Како да ја користите алатката мерка во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Алатката за мерење го мери растојанието помеѓу две точки и ги мери и аглите. Сосема е корисна за модата, дизајнот на производите и пакувањето бидејќи работи одлично за мерење линии.

Ако се занимавате со дигитална графичка работа, многумина од вас можеби не се запознаени со оваа алатка бидејќи не треба често да ја користите и всушност можете да ги дознаете големините на предметите без вистинската алатка за мерење .

Во ова упатство, ќе научите како да користите мерни линии и објекти во Adobe Illustrator со и без алатката за мерење.

Пред да започнете, ќе ви покажам каде да ја најдете алатката за мерење во Illustrator.

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку. Кратенките на тастатурата се исто така од Mac. Корисниците на Windows можат да го променат копчето Command во Ctrl .

Каде е алатката за мерење во Adobe Illustrator

Веројатно нема да ја најдете алатката за мерење од лентата со алатки на прв поглед бидејќи е скриена во подменито. Во зависност од тоа која верзија на лентата со алатки ја користите (напредна или основна), ќе ја најдете алатката за мерење на различни локации.

Можете да ја видите и промените верзијата на лентата со алатки од Прозорец > Алатки .

Ако ја користите напредната лента со алатки како мојата, треба да ја најдете алатката мерка воистото мени како и алатката за капка. Барем тоа е мојата стандардна поставка.

Ако користите основна лента со алатки, ќе ја најдете алатката за мерење од менито Уреди лента со алатки .

Сега кога ја најдовте алатката, ајде да дознаеме како да ја користиме.

Како да ја користите алатката за мерење (2 брзи чекори)

Ќе ви покажам пример како да ја користите алатката Measure за мерење линии во Adobe Illustrator.

Чекор 1: Изберете ја Алатката за мерење од лентата со алатки.

Нема кратенка на тастатурата за самата алатка Measure, но можете да ја користите кратенката Command + F8 за да го отворите панелот Info , што ги прикажува информациите за мерењето што ќе ги користиме во чекор 2.

Чекор 2: Кликнете на почетната точка на линијата што сакате да ја измерите и повлечете ја до крај крајната точка на линијата. Кога ќе кликнете на уметничката табла, панелот за информации автоматски се појавува и таму ќе можете да ги видите информациите за големината или димензијата.

На пример, ако сакате да ги измерите димензиите на ова поле. Почнувајќи од едната страна (линија). Кликнете и повлечете и ќе ја видите должината прикажана како D е 40,1285 mm , што е должината на страната (линијата) што ја измерив.

Можете да го сторите истото за да ги измерите останатите страни.

Патем, димензијата можеби нема смисла за вистинска кутија за пакување, таа е само за да ви покаже како да ја користитеалатката.

Како да мерите објекти без алатката за мерење

Дали треба да ја користите алатката мерка за мерење објекти во Illustrator? Не мора. Можете исто така да го отворите панелот за информации од Прозорец > Информации и директно да ги видите информациите за мерењето.

Со отворена табла за информации, кога избирате објект, информациите за димензијата ќе се прикажат на панелот Инфо . Сепак, овој метод работи само ако објектот е вектор.

Пробајте го. Едноставно креирајте правоаголник и кликнете на него. Видете ги информациите за големината?

Друг дел каде што можете да ги видите информациите за димензијата е панелот Својства > Трансформирајте .

Истото правило како и панелот за информации . Ги мери само векторските објекти. Ако изберете растерска слика, таа ќе ви ја покаже само големината на сликата наместо објектите на таа слика.

Ако сакате да мерите одредени објекти на растерска слика, ќе треба да ја користите алатката за мерење.

Завршни мисли

Алатката мерка е корисна за мерење линии. Се разбира, можете да го користите и за мерење форми, но не морате. Ако сакате да добивате само информации за ширината и висината, едноставно изберете ја формата и можете да ја видите големината на панелот Својства.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.