Како да ја зачувате датотеката Adobe Illustrator како вектор

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Содржина

Зачувувањето на векторска датотека ви овозможува вам или на другите да го уредувате оригиналниот вектор. Некои од вас, дури и јас на почетокот, помешаа графика со вектор. Само за да биде супер јасен, графичкиот вектор во png формат НЕ е векторска датотека.

Зборот „вектор“ понекогаш може да звучи незгодно затоа што можете да го видите и како векторска графика, како што е лого или икона . Во тој случај, може да биде слика png, но не можете да ја уредувате оригиналната слика. Мислам, можете да користите трага на слика за да уредувате png, но знаете за што зборувам.

Ова е векторска графика

Денес зборуваме за вистинска векторска датотека која можете да ги уредувате нејзините точки на прицврстување, боите итн. неколку формати што можете да ги изберете за да ја зачувате вашата датотека Adobe Illustrator како векторска датотека, како што се ai, eps, pdf или SVG.

Следете ги чекорите подолу за да ја зачувате вашата Illustrator датотека како вектор.

Забелешка: сите слики од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Чекор 1: Одете во надземното мени и кликнете Датотека > Зачувај како . Во овој случај, можете да ја зачувате датотеката со векторски формат на вашиот компјутер, затоа изберете да ја зачувате на вашиот компјутер наместо на Creative Cloud.

Чекор 2: Именувајте ја вашата датотека ако веќе не сте ја направиле, изберете каде на компјутерот сакате да ја зачувате датотеката и изберете го форматот.

Како што можете да видите, постојатнеколку формати од кои можете да изберете. Ајде да избереме Adobe Illustrator (ai) на пример.

Чекор 3: Изберете ги опциите за датотеката и кликнете OK .

Векторската датотека (ai) ќе се прикаже на вашата работна површина или каде и да сте одбрале да ја зачувате.

Другите формати работат скоро исто, освен што делот со опции за датотеки може Биди различен. На пример, кога ќе го зачувате како SVG, ќе ги видите овие опции.

Кога ќе ја отворите датотеката, Adobe Illustrator ќе ви даде неколку опции за да го изберете форматот на датотеката за отворање на датотеката.

Изберете SVG и ќе можете да ја уредите оригиналната векторска датотека.

Ако изберете да ја зачувате датотеката Illustrator како eps, понекогаш таа ќе се отвори како PDF датотека наместо да го отвори Adobe Illustrator. Нема голема работа. Можете да кликнете со десното копче на датотеката eps и да изберете Отвори со Adobe Illustrator на вашата верзија.

Завиткување

Можете да ја зачувате вашата датотека Adobe Illustrator како вектор кога ќе ги изберете овие формати: ai, SVG, eps и pdf. Повторно, форматот png НЕ е векторска датотека затоа што не можете да уредувате директно на png. Векторска датотека може да се уредува, запомнете дека 🙂

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.