Како да ја зачувате вашата работа во Final Cut Pro (Брз водич)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Final Cut Pro одамна има функција за автоматско зачувување која – како и самиот оперативен систем Mac – може некако да ве врати на самиот збор што требаше да го напишете без да морате да кренете прст. Како таква, едноставно нема потреба да се грижите за зачувување на вашата работа во Final Cut Pro.

Но, може да биде корисно да разберете како и каде Final Cut Pro го зачувува вашиот проект, како и како да ги промените стандардните поставки доколку треба да го направите тоа.

Key Takeaways

  • Final Cut Pro ги чува сите податоци од вашиот филм во датотека Library .
  • Резервните копии на вашиот Времеплов автоматски се креираат додека работите.
  • Можете да го архивирате целиот ваш филмски проект едноставно со правење копија од Библиотеката .

Разбирање на библиотеката Final Cut Pro

Final Cut Pro го складира вашиот филмски проект во датотека Library . Стандардно, сè што влегува во вашиот филм – видео клиповите, музиката, ефектите – сè е зачувано во Библиотека .

Библиотеките ги содржат и вашите Настани , кои се папки со клипови од кои цртате кога го составувате вашиот Времеплов и Проекти , што е она што Final Cut Pro го нарекува секој поединец Времеплов .

Зошто Final Cut Pro доаѓа со донекаде непотребен термин за Времеплов можеби е збунувачки, но ако можете да замислите можеби имате повеќе Времепловници во вашиот филм, да речеме различни поглавја од филмот, па дури и различни верзии на одредена сцена, има малку повеќе смисла да се размислува за секој Времеплов како a Проект .

Сè накратко, сè е во Библиотеката .

Бекап

Додека Final Cut Pro чува сè во вашата датотека Библиотека , исто така создава редовни Резервни копии на вашиот Времеплов . Но, само вашиот Времеплов – тоа е, само збир на инструкции за тоа каде треба да започнуваат и завршуваат клиповите, кои ефекти треба да бидат присутни итн.

Вистинските видео клипови и другите медиуми што се користат за генерирање на вашиот филм НЕ се зачувани во овие датотеки Резервна копија . Тие се зачувани во самата Библиотека .

Значи, вашата датотека Библиотека содржи сè, вклучувајќи ги и најновите прилагодувања на вашата временска линија, а Final Cut Pro Резервните копии содржи само список со прилагодувања, ништо повеќе.

Предноста на овој пристап кон Резервните копии е тоа што вашите резервни датотеки, кои се зачувуваат во редовни интервали, се прилично мал.

Имајте предвид дека Final Cut Pro не прави автоматски резервна копија на вашата Библиотека . Некој би можел да тврди дека е непотребен бидејќи е само збирка на необработени датотеки, а целата ваша работа – прилагодувањата што ги правите во вашата временска линија – се зачувуваат во Резервни копии .

Но, само пишувањетоа се чувствува погрешно. Разумна идеја е повремено да правите копија од вашата датотека Library и да ја ставите на безбедно. За секој случај.

Забелешка: за да вратите резервна датотека, изберете ја вашата Библиотека во страничната лента , потоа изберете го менито Датотека . Изберете „Отвори библиотека“ и потоа „Од резервна копија“. Појавувачкиот прозорец ќе ви обезбеди листа на датуми и времиња од кои можете да изберете. Кога ќе изберете една, таа ќе биде додадена како нова Библиотека во страничната лента .

Промена на поставките за складирање на вашата библиотека

Можете да ги промените стандардните поставки за вашата Библиотека со кликнување на Библиотека во страничната лента (прикажано со црвената стрелка на екранот подолу).

Со вашата Библиотека означена, Инспекторот сега ќе ги прикаже поставките за Библиотеката (означена со црвеното поле на горната десна страна на сликата од екранот погоре).

Првата поставка што можете да ја промените е блиску до врвот на опциите во Инспектор и е означена како „Локации за складирање“. Кога ќе кликнете на копчето „Промени ги поставките“ десно, ќе се отвори следниот скокачки прозорец.

Како што можете да видите на горната слика од екранот, Final Cut Pro стандардно ги складира сите ваши медиуми (како што се вашите видео и аудио клипови) во Библиотека .

Можете да го промените ова сокликнување на сините стрелки надесно, што ви овозможува да изберете локација надвор од вашата Библиотека за да ги зачувате вашите медиуми.

Исто така, имајте предвид дека вашиот Кеш (третата опција на сликата од екранот погоре) е стандардно зачувана во вашата Библиотека . Ако не сте запознаени со овој поим, вашиот Кеш е серија од привремени датотеки што содржат „рендерирани“ верзии на вашата Временски линии . Ако тоа само поставува друго прашање, Рендерирање е процес со кој Final Cut Pro го претвора вашиот Времеплов – што е навистина само збир на инструкции за тоа кога да се стопираат/стартуваат клиповите, кои ефекти да се додадат итн. – во филм што може да се репродуцира во реално време. Можете да помислите на рендерирање како создавање привремени верзии на вашиот филм. Верзии кои ќе ја променат минутата кога ќе одлучите да промените наслов, да скратите клип, да додадете звучен ефект итн.

Конечно, последната опција на сликата од екранот ви овозможува да ја промените локацијата на која било Резервна копија Final Cut Pro автоматски се прави.

Иако можете да ги промените сите горенаведени поставки и можеби ќе треба да го направите тоа ако имате многу ограничен простор на хард дискот и огромна количина на медиуми, мојата препорака е да не допирате ништо додека не морате.

Final Cut Pro веќе прави одлична работа да организира сè за вас вовашата датотека Библиотека додека автоматски се создаваат редовни резервни копии на вашиот Времеплов.

Завршни мисли

Значи, вашиот филм е завршен, вашиот клиент е воодушевен и проверката е исчистена. И, имате огромна датотека Библиотека која се наоѓа на вашиот хард диск, зафаќајќи вреден простор.

Но, клиентот може – Бог знае дали или кога – да ве повика и да побара „само неколку измени“. Што правите со оваа огромна датотека?

Лесно: Направете копија од вашата датотека Library , ставете ја на надворешен хард диск и избришете ја верзијата на вашиот компјутер. Само запомнете, ова лесно решение функционира само ако не сте ги промениле поставките за складирање Библиотека !

Се надевам дека сето горенаведено има смисла за вас и ќе бидете уверени дека нема потреба да преземете какви било активности за да ги зачувате вашите филмски проекти. Но, известете ми ако имате прашања или предлози за да ја направите оваа статија појасна или покорисна. Ви благодариме!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.