Како да ја смените бојата на позадината во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Која боја на позадина сакате точно да ја промените? Корисничкиот интерфејс на работниот простор, позадината на уметничката табла или бојата на мрежата? Има тотално различни работи. Но имам решение за секое ваше барање.

Брз спојлер. Нацртајте правоаголник ако сакате да ја промените бојата на позадината на уметничката табла, променете ја осветленоста ако сакате да имате различна боја на позадината на корисничкиот интерфејс, а што се однесува до појасот, ќе ја промените бојата на приказот.

Ајде влезете во деталните чекори!

Забелешка: сликите од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку. Корисниците на Windows го менуваат копчето Command во Ctrl .

Метод 1: Промена на бојата на позадината на интерфејсот на документот

Поновата верзија на Adobe Illustrator ја има стандардната темно сива позадина на документот, ако сте навикнати на постарите или CS верзии кои имаа светла позадина, може да ја смени бојата од менито Преференции .

Чекор 1: Одете во надземното мени и изберете Илустратор > Преференции > Кориснички интерфејс .

Постојат четири бои на интерфејсот што можете да ги изберете од опциите Осветленост .

Ако веќе не сте забележале, моментално, мојата боја на позадина е најтемната.

Чекор 2: Изберете една од Осветленост опции што ги сакате, кликнете на неа иќе видите како изгледа на позадината на вашиот документ.

Кликнете OK откако ќе изберете боја.

Метод 2: Променете ја бојата на позадината на Artboard

Најлесен начин да направите додавање или менување бојата на позадината на уметничката табла е со менување на бојата на правоаголникот.

Чекор 1: Изберете ја Алатката за правоаголник (M) и нацртајте правоаголник со иста големина како вашата уметничка табла. Бојата ќе биде бојата за полнење што ја користевте претходно.

Чекор 2: Изберете го правоаголникот, двоен клик на Пополнете за да го отворите избирачот на бои или изберете боја од панелот Часовници за да ја промените бојата .

Можете да го заклучите правоаголникот ако не сакате случајно да го поместите. Едноставно изберете го правоаголникот и притиснете Command + 2 за да ја заклучите формата (заднина). Ако сакате да го направите слој за позадина и да го заклучите, одете во панелот Layers и заклучете го слојот.

Метод 3: Променете ја бојата на заднината на мрежата за транспарентност

Белата позадина што ја гледате не постои! Всушност, белата позадина што ја гледате кога креирате документ е транспарентна. Може да го вклучите приказот на мрежата за транспарентност за да го видите.

Чекор 1: Одете во надземното мени и изберете Преглед > Прикажи мрежа за транспарентност ( Shift + Команда + Д ).

Гледате? Вашата позадина е транспарентна. Замислете кога имате бел текст на „бела“ позадина, би било невозможно да го видите, тоа езошто понекогаш треба да работиме на мрежниот режим.

Чекор 2: Одете повторно во менито над глава и изберете Датотека > Поставување документ . Ќе видите Опции за транспарентност и печатење и можете да ги изберете боите на решетките.

Чекор 3: Кликнете на полето за боја и изберете боја за полнење. Откако ќе изберете боја, кликнете на копчето за затворање на прозорецот и можете да видите дека сега решетката ја менува својата боја.

Користете ја капката за очи за да изберете иста боја за двете опции за боја. (Ако имате добра комбинација на бои, можете да изберете и две различни бои. )

Чекор 4: Проверете Симулирајте обоена хартија и кликнете ОК .

Сега мрежата за транспарентност ќе стане оваа боја што ќе ја изберете. Може да притиснете Shift + Command + D за да ја скриете мрежата за транспарентност и сепак да ја гледате позадината во боја.

Меѓутоа, бојата на позадината ќе можете да ја видите само на самиот документ. Кога ја извезувате уметничката табла, бојата на заднината нема да се прикаже.

На пример, кога ја извезувам датотеката во png, бојата на заднината е сè уште транспарентна.

Овој метод може да ја смени само бојата на заднината на мрежата за транспарентност, а не и таблата.

Завршни зборови

Некои од вас може да бидат збунети од мрежата за транспарентност позадина во боја и позадина во боја на уметничката табла. Само запомнете дека ако сакате да ја додадете или да ја промените бојата наЗаднина на уметничката табла, крајниот начин е да нацртате правоаголник, со иста големина како и уметничката табла и да ја уредите нејзината боја.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.