. Погледнете дали има друга апликација со која можете да ја замените или видете дали апликацијата има ажурирања или информации што го коригираат проблемот.

VPN

ВПН клиентите исто така може да бидат извор на главоболки. Ако користите еден, обидете се да го оневозможите и проверете дали сè уште имате проблеми.

Обидете се да се поврзете на VPN преку вашата 3G/4G/5G конекција за податоци и проверете дали ќе добиете добар сигнал. Ако работи без никакви грешки, може да имате конфликт помеѓувашиот Wi-Fi и VPN.

Исто така прочитајте: Како да проверите дали вашата VPN работи

Други проблеми

Ако ниту едно од горенаведените решенија не работи за вас, може да има нешто друго не е во ред.

Старите или застарените податоци понекогаш може да бидат проблем; чистењето на кешот понекогаш може да го поправи. Ако не сте го рестартирале телефонот неодамна или не сте го ажурирале, обидете се да го направите тоа.

Како последна опција, секогаш можете да направите фабрички ресетирање на уредот. Ова ќе го врати телефонот на сите негови оригинални поставки. Само имајте на ум дека исто така ќе ги избрише сите апликации и лични податоци на телефонот - затоа направете резервна копија од вашите контакти, датотеки со податоци, музика, слики итн.

Ако одите со ресетирање на фабричките поставки, можеби ќе сакате да побарате добар менаџер на телефон за да направи резервна копија и да ги зачува вашите лични податоци.

Бришењето податоци, ажурирањето, рестартирањето, па дури и фабричкото ресетирање честопати решаваат некои од потешките проблеми.

Завршни зборови

Ако се справувате со самото исклучување на Wi-Fi, се надеваме дека овој напис помогна да се реши проблемот. Како и обично, кажете ни ако имате какви било прашања или коментари. Ние би сакале да слушнеме од вас.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.