Како да исечете објект во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Можете да користите повеќе предмети за да исечете некој предмет, едноставно да нацртате линија за да сечете или можете да исечете и поделите предмет на повеќе делови. Алатката за бришење и нож може да биде корисна за сечење векторски објекти.

Сакам да ја користам алатката Pathfinder за сечење, иако таа е попозната по создавање форми. Па, понекогаш сечете некој предмет за да создадете нови форми, нели? Затоа погрижете се да го погледнете.

Во ова упатство, ќе научите четири лесни начини како да сечете објект во Illustrator користејќи различни алатки. Ќе вклучам и совети за тоа кога да ги користам, со практични примери.

Забелешка: сите слики од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку. Корисниците на Windows го менуваат копчето Command во Ctrl .

Метод 1: Алатка Pathfinder

Од панелот Pathfinder, ќе најдете многу различни опции за сечење форми. Ако не го гледате под панелот Својства, одете во надземното мени Windows > Pathfinder за да го отворите.

Забелешка: ако сакате да ја користите алатката за пронаоѓање патеки за сечење, ви требаат најмалку два објекти кои се преклопуваат . Можете да користите која било опција од панелот Pathfinder на еден објект.

Нема да ги разгледам сите опции за пронаоѓач на патеки во ова упатство, бидејќи ќе ги опфатам само оние кои се корисни за сечење предмети (кои се 70% од опциите), вклучително и Trim , Подели , Минус напред , Минус назад , Исклучи , Пресечи, и Исечи .

Погледнете како можете да исечете објект користејќи ја секоја од опциите подолу. Откако ќе одлучите како сакате да го исечете вашиот објект, едноставно изберете ги објектите и кликнете на една од опциите подолу. Може да се одгрупирате за да ги одделите исечените предмети.

Trim

Алатката Trim го пресекува обликот од горниот слој. Можете да креирате ефект на сечење хартија. На пример, можете да го користите за да направите отсечено лого за некои маркетинг материјали.

Divide

Алатката Divide е слична на алатката Trim. Сече и дели предмет на различни делови по неговите вкрстени патеки. Можете да ја користите оваа алатка за да ги менувате боите на различни делови во форма или да ги преместите облиците наоколу за да направите постер со форма.

На пример, можете да претворите нешто вакво:

Во вакво нешто:

Како што можете да видите, единствените форми што ги користев беа кругови и квадрати, но создаде повеќе форми откако ги пресеков патеките кои се преклопуваат со помош на алатката Divide.

Минус преден & засилувач; Минус Назад

Ова е најлесниот начин да се создаде полумесечина. Сè што треба да направите е да креирате два круга и да кликнете Минус напред (или Минус назад ). Minus Front ја брише формата одозгора, додека Minus Back ја брише формата на дното.

На пример, еве два круга што се преклопуваат.

Ако изберете МинусНапред, ќе го избрише кругот на врвот, што е потемна жолта боја, така што ќе ја видите само посветлата жолта во форма на полумесечина.

Ако изберете Минус Назад , како што гледате, го отсече долниот посветол жолт круг, оставајќи ја потемно жолтата полумесечина.

Исклучи

Оваа алатка ја брише преклопената област на облици кои се преклопуваат. Тоа е лесен начин за намалување на преклопувачките области. На пример, можете да го користите за да направите украсни граници на апстрактни обрасци и текстуални ефекти.

На пример, можете да играте со букви кои се преклопуваат и да го направите овој ефект.

Пресек

Алатката Пресек е спротивна на алатката Исклучи бидејќи ја задржува формата само на формите на пресечните (преклопувачките) области. На пример, можете брзо да направите четвртина круг користејќи ја оваа алатка.

Едноставно преклопете круг и квадрат.

Кликнете Пресече .

Исечете

Речиси изгледа како алатката за пресек, освен што алатката за сечење не го брише горниот објект. Наместо тоа, можете да го видите изборот, да го одгрупирате и да го уредите. Ајде да видиме пример.

Како што можете да видите, буквата „О“ е горниот објект, а областа што се преклопува е малата област помеѓу буквата L и O.

Ако кликнете на „Исечи“, Сè уште ќе може да се види прегледот на буквата О заедно со преклопената област што е исечена.

Можете да се одгрупирате за да го уредите.

Општо земено, алатката Pathfinder е одлична за сечење предмети за создавање нови форми.

Метод 2: Алатка за бришење

Можете да ја користите алатката за бришење за бришење потези со четка, патеки со моливи или векторски форми. Едноставно изберете ја Алатката за бришење (Shift + E) од лентата со алатки и премачкајте ги областите што сакате да ги исечете.

Постојат неколку околности кога Алатката за бришење не работи. На пример, ако се обидувате да избришете на текст во живо или на растерска слика, тоа нема да работи, бидејќи Алатката за бришење уредува само вектори.

Едноставно изберете ја Алатката за бришење и четкајте го делот од предметот што сакате да го исечете.

На пример, бришам/сечам мал дел од срцето за да не изгледа толку досадно.

Можете да ја прилагодите големината на гума со притискање на левата и десната заграда [ ] на тастатурата.

Метод 3: Алатка за ножици

Алатката за ножици е одлична за сечење и делење патеки, па ако сакате да исечете предмет исполнет со мозочен удар, ножиците можат да ви помогнат.

Ќе ви покажам брз пример како да ја исечете оваа форма на облак.

Чекор 1: Изберете ја Алатката за ножици (C) од лентата со алатки.

Чекор 2: Кликнете на патеката за да изберете патека помеѓу точките за прицврстување што сте ги кликнале.

На пример, кликнав на двете точки што ги заокружив. Ако ја користите алатката за избор за да кликнете на патеката помеѓу, можете да се движитетоа.

Можете да го промените полнењето од мозочен удар во боја и да видите како се сече обликот.

Метод 4: Алатка за нож

Можете да ја користите алатката нож за да поделите делови од форма или текст за да направите различни уредувања, да одделите облици и да исечете предмет. Ако сакате да направите сечење со слободна рака, ова е најдоброто.

Можете да исечете или поделите какви било векторски форми користејќи ја алатката Нож. Ако сакате да исечете форма од растерска слика, прво ќе треба да ја следите и да ја направите да може да се уредува.

Чекор 1: Додајте ја алатката Knife во лентата со алатки. Можете да го најдете од Уреди лента со алатки > Измени и повлечете го до каде сакате да биде на вашата лента со алатки.

Препорачувам да го ставите заедно со други „алатки за бришење“.

Чекор 2: Изберете Нож од лентата со алатки и нацртајте го предметот за да го исечете. Ако сакате да ги разделите формите, мора да нацртате низ целата форма.

Чекор 3: Одгрупирајте за да го избришете делот што не го сакате, да го преместите или да ја промените неговата боја.

Ако сакате да сечете директно, држете го копчето Опција (копче Alt за корисници на Windows) додека цртате.

Можете да ја користите и алатката knife за сечење и уредување на наведениот текст за да создадете текстуален ефект како овој:

Ист процес како сечење објект: користете го ножот за да ја нацртате патеката за пресекување, одгрупирајте и изберете поединечни делови за уредување.

Заклучок

Не можам да кажам која алатка е најдобра затоа штотие се добри за различни проекти. Запомнете дека сите алатки што ги споменав погоре имаат една заедничка работа: тие работат само на векторски објекти!

Која опција и да ја изберете, можете да ги уредувате точките на прицврстување на векторот. Панелот Pathfinder е најдобар за сечење за да се создадат нови форми. Ножиците најдобро функционираат со патеки, а ножот е најдобар за сечење со слободна рака.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.