Како да креирате четка во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Иако Adobe Illustrator веќе има куп четки за избор, сметам дека некои од четките не мора да бидат практични или не изгледаат како вистински цртачки потези. Затоа претпочитам понекогаш да правам и користам сопствени четки.

Сигурен сум дека некои од вас се чувствуваат исто, и затоа сте тука, нели? Едноставно не можете да ја најдете совршената четка за проект со акварел или скица за портрет? Без грижи!

Во ова упатство, ќе научите како да правите рачно нацртани четки, приспособени векторски четки и четки за шаблони во Adobe Illustrator.

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземено од Adobe Illustrator CC 2022 Mac верзија. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Како да креирате прилагодена четка

Всушност, можете да ги приспособите сите четки во Adobe Illustrator, а ако сакате да креирате од нула, се разбира, можете да го направите и тоа . Следете ги чекорите подолу.

Чекор 1: Отворете го панелот Четки од надземното мени Прозорец > Четки .

Чекор 2: Кликнете на преклопеното мени и изберете Нова четка . Ќе видите пет типа четки.

Забелешка: Scatter Brush и Art Brush се сиви бидејќи не е избран вектор.

Еве краток преглед на тоа како изгледаат.

Калиграфска четка е слична на удар со пенкало или молив. Често се користи за цртање или рачно букви.

Четка за расфрлање е направено од постоечки вектор, така што мора да имате избран вектор за да направите четка за расејување.

Art Brush исто така е направен од постоечки вектор. Обично, ја користам алатката за пенкало за да создадам неправилна форма и да ја претворам во четка.

Четката со влакна е слична на вистинска четка бидејќи можете да ја изберете мекоста на четката. Можете да го користите за да направите ефекти од акварел.

Шетка за шаблони ви овозможува да креирате четка од векторски форми и можете да го контролирате растојанието помеѓу облиците за да креирате потези со четки со шаблони.

Чекор 3: Изберете тип на четка и приспособете ги поставките. Поставките за секоја четка се различни.

На пример, ако изберете Калиграфска четка , ќе можете да ја промените нејзината заобленост, агол и големина.

Искрено, големината е најмала грижа затоа што можете да ја прилагодите големината на четката додека ги користите.

Како да креирате рачно нацртана четка

Не можете да ги најдете совршените четки за акварел или маркери за вашиот проект? Па, најреалните се создаваат со вистински четки! Лесно е, но и комплицирано во исто време.

Лесно е затоа што можете да користите физичка четка за цртање на хартија, а комплицираниот дел го векторизира ударот на четката.

Еве сет рачно нацртани четки за акварел што ги создадов пред малку.

Сакате да дознаете како ги додадов овие рачно нацртани четкина Adobe Illustrator? Следете ги чекорите подолу.

Чекор 1: Фотографирајте или скенирајте ги вашите рачно нацртани четки и отворете ги во Adobe Illustrator.

Чекор 2: Векторизирајте ја сликата и отстранете ја позадината на сликата. Обично ја отстранувам позадината на сликата во Photoshop бидејќи е побрза.

Вашата векторизирана четка треба да изгледа вака кога е избрана.

Чекор 3: Изберете ја векторизираната четка и повлечете ја до панелот Четки. Изберете Art Brush како тип на четка.

Чекор 4: Можете да го уредите стилот на четката во овој прозорец за дијалог. Променете го името на четката, насоката, бојата, итн.

Најважниот дел е Обојување . Изберете Нијанси и нијанси , во спротивно, нема да можете да ја промените бојата на четката кога ја користите.

Кликнете OK и можете да ја користите четката!

Како да креирате четка за шаблони

Можете да го користите овој метод за да претворите вектор во четка. Сè што треба да направите е да повлечете векторска шема или форма на панелот Четки.

На пример, ќе ви покажам како да направите четка за шаблони од оваа икона за сонце.

Чекор 1: Изберете го векторот на сонцето и повлечете го до панелот Четки . Ќе се појави прозорецот за поставување Нова четка.

Чекор 2: Изберете Четка за шаблони и кликнете OK .

Чекор 3: Променете ги поставките за опции за четки за шаблони. Од овој прозорец за поставки, можетеПроменете го растојанието, колоризацијата, итн. Јас обично го менувам методот на колоризација во Нијанси и нијанси. Можете да ги истражите опциите и да видите како изгледа од прозорецот за преглед.

Кликнете OK откако ќе бидете задоволни со четката за шаблони и таа ќе се прикаже на панелот Четки.

Пробајте го.

Совет: Ако сакате да ја уредите четката, едноставно кликнете двапати на четката на панелот Четки и повторно ќе го отвори прозорецот за поставки за опции за четка за шаблони.

Завиткување

Креирате четка од нула или од векторска форма во Adobe Illustrator. Би рекол дека најлесниот начин е со влечење на постоечки вектор до панелот Brushes. Запомнете, ако сакате да направите рачно нацртана четка, прво мора да ја векторизирате сликата.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.