Како да изберете повеќе објекти во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Една од првите алатки што ги научив кога првпат почнав да го користам Adobe Illustrator беше алатката за избор. Основно, но корисно. Додавајќи боја, ефекти, без разлика што ќе правите следно, прво треба да ги изберете објектите. Избирање на повеќе објекти што ќе ги примените истиот стил & засилувач; ефектот го забрзува вашиот работен тек.

Можеби веќе сте го пробале методот кликнување и влечење со алатката Избор, но што ако не сакате да изберете одредени објекти помеѓу? Одговорот е копчето Shift. Што ако сакате да ги изберете сите објекти на истиот слој? Дали треба да кликнете и да изберете еден по еден? Одговорот е не. Зошто објектите не се избираат кога ќе кликнете на слојот? Погрешен клик.

Видете, во зависност од различни ситуации, постојат различни решенија за избор на повеќе објекти во Adobe Illustrator.

Во ова упатство, ќе научите четири различни начини за избор на повеќе објекти користејќи различни алатки.

Ајде да се нурнеме!

4 начини да изберете повеќе објекти во Adobe Illustrator

Постојат повеќе начини да изберете повеќе објекти во Adobe Illustrator и најлесниот начин е користење на изборот алатка. Меѓутоа, во зависност од различните цели, понекогаш други методи може да бидат попогодни. Изберете го вашиот омилен метод подолу!

Забелешка: сите слики од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2021 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Метод 1: Алатка за избор

Изберете ја Алатката за избор ( V ) од лентата со алатки, кликнете и повлечете ги над објектите што сакате да ги изберете. На пример, сакам да го одберам квадратот, текстот и малиот круг лево, па кликнам и влечам низ трите објекти.

Објектите ќе бидат означени со нивните бои на слоеви кога ќе се изберат.

Ако има објекти помеѓу кои не сакате да ги изберете, подобра опција би било да го држите копчето Shift и да кликнете на објектите што сакате да ги изберете. Или можете да кликнете и повлечете за да изберете, а потоа отселектирате ги несаканите објекти помеѓу.

На пример, сакав да ги одберам двете виолетови форми и текст на десната страна, ако кликнам и влечам, може да се избере и текстот од левата страна. Така, го држев копчето Shift и кликнав на квадратот, кругот и текстот од десната страна за да ги одберам.

Како што можете да видите, означените објекти се мои избори.

Метод 2: Алатка Ласо

Изберете ја Алатката Ласо ( Q ) од лентата со алатки и нацртајте за да ги изберете објектите.

Слично како да користите молив, едноставно нацртајте околу предметите што треба да ги изберете. На пример, ако сакате да ги изберете сите објекти освен малиот круг лево и големиот круг од десната страна, нацртајте патека за да изберете други објекти и избегнувајте да ги избирате овие два што не сакате да ги изберете.

Не требадобијте патека со совршен изглед, се додека предметите што сакате да ги изберете се во рамките на изборот на патеката, сè е подготвено.

Метод 3: Алатка Magic Wand

Вие може да ја користи Алатката Magic Wand ( Y ) за да избере повеќе објекти кои се во иста боја, тежина на удар, боја на удар, непроѕирност или режим на мешање.

Совет: ако не ја гледате алатката Magic Wand на лентата со алатки, можете да ја најдете од Уреди лентата со алатки мени и повлечете го во лентата со алатки.

Едноставно изберете ја алатката Magic Wand, кликнете на еден објект и таа автоматски ќе избере други објекти што се во истиот стил. На пример, сакам да ги одберам облиците во светло виолетова, сè што треба да направам е да ја користам алатката Magic Wand за да кликнам на една од нив, и таа ќе ги избере двете.

И всушност, тие се на истиот слој, така што можете исто така да кликнете на слојот на обликот за да ги изберете и двете.

Метод 4: Панел со слоеви

Можете да го отворите панелот Слоеви од надземното мени Прозорец > Слоеви . Ако објектите што сакате да ги изберете се на истиот слој, можете едноставно да кликнете на кругот до името на слојот и ќе се изберат објектите на тој слој.

Можете и да изберете повеќе објекти од повеќе слоеви со држење на копчето Command и кликнување на слоевите (кругови) што сакате да ги изберете.

Кога се избираат објектите, ќе го видите прегледот на нагласувањето наобјектите и кругот на панелот Layers ќе станат два круга.

Долниот дел од овој метод е дека кога ќе го изберете слојот, сите објекти на тој слој ќе бидат избрани, а ако тоа не е ваше намера, јас би ви препорачал да користите други методи.

Најчесто поставувани прашања

Видете што прашуваат другите за изборот на објекти во Illustrator. Ако веќе не ги знаете одговорите, ќе ги знаете денес.

Како ги избирате сите објекти во Illustrator?

Можете да ја користите Алатката за селекција ( V ), кликнете и повлечете низ сите објекти на вашата уметничка табла за да ги изберете сите. Но, мислам дека најлесниот начин да го направите тоа е да користите кратенки на тастатурата Command + A .

Како избирате повеќе слоеви во Adobe Illustrator?

Можете да го држите копчето Command и да кликнете на слоевите за да изберете повеќе слоеви. Ако сакате да изберете повеќе слоеви од следната низа, можете да го држите копчето Shift , кликнете на првиот и последниот слој од низата и ќе ги изберете сите слоеви помеѓу.

На пример, го држев копчето Shift и кликнав на слоевите penal tool и shapes , слоевите меѓу нив се избрани како добро.

Како да се поништи изборот во Illustrator?

Ако сакате да ги отселектирате сите објекти, најлесниот начин е да кликнете на празно место на уметничката табла (со избрана алатката за избор). Но, ако сакате да отселектирате објект од повеќекратниизбраните објекти, држете го копчето Shift и кликнете на непосакуваниот објект за да го поништите изборот.

Завршни зборови

Искрено, од моето искуство работејќи со графички дизајн веќе десет години, најмногу ја користам алатката за избор и неколку кратенки на тастатурата за работа со селекциите. Но, исто така е добро да знаете кои опции ги имате во случај да ви требаат некогаш.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.