Како да ја направите позадината транспарентна во Canva (3 чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Ако сакате да создадете транспарентна позадина, имате пристап до Canva Pro, Canva for Education, Canva за тимови или Canva за непрофитни организации. Можете да ги отстраните или бришете позадините за да креирате и преземате датотеки со проѕирни позадини.

Моето име е Кери и со години се занимавам со графички дизајн и дигитална уметност. Ја користев Canva како главна платформа за дизајнирање и сум исклучително запознаен со програмата, најдобрите практики за нејзино користење и совети како да го олеснам создавањето со неа!

Во овој пост, ќе објаснам како да креирате датотека со проѕирна позадина во Canva. Исто така, ќе објаснам како да ги преземете овие проѕирни PNG-датотеки за да можете да ги користите за различни апликации.

Дали сте подготвени да научите како?

Key Takeaways

  • Преземањето транспарентни слики е достапно само преку одредени типови сметки (Canva Pro, Canva for Teams, Canva за непрофитни организации или Canva за образование).
  • Откако ќе ја користите алатката за отстранување на позадина или ќе ја промените изложената позадина во бела, можете да го преземете вашиот дизајн како PNG-датотека што ќе му овозможи да има транспарентна позадина.

Може ли бесплатно да ја направам позадината на сликата транспарентна?

За да ја промените транспарентноста на позадината или сликата на Canva, мора да имате пристап до сметка со премиум функции. Додека можете да ги видите опциите за транспарентност наплатформа, нема да можете да ги користите без да платите за Pro сметка.

Како да креирате дизајни со транспарентни позадини

Ако сакате да креирате дизајн со транспарентна позадина, можете или да ја користите достапната алатка за отстранување на позадина или да ги следите овие чекори за да се осигурате дека преземената датотека има транспарентна позадина.

Чекор 1: Вметнете ги елементите што сакате да ги користите во платното за вашиот проект.

Чекор 2: Кога ќе бидете подготвени за преземање, поставете ја позадината бојата на платното до бело. Кликнете на позадината и допрете ја алатката за бои за градиент што се наоѓа над платното, менувајќи го изборот во бело.

Можете и да ги отстраните сите парчиња заднина што не ги сакате со допирање на нив и кликнување на бришење.

Чекор 3: Следете ги чекорите на крајот од овој напис за да ја преземете вашата датотека како PNG-датотека и проверете дали сте го штиклирале проѕирното поле за заднина за вашата работа да биде зачувана со тоа транспарентност!

Исто така, важно е да се забележи дека за да се создаде датотека со проѕирна позадина, не можете да го имате целото платно покриено со елементи или слики, бидејќи нема да има простор во заднина за да биде транспарентно!

Како да ја промените транспарентноста на сликата

Ако сакате да поставите слоеви слики и текст во рамките на вашиот дизајн, важно е да знаете како да менувате поединечни слики вопромена на нивната транспарентност. Можете да го направите ова без да ја користите алатката за отстранување на заднина бидејќи ќе ја промени целата слика.

Следете ги овие чекори за да ја промените транспарентноста на сликата:

Чекор 1 : Кликнете на сликата на вашето платно што сакате да ја уредите. Можете исто така да изберете повеќе елементи со држење на копчето Shift на тастатурата и кликнување на дополнителни компоненти за означување.

Чекор 2 : допрете го копчето за транспарентност (тоа изгледа како шаховска табла) што е лоциран во горниот десен агол на екранот. Ќе можете да ја промените проѕирноста на вашата слика со помош на оваа алатка!

Чекор 3 : Повлечете го кругот на лизгачот за да ја прилагодите вредноста на транспарентноста според вашите потреби. Запомнете, колку е помал бројот на скалата, толку сликата станува потранспарентна.

Ако сакате да напишете вредност на транспарентност помеѓу 0-100, можете рачно да ја додадете во полето за вредности веднаш до алатката за лизгање.

Преземање на вашиот дизајн како PNG-датотека

Една од најдобрите работи за користење на алатката за отстранување на заднина е тоа што ви овозможува да преземате датотеки со проѕирни позадини! Ова е совршено за секој што сака да креира дизајни што ќе се користат во други презентации или ако сакате да креирате дизајни за изработка.

За да ја преземете вашата работа како PNG-датотека:

1. Кликнете на копчето Сподели што се наоѓа во горниот десен дел одекран.

2. Во паѓачкото мени, допрете ја опцијата за преземање. Ќе видите дека има неколку опции за датотеки од кои можете да изберете (JPG, PDF, SVG, итн.). Изберете ја опцијата PNG.

3. Под паѓачкото мени за формат на датотека, штиклирајте го полето до проѕирната позадина. Ако не се сеќавате да го проверите ова копче, вашата преземена слика ќе има бела позадина.

4. Допрете го копчето за преземање и вашата датотека ќе се преземе на вашиот уред.

Завршни мисли

Да знаете како да ја промените транспарентноста на сликите и позадините на вашите дизајни во Canva е одлична предност што може да го прошири вашето дизајнерски способности. Со користење на овие алатки, ќе можете да уредувате и креирате повеќе дизајни што може да се пренесат на други проекти без да се грижите за прикачените слики во заднина.

Дали имате совети за користење на транспарентни слики во вашите проекти на Canva? Споделете ги вашите повратни информации и совети во делот за коментари подолу!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.