Како да извезете EPS од Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Кога зборуваме за векторски формати, EPS не е толку вообичаен како SVG или .ai, сепак, сè уште се користи, особено кога станува збор за печатење.

Знам, генерално, печатената работа ја зачувуваме како PDF. Значи, дали PDF е ист како EPS?

Не баш.

Општо земено, PDF е подобар бидејќи е компатибилен со повеќе софтвер и системи. Но, ако печатите слика со големи размери како реклама за билборд, извозот на датотеката како EPS би била добра идеја.

Во овој напис, ќе научите што е датотека .eps и како да ја извезете или отворате од Adobe Illustrator.

Ајде да нурнеме внатре.

Што е EPS-датотека

EPS е формат на векторска датотека што содржи податоци од битмапа, задржувајќи го индивидуалното кодирање според бојата и големината. Најчесто се користи за висококвалитетно или големо печатење на слики од три причини:

  • Можете да го намалите без да го изгубите квалитетот на сликата.
  • Форматот на датотеката е компатибилен со повеќето печатачи.
  • Можете да ја отворите и уредувате датотеката во векторски програми како Adobe Illustrator и CorelDraw.

Како да се извезува како EPS

Процесот на извоз е навистина едноставен. Всушност, наместо да извезувате, ќе ја зачувате датотеката. Така, ќе го најдете форматот на датотеката .eps од Зачувај како или Зачувај копија .

Забелешка: сите слики од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Во суштина, сè што треба да направите е да изберете Illustrator EPS(eps) како формат на датотека кога ја зачувувате датотеката следејќи ги брзите чекори подолу.

Чекор 1: Одете во надземното мени и изберете Датотека > Зачувај како или Зачувај копија .

Ќе се појави прозорецот со опција за зачувување.

Чекор 2: Променете го форматот во Illustrator EPS (eps) . Силно предлагам да ја проверите опцијата Користете Artboards за да не се прикажат елементите надвор од уметничката табла на зачуваната слика.

Чекор 3: Изберете верзија на Illustrator и кликнете OK . Или Illustrator CC EPS или Illustrator 2020 EPS работи добро.

Тоа е тоа. Три едноставни чекори!

Како да отворите EPS-датотека во Adobe Illustrator

Ако користите Mac, можете да отворите датотека .eps директно со двоен клик, но таа ќе се отвори како PDF-датотека, а не Illustrator. Значи не, дуплирањето кликнување НЕ е решение.

Па, како да отворите датотека .eps во Adobe Illustrator?

Можете да кликнете со десното копче на датотеката .eps и да изберете Отвори со > Adobe Illustrator .

Или можете да ја отворите од Adobe Illustrator Датотека > Отвори и да ја пронајдете датотеката на вашиот компјутер.

Завршни зборови

Забележете дека постојано го спомнувам зборот „вектор“ низ статијата? Затоа што е од суштинско значење. EPS работи добро со векторски софтвер. Иако можете да го отворите во Photoshop (што е програма базирана на растер), нема да можете да ги уредувате уметничките дела бидејќи сèќе се растеризира.

Накратко, кога треба да испечатите голема датотека, зачувајте ја како EPS, а ако треба да ја уредите, отворете ја со векторски софтвер како Adobe Illustrator.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.