Како да користите CMYK наспроти RGB со Procreate (чекори и совети)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Отворете ја вашата Галерија и допрете го знакот плус во горниот десен агол и изберете го копчето Ново платно во горниот десен агол од паѓачкото мени. Под Профил на боја, ќе можете да изберете RGB или CMYK. Ова мора да се направи на почетокот на вашиот проект.

Јас сум Керолин и водам сопствен бизнис со дигитална илустрација значи дека треба да знам многу за профилите на бои во секој мој дизајн. Во зависност од тоа што им треба на моите клиенти, моја работа е да знам кој профил во боја најдобро ќе функционира за нивните проекти, без разлика дали е дигитален или печатен.

Профилите во боја ги менувам повеќе од три години, па затоа сум многу запознаен со необичностите и нијансите на оваа конкретна поставка. Денес ќе ви покажам како да изберете помеѓу CMYK и RGB и која е разликата помеѓу CMYK и RGB.

Разликата помеѓу CMYK и RGB

Причината поради која треба да ја знаете разликата помеѓу CMYK и RGB е дека што и да одберете, тоа ќе влијае на квалитетот на вашата завршена работа. Без разлика дали вашата работа ќе се користи дигитално или печатена, важно е да се имаат на ум разликите помеѓу двете.

(Сликата е добиена од PlumGroveInc.com )

CMYK

CMYK е кратенка за Cyan Magenta Yellow Key . Ова е профилот на боја што го користат печатачите. Бидејќи овој профил на боја е дизајниран за опиплива уметност, тој ја нема истата разновидност и изборбоите и нијансите како RGB профилот.

Ова значи дека ако вашиот дизајн е креиран во RGB формат, кога ќе го печатите може да бидете разочарани од досадноста на боите. Исто така, не можете да креирате PNG или JPEG слики под CMYK профилот.

RGB

RGB значи црвено Зелено сино . Овој профил на боја е стандардна поставка за сите платна на Procreate. Користењето на RGB ви овозможува пристап до широк опсег на бои, тонови и нијанси бидејќи дигиталните бои се во основа неограничени.

Овој профил во боја е идеален за сите дигитални уметнички дела бидејќи се користи од екраните за прикажување боја. Можете да креирате кој било тип на датотека под овој формат, вклучувајќи PNG и JPEG, за разлика од профилот CMYK.

Како да користите CMYK и RGB со Procreate

Најважното нешто што треба да знаете е дека мора да изберете кој од овие профили на бои сакате да го користите кога почнувате вашиот нов платно затоа што нема да можете да се вратите назад и да ја промените оваа поставка после фактот . Еве како:

Чекор 1: Отворете ја вашата галерија Procreate. Во горниот десен агол, допрете го знакот плус и ќе се појави опаѓачкото мени. Изберете ја опцијата Ново платно (икона со темен правоаголник) во горниот десен агол.

Чекор 2: Ќе се појави екран со поставки. На левата страна, допрете на Профил во боја . Овде ќе можете да изберете кој RGB или CMYK профил сакате да го користите. Кога ќе го изберете вашиотизбор, кликнете на копчето „Креирај“ и подготвени сте да го започнете вашиот дизајн.

Совет: И двата профили на бои ќе ви понудат долг список на специјализирани поставки. Освен ако вие или вашиот клиент не сте многу конкретни со кои напредни поставки ви се потребни, предлагам да ги користите стандардните генерички профили.

Сликите од екранот се направени од Procreate на iPadOS 15.5

Професионални совети

Ако веќе сте го создале вашиот дизајн во RGB профилот и сакате да знаете како ќе изгледа кога ќе биде отпечатен како CMYK, следете ги овие чекори.

  • Извезете го вашиот дизајн како PNG-датотека и зачувајте го на вашиот iPad.
  • Креирајте ново платно под профилот CMYK.
  • Во вашето CMYK платно, вметнете ја вашата RGB слика.
  • Извезете го вашето ново платно како PSD-датотека и зачувајте го на вашиот iPad.
  • Испечатете ја зачуваната слика.

Ќе можете да ја видите разликата во боите на вашите слики и споредете ги откако ќе ги зачувате и двете на вашиот iPad. Откако ќе ја испечатите сликата, боите ќе бидат уште поразлични и ќе ви даде појасна претстава за тоа како ќе се појават боите.

Најчесто поставувани прашања

Ова е незгодна тема и затоа повеќето од нас имаат бескрајни прашања за овие два профили во боја. Накратко одговорив на неколку од нив подолу:

Кој RGB профил да се користи на Procreate?

Сето ова зависи од тоа што точно на вас или на вашиот клиент ви треба од вашиот проект. Лично, јассакате да им верувате на професионалците и да го користите стандардниот RGB профил sRGB IEC6 1966-2.1.

Како да конвертирате RGB во CMYK во Procreate?

Ве молиме следете ги чекорите погоре во делот за мојот професионален совет. Можете едноставно да ја увезете вашата RGB слика во вашето CMYK платно и потоа да ја извезете на вашиот iPad.

Може ли да преземам Procreate Color Profile?

Да, можете да увезете сопствен профил во боја во Procreate. Во вашето мени Прилагодено платно , под насловот на платното, можете да го допрете копчето „Увези“ и да го преземете вашиот сопствен профил во боја.

Дали треба да користам RGB или CMYK во Procreate?

Ова зависи од тоа за што ќе го користите вашиот дизајн. Сепак, добро правило е дека RGB е најдоброто куче за Procreate. Значи, ако се двоумите, изберете RGB .

Како да го промените RGB во CMYK без да изгубите боја?

Вие не. Не постои начин да се конвертира RGB во CMYK без да се види некаква разлика во бојата.

Дали треба да се конвертира RGB во CMYK за печатење?

Можете да конвертирате RGB во CMYK за печатење, но тоа не е од суштинско значење . Ако испратите RGB-датотека за печатење, печатачот автоматски ќе ја прилагоди сликата за вас.

Завршни мисли

Значи, сега ја знаете техничката разлика помеѓу CMYK и RGB и знаете како да ги користите. Следниот чекор е да експериментирате со двете сè додека не се запознаете со резултатите од секоја од нив.

Препорачувам да креирате неколку примероци за тестирање и навистинаистражувајќи ги двата профила додека не сте доволно сигурни за да знаете кои профили ќе ви одговараат најдобро во иднина. Практиката навистина прави совршена, затоа одвојте време сега да го сфатите пред да биде предоцна.

Имате ли мудрост да споделите? Ве молиме слободно коментирајте подолу бидејќи би сакал да го слушнам вашето искуство со овие два профили во боја.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.