Како да ја смените бојата на објектот во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Не сте сигурни која комбинација на бои изгледа подобро? Има само една боја што не одговара и сакате да ја промените, но немате поим која опција? Сосема разбирам, тоа беше борба за секој графички дизајнер, особено кога првпат почнавте.

Среќно, денес Adobe Illustrator ги направи своите алатки и функции попогодни за корисниците отколку на пример пред десет години кога бев студент по графички дизајн.

Наместо да ги менувате боите една по една како што морав, сега можете многу полесно да ги менувате боите благодарение на функцијата Recolor. Па, морам да кажам дека и алатката за капки за очи отсекогаш била навистина корисна.

Ако сте хардкор дизајнер без духови, можеби создавањето оригинални примероци во боја со избирачот на бои е подобра опција за вас.

Како и да е, денес ќе научите четири различни начини како да ја менувате бојата на објектите во Adobe Illustrator користејќи ги овие прекрасни функции заедно со неколку корисни совети.

Без понатамошно одложување, ајде да се нурнеме!

4 начини за промена на бојата на објектот во Adobe Illustrator

Забелешка: сликите од екранот се направени од верзијата на Illustrator CC 2021 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат малку поинаку.

Без разлика дали работите на различни верзии на уметнички дела или едноставно сакате да промените одредена боја на објектот, ќе најдете начин.

1. Повторно боење уметнички дела

Колку е погодно! Доколку не сте го пробалеПовторно боење уметничко дело карактеристика на Adobe Illustrator, треба. Ова е најдобриот метод што можете да го користите ако сакате да ја промените целата шема на бои на објектот.

Чекор 1 : Изберете ги објектите што сакате да ги менувате боите. Држете го притиснато копчето Shift за да изберете повеќе објекти или ако сакате да ги изберете сите објекти притиснете Command + A .

Кога вашиот објект е избран, ќе видите копче Повторно боење на панелот Својства.

Чекор 2 : Кликнете на копчето Повторно боење .

Ќе видите прозорец за уредување бои и оригиналната боја на вашето уметничко дело е прикажана на тркалото за боја.

Чекор 3 : Сега има неколку работи што можете да ги направите за да ги промените боите.

Ако сакате да ја промените бојата на сите предмети, кликнете на една од рачките за боја и влечете додека не ја пронајдете вашата идеална боја.

Доколку сакате да промените одредена боја, кликнете на иконата Поврзи Откажи ја хармонијата Бои . Можете да ја прекинете врската на боите и да ги уредувате поединечно.

Совети: Достапни се повеќе опции за уредување кога ќе кликнете со десното копче на неврзаната боја и секогаш можете да отидете на уредување во Напредни опции.

Кога уредувате одредена боја, не е лоша идеја да кликнете со десното копче, да изберете сенка и потоа да ја уредите во прозорец со одредена боја.

Последниот чекор е, забавувај се со уредувањето!

2. Избирач на бои

Чекор 1 : Изберете објект. На пример, избравсината искра форма во средината за да ја промени својата боја.

Чекор 2 : Кликнете двапати на (Боја) Пополнете во лентата со алатки на левата страна од екранот.

Ќе се појави прозорец за избирање бои.

Чекор 3 : поместете го кругот за да изберете боја или внесете го хексадецимален код за боја за да добиете специфична боја.

Чекор 4 : Кликнете OK .

3. Алатка за капки за очи

Ова е добра опција ако имате подготвени примероци на бои. На пример, овде мојот примерок за боја е синиот облик на искра во средината и сакам да ја сменам бојата на двете форми до неа во иста боја.

Чекор 1 : Изберете објект.

Чекор 2 : Изберете ја Алатката за капка за очи ( I ).

Чекор 3 : Најдете ја бојата на примерокот и кликнете на областа на бојата на примерокот.

4. Градиент на боја

Кога ќе станете малку поубави, можете исто така да ја промените оригиналната боја во градиент.

Чекор 1 : Изберете објект.

Чекор 2 : Изберете Градиентна алатка ( G ), или само кликнете на опцијата за градиент под Пополни .

Чекор 3 : Кликнете на лизгачите за градиент за да изберете бои и да се движите наоколу за да го направите ефектот на градиент што го сакате. Полесна опција е користењето на алатката за капка за очи за да изберете примероци на бои за вашиот градиент ефект.

Прашања?

Подолу се дадени неколку вообичаени прашања што ги поставуваат вашите пријатели дизајнери за повторното боење бои во AdobeИлустратор. Можеби ќе сакате и да ги проверите.

Како да смените само една боја на векторска слика?

Прво, одгрупирајте го објектот и можете да смените една боја на објектот користејќи ја алатката за избирање боја или капка за очи. Ако сакате да ги промените сите елементи на една боја, користете го методот Recolor погоре, откачете ги хармоничните бои и уредете одредена боја.

Дали постои начин да ги избришете сите од една боја во Illustrator?

Да, можете да ги избришете сите во една боја во Illustrator и тоа е супер лесно. Држете го притиснато копчето Shift, изберете објекти со одредена боја што сакате да ги избришете и притиснете Delete на тастатурата. Ако вашите објекти во боја се групирани, прво ќе треба да ги дегрупирате.

Каде се моите примероци за боја во Illustrator?

Ако не гледате копчиња во боја десно од документот на Illustrator, можете брзо да го поставите. Одете во надземното мени Прозорец > Swatches , ќе се појави заедно со другите панели со алатки на десната страна.

Можете и да најдете повеќе примероци од менито Swatch Libraries, или да креирате свои примероци и да ги зачувате за понатамошна употреба.

Завршни мисли

Секој метод погоре има свои предности за одредени задачи. На пример, сè уште сум многу изненаден од функцијата Recolor бидејќи ми заштедува тони време кога правам различни верзии на илустрации.

Сметам дека алатката за капки за очи е одлична за креирање на примероци во боја, коиЈас користам 99% од времето за дизајн на бренд.

Алатките за избирање бои и градиент ви овозможуваат слободно да течете. Мислам, истражете ја вашата креативност.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.