Како да исечете во Lightroom? (Лесни чекори + професионални совети)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Дали вашите композиции 100% од времето ги приковувате пред камера? Дали вашите слики се секогаш совршено исправени, а вашиот предмет е совршено поставен според правилото за третини (или кое било правило за композиција што го користите)?

Здраво! Јас сум Кара и иако можеби има некои магични фотографи кои ги прават овие совршени слики, јас не сум еден од нив. Затоа, ја користам алатката за сечење за да ги зајакнам моите композиции или да го променам односот на сликите.

Дали сте љубопитни како да ја користите алатката Crop во Lightroom? Дозволете ми да ви ги покажам сите тајни!

Забелешка: сликите од екранот подолу се преземени од верзијата на Windows, во ред, на Lightroom Classic.

Каде е Crop Tool во Lightroom

Алатката Crop се наоѓа во модулот Develop во малата лента со алатки помеѓу Хистограмот и Основните панели.

Можете брзо да пристапите до алатката користејќи ја кратенката на тастатурата Crop Tool R . Оваа кратенка работи во кој било од модулите.

Како да отсечете и исправите слика во Lightroom

Можете слободно да сечете или да користите некои опции за сечење за да отсечете или исправите слики. Следете ги брзите чекори подолу.

Чекор 1: Со активна алатка, кликнете и повлечете ги рачките за да ја промените големината или да ја исечете сликата. Стандардно, соодносот е фиксен, што значи дека долгиот и краткатастраните ќе се менуваат пропорционално една со друга.

Чекор 2: Кликнете и влечете во правоаголникот за сечење за да го репозиционирате исечокот во сликата. Притиснете Enter кога сте задоволни со позиционирањето.

Чекор 3: Притиснете Esc за да ја отфрлите алатката ако се предомислите и не сакате да правите промени. Ова ќе го ресетира исечокот на што и да било кога сте ја отвориле алатката, вклучително и ако веќе имало применето кроење.

Ако сакате да го ресетирате исечокот на оригиналот, притиснете Ctrl + Alt + R или Command + Опција + R .

Промена на соодносот

Што ако сакате да го промените соодносот на сликата? Стандардно, алатката го заклучи оригиналниот сооднос на фотографијата.

Кликнете на иконата што изгледа како катанец на десната страна од панелот за сечење за да ја отворите. Кога бравата е отворена, можете слободно да го менувате соодносот како што сакате. Ако сакате да го заклучите вашиот нов сооднос, притиснете го повторно заклучувањето за да го затворите.

Алтернативно, можете да притиснете A на тастатурата за да го вклучите или исклучите заклучувањето на соодносот.

Што ако сакате квадратен исечок за Instagram (1 x 1) или друг вообичаен сооднос како 5 x 7 или 8 x 10? Лево од бравата, ќе видите збир од стрелки нагоре и надолу до зборот Оригинал или Прилагодено во зависност од тоа дали веќе сте направиле промени.

Кликнете на зборот доотворете го менито за сооднос каде што можете да го изберете оној што го сакате од списокот.

Можете да изберете и приспособен сооднос преку командата Enter Custom на дното од менито. Внесете ги вредностите што сакате да ги користите во полето што се појавува.

Ако сакате масовно да примените различен сооднос, притиснете G за да отидете во приказот на мрежа во библиотеката модул. Изберете ги сликите што сакате да ги промените во различен сооднос.

Отворете го панелот Брз развој и кликнете на триаголникот десно од Зачувано претходно поставено. Кликнете на стрелките десно од полето Crop Ratio . Изберете го соодносот на аспект што сакате да го примените од менито.

Променете ја ориентацијата

Што ако одлучите дека другата ориентација повеќе ви се допаѓа? Притиснете X за да се префрлате помеѓу хоризонтална и вертикална ориентација.

Отсекување преклопи

Постојат различни преклопувања за сечење кои ви помагаат при составувањето. Стандардно е правило за третини, но очигледно, не сакаме секогаш да го користиме истото правило. Преминете низ опциите за отсекување со притискање на O . Постојат неколку опции, вклучително и шалче што прикажува различни соодноси.

Целосен список на преклопувања може да се најде во менито Алатки горе во лентата со алатки. Одете во Преклопување на водичот за сечење и ќе ја видите прикажаната листа.

Ако сакате да приспособите кои преклопувања ќе се движат при притискање O , кликнете Изберете преклопувања за циклус . Потоа изберете ги преклопите што сакате да ги вклучите.

Ако преклопувањето не е видливо, проверете ја функцијата Преклопување на алатката во долниот лев агол на сликата. Проверете дали е поставено на Секогаш . Ако сакате преклопот да се прикажува само кога ќе кликнете и го држите глувчето на сликата, поставете го на Автоматски . Кликнете Никогаш ако сакате да го тргнете од патот за добро.

Исправете слика

Што ако вашиот хоризонт не е сосема во право? Исправувањето е прилично едноставно во алатката за сечење. Поставете го глувчето надвор од сликата и ќе видите како се претвора во двострана стрелка свиткана под агол од 90 степени. Кликнете и влечете за да ја ротирате сликата.

Можете и да скокнете на прав хоризонт со алатката Автоматски , иако ова најдобро функционира ако има дефиниран хоризонт на сликата.

Трет начин е да се користи алатката за агол. Кликнете на линијарот лево од зборот Агол . Потоа кликнете на две точки долж хоризонталната (или која било хоризонтална линија што ја следите). Кога ќе ја испуштите втората точка, сликата ќе скокне право.

Исечете како професионалец!

Колку нови работи научивте за алатката за сечење? Дури и ако веќе сте ги знаеле основите, има толку многу за оваа кул алатка што можеби не сте ги знаеле.

Љубопитни сте за други функции во Lightroom? Проверете ја мистериозната алатка Dehaze и како да ја користите овде!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.